„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”

Dimensiune font:

| 20-03-2025 18:10

 * dialog cu medicul neurolog Carmen Croitoru

-  Ce v-a atras spre neurologie și în ce fel v-a transformat această profesie, ca om?

- Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am îndrăgostit pe loc de ea în clasa a VII-a și am simțit și știut că e pentru mine. La examenul de rezidențiat nici nu aveam o a doua opțiune în cazul în care nu m-aș fi încadrat. Cred că paradoxul neurologiei e ceea ce o face atât de spectaculoasă, faptul că se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare în acest domeniu, zilnic aflăm ceva nou, dar totuși rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei.

- Se spune că un medic trebuie să rămână obiectiv. Credeți că există o sensibilitate aparte, un instinct feminin care îmbogățește relația medic-pacient?

- Am trecut prin mai multe etape în parcursul meu și cu siguranță vor mai fi multe de acum înainte, dar ce mi-am dorit mereu să păstrez a fost o anumită doză de „naivitate”, care s-ar traduce și în curiozitate sau inspirație, cu riscul de a fi mai puțin obiectivă. Noi, femeile, avem acest imens dar numit instinct feminin, pe care nu-l putem explica, dar pe care știm sigur că trebuie să-l urmăm.

- Ați simțit vreodată nevoia de a vă demonstra valoarea într-un domeniu medical preponderent masculin?

- Nu știu dacă neapărat de a demonstra valoarea, dar a lupta pentru o cauză sau un pacient, da. Am simțit de multe ori, mai ales în gărzi (acolo lucrurile se petrec mereu contra cronometru), că trebuie să-mi pun pantalonii și să las energia masculină să domine pentru a putea reuși. De aici și volumul mare de energie pe care îl consumă organismul în aceste momente.

- Cum arată o zi obișnuită pentru dumneavoastră, îmbinând munca de medic cu responsabilitățile de antreprenor?

- Aici recunosc că posibil să fac parte din categoria: „Să faci ce zice preotul, nu ce face el.” Eu mă trezesc zilnic la 4 dimineața, uneori și la 3. De multe ori e timpul meu pentru mine și, în funcție de necesități, îl aloc fie pentru studiu, fie pentru taskuri, fie pentru pur și simplu conectare cu mine. De câteva săptămâni am reușit să ajung și la sport de două ori pe săptămână, căci simțeam că nu ofer deloc atenție corpului, iar un corp obosit nu poate susține o minte puternică. În restul zilei e un iureș, chiar și cu un plan bine făcut mereu apar „focuri” care necesită stinse.

- Care a fost cel mai greu moment din carieră și ce v-a ajutat să-l depășiți?

- Cred că cel mai greu moment a fost și cel în care am crescut în trei luni cât în alți zece ani. A fost o luptă pentru un examen greu, greu mai ales la nivel psiho-emoțional, cu bariere și blocaje care veneau doar din minte. Ce m-a ajutat cel mai mult a fost psihoterapia (multă) și voința. Am făcut un plan și nu am dat înapoi de la el, chiar dacă am suferit destul de mult în perioada respectivă, fiind și departe de familie.

- Dacă ați putea aduce o inovație revoluționară în neurologie, ce ați crea?

- Cred că această inovație este însuși creierul nostru, care doar are nevoie de mai mult efort din partea noastră pentru a-l descoperi, disciplina, antrena. Oamenii nu prea sunt dispuși să facă asta. Punem confortul pe primul loc și am prefera să ni se dea decât să ne luăm noi.

- Dincolo de tratamente, în ce fel simțiți că atingeți sufletul pacienților dumneavoastră?

- Am simțit mereu să merg puțin mai departe decât tratamentul și protocolul clasic. Ajută enorm să pui o întrebare care, chiar dacă e una personală și aparent neasociată bolii, în Univers toate sunt în legătură. Noi, oamenii, ne-am obișnuit să le împărțim pe organe, funcții, roluri. Mergem la medic pentru corp, la preot pentru suflet. Poate soluția ar fi să le și întrepatrundem. Ele, cu siguranță, simt că sunt un singur Tot.

- A existat un pacient care v-a schimbat modul de a vedea profesia?

- Au fost mai mulți care mi-au rămas pe suflet, dar mintea îmi aduce acum în amintire o doamnă care făcuse accident vascular, iar fiicei îi dădusem mari speranțe că va fi bine, că deja se văd îmbunătățiri. Eram rezidentă atunci, iar firea mea prea optimistă nu a reușit să păstreze o doză de reticență, căci mereu lucrurile pot lua o întorsătură neașteptată, nu doar în medicină, ci în viață în general. Din păcate, la două zile după, persoana respectivă a decedat, iar anunțul a trebuit să-l dau eu. A fost imens de greu, au trecut cam 13 ani de atunci, dar încă îmi amintesc momentul.

- Creierul uman este un univers nesfârșit. Există ceva ce încă vă surprinde în această specialitate?

- Da, neurologia ne surprinde zilnic. Ce până ieri știam cu certitudine, peste câteva luni se poate schimba la 90 de grade. Surpriza cea mai mare a fost la terminarea rezidențiatului și practica din Ambulatoriu. Câteva luni am simțit atunci că mi-ar trebui un alt rezidențiat, diferit de cel din spital, pentru a gestiona cazurile și simptomatologia din Ambulatoriu. Dar asta ne ține vii, curioși și, implicit, mereu în căutarea unor răspunsuri.

- Cum vă asigurați că pacienții nu se simt doar un „caz medical”, ci oameni cu trăiri, povești și doruri?

- În primul rând, prin autocunoașterea mea. Cred că de aici pleacă totul. Îmi rezerv timp pentru mine, pentru suflet, pentru meditații și psihoterapie, pentru a putea oferi mai departe mai mult decât medicină și medicamente. În al doilea rând, am suplinit aria neurologiei prin supraspecializări (acupunctură, homeopatie) care să mă ajute să găsesc soluții acolo unde variantele sunt limitate. Și, în al treilea rând, conexiunea. Energia și intuiția noastră ne arată mereu dacă cineva este conectat la ceea ce avem nevoie. Trebuie doar să avem deschiderea.

- Ce v-a învățat această meserie despre fragilitatea și despre forța umană?

- În primul rând, recunoștința. Recunoștință atât pentru fiecare zi în care avem parte de sănătatea corpului, pentru a face ceea ce ne place și ceea ce ne place mai puțin, dar și recunoștință pentru forța și puterea interioară de care suntem capabili să o scoatem la luptă pentru noi sau pentru cei dragi, când situația o cere. Cineva drag m-a învățat la un moment dat că atunci când îmi este foarte greu, să încep să scriu câte zece motive de recunoștință zilnic, altele decât cele din ziua precedentă. Ajută enorm, recomand.

 - Medicina este o chemare, dar și o provocare emoțională. Cum vă regăsiți echilibrul interior?

- Timpul cu mine petrecut dimineața este cel mai important. Acele 2-3 ore îmi încarcă bateria pentru a putea face față unei întregi zile. Dar sunt zile când doar odihna și multe ore de somn pot rezolva necesitățile organismului. Recunosc că, mai ales la început, după gărzi, plângeam. Plângeam fără un motiv anume, doar ca o eliberare a sentimentului de copleșire. Acum, cu anii, s-a mai diminuat. Dar îmi doresc enorm să rămân cu inima deschisă, chiar dacă asta presupune să simt mai mult și uneori mai greu.

- Ați observat vreo diferență în felul în care pacienții răspund unui medic femeie, în comparație cu un medic bărbat?

- Sincer, acest aspect chiar nu l-am analizat. Poate într-o specializare chirurgicală sunt mai multe diferențe, dar eu personal nu am simțit din partea pacienților că ar fi avut mai multă încredere într-un medic bărbat.

- Cum vă păstrați feminitatea și eleganța într-o profesie percepută ca sobră și solicitantă?

- Recunosc că am un avantaj, deoarece lucrez în Ambulatoriu și aici ne putem păstra „tocurile”. În gărzi e mult mai complicat, dar consider că feminitatea nu ține neapărat de o haină sau un pantof, ci de grijă și iubirea față de sine, de starea care ne permite să avem încredere în intuiția noastră și de dorința ca, în loc să ne străduim să fim „cele mai bune”, să ne dăm voie să fim noi înșine.

- Există un stil de leadership feminin în domeniul medical?

- Cred că femeile se pot înțelege mai bine unele pe altele în anumite situații și colabora în acest sens. Cred că toate ar trebui să punem accentul pe ceea ce ne caracterizează – pe calități precum empatia, intuiția, incluziunea și colaborarea – și să abandonăm stilul tradițional caracterizat de control, competiție și ierarhie. Sunt sigură că, în puterea noastră feminină, am putea obține mai multe fiind doar ceea ce suntem: femei.

- Cum v-a schimbat maternitatea perspectiva asupra neurologiei și asupra pacienților dumneavoastră?

- Cred că, mai presus de toate, a schimbat perspectiva mea asupra medicinei. Din dorința de a le oferi copiilor putere și vitalitate sănătoasă, am început să pun întrebări acolo unde nu există momentan răspunsuri. Am început să caut dedesubturi acolo unde ni s-a spus că A + B = C. Așa m-am îndrăgostit de medicina alternativă, de homeopatie și acupunctură, de remedii din lumea naturii, pe care, dacă avem cunoaștere și disciplină, le putem aduce în sprijinul nostru, atât ca prevenție, cât și ca tratament. Și sunt sigură că mai există și altele, trebuie doar să avem noi deschiderea pentru a le primi.

- Ce a schimbat în dvs rolul de mamă? V-a făcut un medic mai bun?

- Cu siguranță a adus schimbări, atât pe partea mentală, cât și sufletească. Nu aș spune „mai bun”, fiecare avem anumite abilități pe care e important să ni le cunoaștem pentru a putea oferi mai departe. Dar da, am învățat enorm de la ei și cu ei. Copiii au o forță deosebită, iar atunci când ești în preajma lor nu ai cum să te dezici de la evoluție.

- Cum reușiți să împăcați programul solicitant al unui medic cu timpul dedicat familiei?

- Recunosc că mi-aș dori o zi de 48 de ore. Mai și glumesc cu Dumnezeu, îi promit că o voi merita. De obicei, seara după 17:00 și weekendurile sunt doar cu ei, dar de multe ori simt că nu e suficient. Mai ales că apar situații care ne deconectează sau că necesitatea treburilor casnice ia mult din timp și din energia noastră ca adulți, împiedicându-ne să ne bucurăm de copilăria copiilor noștri.

- Ce ați învățat de la copiii dumneavoastră și regăsiți în profesia pe care o practicați?

- Am învățat să adaug un strop de creativitate și joc în conversațiile cu pacienții. Dar cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat este că „nu trebuie” nimic. Că la orice putem găsi o altă variantă, dacă ne dorim cu adevărat. Și că putem descoperi orice răspuns avem nevoie, dacă ne păstrăm naivitatea și ochii curioși.

- Credeți că pacienții care sunt părinți privesc sănătatea minții într-un mod diferit?

- Cred că începem să punem mult mai mult preț pe sănătate și prevenție după ce devenim părinți. Ne conectăm mai mult la corpul nostru și la ceea ce are el de transmis. Punem mai mult preț pe alimente și proveniența lor, înțelegem importanța suplimentelor alimentare într-o lume în permanentă mișcare și privim hrana ca pe o metodă de tratament, nu doar ca pe o plăcere sau o necesitate. Mai avem de lucrat la „masca de oxigen” – la ideea că trebuie să ne îngrijim și pe noi pentru a putea avea grijă de ceilalți – dar simt că suntem pe drumul cel bun și aici.

- Mama dumneavoastră v-a modelat, într-un fel sau altul, drumul în viață. Ce ați preluat de la ea în cariera dumneavoastră?

- Am preluat de la mama adaptabilitatea și darul de a putea vorbi cu orice om, indiferent de statut, educație, cunoștințe. Îmi amintesc și acum că drumul cu ea până la piață era însoțit de o multitudine de voci și conversații, era o adevărată terapie pentru ea, iar pentru mine o școală inconștientă a comunicării.

- Cum vi se pare că s-a schimbat medicina, comparativ cu viziunea generației părinților dumneavoastră?

- În primul rând, mă bucur enorm că oamenii pun mult mai mult accent acum pe prevenție decât puneau în urmă cu 20 de ani. Dar mai avem mult de lucrat la acest aspect. Cu siguranță a devenit o prioritate starea de bine și am învățat să ieșim puțin din modul de supraviețuire, să fim autentici, chiar dacă e mai complicat decât să ne lăsăm pe noi.

E ideal că mulți merg și pe partea holistică, că în același timp caută soluții în mai multe direcții. Totul e să avem un echilibru, să nu cădem în extreme.

- Credeți că știința și empatia pot merge mână în mână?

- Sincer, după aceste două concepte îmi ghidez trăirea. Cred că nimic nu e întâmplător, că Dumnezeu a creat lumea aceasta perfect gândită, întocmai ca și organismul uman, cu explicații științifice pentru fiecare detaliu, la care mintea noastră poate că încă nici nu își pune întrebările potrivite. Magia e că totul a fost creat cu iubire și empatie pentru noi. Și avem datoria supremă să luăm acest exemplu și să-l ducem mai departe, indiferent că meseria noastră este de medic sau de muncitor la salubritate.

- Ce le-ați spune tinerelor care își doresc să urmeze neurologia, dar se tem că vor trebui să sacrifice viața personală?

- E drept că, pentru a putea învăța, la început vor fi nevoite să muncească și să studieze mult. Dar nu cred că e vorba chiar de un sacrificiu, atâta timp cât iubesc neurologia. Depinde doar de câtă motivație sinceră există, pentru că neurologia nu te lasă să fii mai prejos. Dă dependență și te împinge ea să evoluezi și să cauți răspunsuri, fără să mai faci distincția între viața personală și cea profesională. Devine parte din tine.

- Dacă ați putea să-i oferiți un sfat celei care erați la început de drum, ce i-ați spune?

- Să învețe să fie mai relaxată. Căci toate se vor așeza exact așa cum trebuie, doar că relaxarea va fi cel mai greu de învățat. Încă sunt la școala primară din acest punct de vedere, recunosc.

- Există un vis pe care sufletul dumneavoastră îl păstrează în tăcere, un dor neîmplinit, pe care doar dumneavoastră îl știți?

- Da, sincer, există. Mi-aș dori tare mult să plec pentru o perioadă într-un retreat, într-o altă civilizație, unde să nu îmi fac griji că trebuie să răspund la fiecare apel sau mesaj, nici să-mi caut mereu în minte informații, ci doar să mă bucur de relaxare și natură. Probabil, la un moment dat, când vor crește copiii mari, se va îndeplini și acest vis.

- Dacă ați putea opri timpul într-un singur moment din viață, păstrându-l pentru totdeauna, care ar fi acela?

- Este un moment care mă emoționează la fiecare reamintire. După ce s-a născut băiețelul nostru, a fost o perioadă mai provocatoare pentru noi. Dormeam toți patru, adică eu, soțul, fiica noastră și băiețelul, într-un singur pat și, într-o noapte, am avut o revelație la nivel de simțire: că suntem atât de norocoși că ne-am întâlnit în această lume. Sentimentul plin de recunoștință, mirosul de bebeluș și protecția lunii din noaptea aceea, toate mi le amintesc ca și cum deja timpul e oprit în acel moment.

- Ce le-ați spune fiicei și fiului dumneavoastră despre lumea în care vor trăi, dacă știți că aceste cuvinte le vor rămâne în suflet o viață întreagă?

- Le-aș spune ceea ce le spun și acum. Să pună suflet în absolut tot ce fac, să o facă cu sentimentul că au dat tot ce le-a stat în putință, și mai mult ca sigur că viața îi va răsplăti. Că există un sens pentru orice, chiar dacă nu vedem atunci, pe loc, lumina. Și că nu există „rău” sau „bun” în lumea aceasta, ci există nuanțe, circumstanțe și perspective.

- Dacă ați putea crea o lume doar pentru copiii dumneavoastră, o lume în care să nu le fie teamă de nimic, cum ar arăta ea? Ce ați așeza în ea? Ce ați lăsa în afară?

- Mi-aș dori ca lumea lor să simtă credința cu toată ființa. Să înțeleagă că nu există certitudini mai mari decât ei înșiși, restul sunt doar procese în permanentă schimbare. Aș adăuga mai multă relaxare, mai puțin „trebuie”. Dar cred că generația lor are puterea aceasta de a spune „nu” atunci când ceva nu este pentru ei. Mi-aș dori să nu se lase influențați. E o mare comoară să fii tu, atunci când restul te sfătuiesc contrariul. Dar, dacă cred în Dumnezeu, vor crede și în ei. Și partea bună e că Dumnezeu nu ne vrea perfecți.

A consemnat Maura ANGHEL

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
16/03/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei