Ce efect are mariajul asupra barbaţilor?
Dimensiune font:
Ce efect are mariajul asupra barbaţilor?
Mariajul reprezintă un pas important în viața fiecăruia, unul care de bicei aduce cu sine schimbări majore în stilul nostru de viață. Așadar, ne poate ajuta mariajul să trăim mai mult și mai sănătos? La ce riscuri se supun persoanele necăsătorite? Care sunt principalii „beneficiari” de pe urma căsniciei?
Efectele echilibrului emoțional și mental asupra stării de sănătate sunt bine documentate. Persoanele care suferă de izolare socială sau depresie tind să își neglijeze sănătatea și sunt mai predispuse să abuzeze de substanțe nocive, precum alcoolul sau drogurile.
Mariajul și bolile cardiovasculare
Factorii de risc precum stresul, depresia și izolarea socială au efecte nocive asupra sănătății sistemului cardiovascular. Așadar, nu este greu de crezut că mariajul ar putea afecta sănătatea inimii. De fapt, există numeroase studii care și-au propus să demonstreze această legătură.
Studiul Framingham Offspring a analizat starea de sănătate a 3.682 de adulți timp de 10 ani. Chiar și după ce principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare au fost luați în considerare (vârsta, greutatea, tensiunea arterială, colesterolul, diabetul și fumatul), rezultatele au arătat că bărbații căsătoriți au avut o rată de mortalitate cu 46% mai scăzută decât cei necăsătoriți.
Pe de altă parte, o căsătorie nefericită poate face mai mult rău decât bine. Un studiu citat de site-ul Universității Harvard a arătat că bărbații expuși la stres marital pot suferi de îngroșarea pereților ventriculului stâng, principala cameră de pompare a inimii, factor de risc pentru hipertensiune. Alți factori de stress, precum cel asociat cu jobul, nu au fost asociați cu această afecțiune.
Mariajul și cancerul
Deși nu influențează apariția cancerului, mariajul poate avea un efect benefic asupra urmărilor. Un studiu care a analizat 27.779 de cazuri de cancer a arătat că indivizii necăsătoriți sunt diagnosticați cu cancer când boala se află în stadii mult mai avansate decât în cazul celor căsătoriți. De asemenea, mariajul a fost asociat cu o aderență la tratament mai mare și o rată mai ridicată de supraviețuire.
Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Miami, bărbații căsătoriți diagnosticați cu cancer la prostată au avut un timp mediu de supraviețuire mai mare (69 luni) decât cei necăsătoriți (49 luni), divorțați sau văduvi (38 luni).
Mariajul și sănătatea mentală
Probabil cele mai evidente beneficii ale mariajului sunt cele legate de sănătatea mentală. Potrivit unui articol publicat pe site-ul Universității Harvard, bărbații căsătoriți au șanse mai mici să sufere de depresie și se declară mai fericiți decât cei necăsătoriți.
Aceste avantaje devin și mai proeminente în rândul persoanelor vârstnice. Căsătoria este asociată cu menținerea capacităților cognitive la vârste înaintate și cu reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Căsătoria – mai benefică pentru bărbați, decât pentru femei
Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la University College of London (UCL), citat de publicația The Telegraph, a concluzionat că femeile de vârsta a doua care nu au fost căsătorite niciodată au șanse la fel de mari ca cele căsătorite să dezvolte sindromul metabolic – o combinație între diabet, tensiune arterială mărită și obezitate.
Mai mult, cercetarea a arătat că, deși femeile nemăritate au șanse mai mari să dezvolte probleme respiratorii și cardiovasculare, dezavantajele celibatului în rândul femeilor nu sunt nici pe departe la fel de ridicate ca în cazul bărbaților.
„A fi necăsătorit sau în afara unei relații stabile este mai dezavantajos pentru bărbați decât pentru femei”, a comentat dr. George Ploubidis, cercetător la Institutul de Educație UCL. „Căsătoria pare a fi mai benefică pentru bărbați”.
Efectul căsătoriei supra sănătății – explicat
Potrivit studiilor, persoanele căsătorite au într-adevăr o speranță de viață mai mare și au șanse mai mici să sufere de boli mentale și cardiovasculare. Dar cum se explică efectul mariajului asupra sănătății noastre?
Potrivit site-ului webmd.com, există trei factori care determină efectele benefice ale mariajului:
• În primul rând, căsătoria promovează un comportament mai sănătos și mai sigur. Persoanele căsătorite sau implicate într-o relație de lungă durată tind să își asume mai puține riscuri și au șanse mult mai mici să dezvolte dependențe de substanțe nocive, precum drogurile sau alcoolul.
• Un alt avantaj al căsătoriei este faptul că ne menține activi din punct de vedere social. Acest lucru ne oferă suport în momentele dificile și scade riscul de depresie și alte boli psihice.
• În ultimul rând, mariajul ajută la promovarea unui stil de viață mai sănătos. Persoanele căsătorite au un grad mai mare de aderență la tratament decât cele necăsătorite și merg mai des la medic.
„Soțul sau soția ta are o influență foarte mare asupra comportamentului tău”, spune dr. Theodore Robles, psiholog la UCLA. „Este benefic să ai alături de tine pe cineva care să îți spune că nu ar trebui să mănânci nesănătos sau să bei mai puțin”.
A fi activ din punct de vedere social pare a fi mult mai important decât tindem să credem. Un studiu al Universității Harvard a arătat că bărbații izolați din punct de vedere social sunt supuși unui risc cu 82% mai crescut de deces din cauze cardiovasculare. Mai mult, un studiu efectuat de Institutul de Cercetare din New England a arătat că 66% dintre bărbați își consideră soția ca fiind principala sursă de suport social.
Așadar, căsătoria ne ajută să ne menținem sănătoși din punct de vedere social, lucru care are efecte benefice asupra sănătății noastre fizice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau