Zeci de cadre medicale ieșene au rămas nevaccinate, dintr-o eroare informatică
Dimensiune font:
* s-a finalizat deja vaccinarea pentru cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și a început imunizarea cadrelor medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie * etapa întâi continuă cu vaccinarea cadrelor medicale din celelalte 22 de spitale din județ * din nefericire, 23 de cadre medicale ieșene au ratat vaccinarea, după ce s-au înregistrat unele erori la platforma cu ajutorul căreia se fac programările * în judeţul Iaşi, în ultima zi s-au înregistrat 6 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 463
Prima etapă de vaccinare împotriva răspândirii COVID-19 înseamnă imunizarea personalului medical din cele 23 de centre de vaccinare din sistemul medical public și privat stabilite anterior în județul Iași, precum și personalul care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie). Astfel, după ce s-a finalizat vaccinarea pentru cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași (260 doze), după ce a început și vaccinarea cadrelor medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie (200 doze), etapa întâi continuă cu vaccinarea cadrelor medicale din celelalte 22 de centre de vaccinare stabilite.
Direcția de Sănătate Publică Iași a început distribuirea către centrele de vaccinare din județ a cantităților de vaccin (3.020 doze) împotriva SARS-CoV-2, după cum urmează: Spitalul de Pneumoftiziologie (60), Institutul de Boli Cardiovasculare (105), Spitalul „Dr. C.I.Parhon” (165), Spitalul Militar (195), Spitalul „Sf. Spiridon” (740), Institutul Regional de Oncologie (150 doze), Spitalul CFR Iași (155), Spitalul „Elena Doamna” (60), Spitalul de Neurochirurgie (110), Institutul de Psihiatrie „Socola” (100), Spitalul „Cuza Vodă” (130), Spitalul „Sf. Maria” (120), Spitalul „Sf. Sava” (30), Spitalul de Recuperare Iași (220), Spitalul „Arcadia” (190), Spitalul „Elytis” (95), Spitalul „Providența” (50), Spitalul Municipal Pașcani (145), Spitalul CFR Pașcani (25), Spitalul Orășenesc Hârlău Iași (50), Preventoriul TBC Deleni (25) și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Grajduri (100).
Dezorganizare și erori informatice
Programările pentru vaccinarea anti-COVID se fac pe o platformă online, care creează probleme încă din primele zile de funcționare. „Problema a fost că noi am programat niște oameni pe care nu i-am putut introduce, de la început, în aplicație. În momentul în care s-a dat drumul la aplicație, au venit alții și s-au programat la aceleași ore, mai puțin la Deleni, dar în centrele mari s-a întâmplat acest lucru. Cred că se vor rezolvă problemele, în cele din urmă”, a declarat dr.Dana Ștefana Popescu, coordonator Centru Vaccinare Deleni.
Cel puțin 25 de cadre medicale nu s-au putut vaccina, din cauza problemelor de pe platformă. Deși au fost făcute sesizări cu privire la această situație la DSP Iași, nu s-au putut soluționa erorile. Cert este că toți cei care urmau să se imunizeze de la începutul anului nu își vor pierde prioritatea. „S-a produs o dezorganizare, în sensul că un număr mare de medici și asistenți medicali din ambulatoriu s-au înscris perturbând toată activitatea centrelor de vaccinare. Ca urmare, la nivel național s-a decis să fie blocată aplicația până pe 4 ianuarie, când vor putea intra să se planifice și celelalte categorii de personal”, a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iași.
Urmează alte două etape ale vaccinării
În etapa a II-a va fi vaccinată populația vulnerabilă în fața COVID-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, boli despre care s-a constatat că sunt comorbidități în cazurile de COVID-19.
Etapa a III-a este destinată vaccinării populației generale.
În județul Iași, pe lângă cele 23 de centre de vaccinare pentru personalul medical, sunt stabilite 31 centre de vaccinare, la care se vor adăugă 3 caravane mobile (pentru persoanele aflate în centre rezidențiale și medico-sociale, nedeplasabile sau aflate în zone izolate).
De asemenea, vor fi considerate centre de vaccinare și centrele sociale pentru îngrijirea diferitelor categorii de persoane (persoane în vârstă sau cu dizabilități). Cele 31 de centre de vaccinare din județ sunt situate în Iași (16), Pașcani (4) și câte unul în Miroslava, Holboca, Târgu Frumos, Tomești, Hârlău, Ciurea, Belcești, Deleni, Podu Iloaiei, Răducăneni și Popricani.
278 de paturi libere în spitalele COVID
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, 4 ianuarie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 27.681 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19 (cu 127 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 463.
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 433 de paturi, din care 61 sunt paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 61, 9 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, 18 la Spitalul Mobil Leţcani, 5 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 4 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iaşi şi 14 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere 6 paturi ATI: 1 pat la Spitalul de Pneumoftiziologie, 2 paturi la Spitalul Municipal Paşcani, 1 pat la Spitalul C.F. Iaşi şi 2 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie.
În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 278 de paturi: 45 de paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, 12 la Spitalul Spitalul Mobil Leţcani, 4 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 37 de paturi la Spitalul Hârlău, 15 paturi la Spitalul de Recuperare, 56 de paturi la Spitalul C.F Iaşi, 16 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 25 paturi la Spitalul Militar şi 68 de paturi la Spitalul CF Paşcani. Maura ANGHEL, Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau