Victimele Pogromului au fost comemorate
Dimensiune font:
Au fost comemorate victimele Pogromului din iunie 1941, la 82 de ani de la această pată neagră în istoria urbei noastre. . Supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi, copiii acestora, membri ai comunităţii evreieşti, personalităţilor israeliene din sfera militară, academică şi culturală, ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, prefectul Bogdan Cojocaru, primarul Mihai Chirica, senatorul Titus Corlăţean şi deputatul Alex Muraru au luat parte la "Marşul Vieţii", pentru a comemora victimele Pogromului de la Iaşi, care a avut loc din urmă cu 82 de ani.
După intonarea imnurilor de stat ale României şi Israelului, au fost aprinse lumânări în memoria celor şase milioane de evrei care au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi au fost depuse depuse coroane de flori la monumentele victimelor Pogromului din vara anului 1941.
"Importanţa zilei este să comemorăm şi să aducem la cunoştinţă tineretului, care asta este principalul în acest an, de cele întâmplate în anul 1941, 29 iunie, de acele pagini negre din istoria României în care mii de evrei au fost ucişi pentru că s-au născut evrei", a spus cel care de nouă ani organizează la Iaşi "Marşul Vieţii", rabinul Josef Wasserman.
La manifestările organizate la Cimitirul Evreiesc, au venit şi reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi ambasadorul statului Israel în România, Reuven Aza.
"Doar asumându-ne trecutul ne putem construi viitorul. România este un bun prieten al Statului Israel şi una dintre ţările care face eforturi constante de a-şi asuma responsabilitatea pentru trecut. Sunt recunoscător Primăriei Iaşi, Consiliului Judeţean şi Comunităţii Evreieşti din Iaşi pentru angajamentul făcut pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei şi rasismului, precum şi Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, preşedintelui României, pentru paşii făcuţi pentru păstrarea memoriei Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în programa şcolară a istoriei evreilor şi Holocaustului începând cu noul an şcolar", a spus ambasadorul.
Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat că aceasta nu este doar o zi specială, ci şi o zi necesară pentru că asta face parte şi din asumarea unui trecut istoric dureros, dar mai ales priveşte generaţiile tinere, generaţiile viitoare care trebuie să ştie că astfel de lucruri îngrozitoare care au fost comise împotriva poporului evreu să nu se mai repete.
"Pentru că trăim o perioadă plină de încercări de securitate internaţională, de resuscitarea unor curente extremiste, populiste, xenofobe, antisemite, România trebuie să îşi asigure propriile sale măsuri de siguranţă socială. Acest 'Marş al Vieţii' care este organizat în fiecare an este un lucru necesar. E multă tristeţe, dar este şi speranţă pentru viitor. E bine să construim un viitor bun şi bazat pe respect reciproc", ne-a spus senatorul Titus Corlăţean.
Istoricul şi deputatul PNL Alexandru Muraru a reamintit că în aceste zile în care luăm parte la comemorarea celei mai negre pagini de istorie din trecutul Iaşiului, Pogromul din vara lui 1941 trebuie reamintite câteva realităţi ale acelor vremuri.
"Luăm parte la comemorarea celei mai negre pagini de istorie din trecutul Iaşiului. Cred în importanţa deosebită an de an a acestui eveniment şi nevoia de a spune în permanenţă din acest loc ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 82 de ani. Pogromul de la Iaşi, de la sfârşitul lui iunie 1941, reprezintă cel mai abominabil act de cruzime făcut de autorităţile locale şi centrale, civile şi militare asupra populaţiei evreieşti. Masacrul este cunoscut ca fiind cel mai mare masacru antisemit din istoria modernă a României. Niciodată în istoria Iaşiului o asemenea crimă nu s-a mai produs, ceea ce s-a întâmplat atunci împotriva a mii de oameni nevinovaţi, membri ai Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei, Administraţiei au pus umărul la eliminarea fizică a conaţionalilor lor, reprezintă un act al barbariei supreme", a spus deputatul Alexandru Muraru.
Pentru pimarul Iaşiului, Mihai Chirica, astfel de evenimente precum cel din vara anului 1941 pot oricând să revină, dacă nu suntem vigilenţi.
"Despre adevăr se spune că reprezintă începutul marii virtuţi, dar şi principiul fericirii. Nu poţi fi fericit dacă trăieşti în minciună. Curajul de a spune adevărul înseamnă curajul de a fi om, înseamnă să ai puterea spirituală de a recunoaşte că poţi, uneori, în viaţă, să faci şi greşeli, uneori teribil de mari, care afectează dramatic viaţa altor oameni. Un astfel de moment tragic s-a petrecut în urmă cu 82 de ani la Iaşi. Pogromul din capitala Moldovei din 27 - 30 iunie 1941 a demonstrat că e suficientă o scânteie pentru declanşarea unei colosale revărsări de ură. Au existat atunci ieşeni care au făcut mult rău, dar au existat şi ieşeni care au făcut bine, salvând de la moarte sigură familii de evrei", spune primarul Mihai Chirica.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau