„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”

Dimensiune font:

| 26-03-2025 08:39

 * dialog cu Raluca Gabriela Vârgă-Coneac, profesor învățător la Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

- Cum v-a influențat propriul parcurs profesional modul în care îi inspirați pe copii să-și descopere potențialul și să-și urmeze pasiunile?

- Pentru mine, a fi învățătoare este un mod de viață, o menire primită în dar de la Dumnezeu, un privilegiu. Am simțit asta la deschiderea primului an școlar, atunci când o mânuță sfioasă s-a strecurat în palma mea căutând siguranță și încredere. Eram la rândul meu un copil cu inima cât un purice, care își croia drum în lumea adulților dorindu-mi să găsesc și eu o mână puternică în care să o strecor  pe a mea. Mai târziu, în clasă, am descoperit alte mânuțe calde, alte priviri luminoase care au devenit a doua familie, acel „acasă” de la școală, locul în care fiecare dintre noi, eu, învățătoarea, și ei, copiii mei, ne-am găsit încrederea și siguranța. Am crescut odată cu fiecare copil al meu, am învățat alături de ei lecții valoroase despre lume, despre realțiile dintre oameni, dar mai ales despre relația cu mine însămi. Am descoperit că în fiecare dintre noi se află o grădină cu flori și că doar de noi depinde să avem grijă de ea. Nu toate toate florile sunt la fel, dar fiecare are frumusețea sa unică și fiecare înflorește la timpul său. De aceea, poate că prima lecție pe care am învățat-o este cea răbdării. Am învățat să am răbdare cu copiii, dar mai ales să am răbdare cu mine, să mă descopăr și să am grijă de florile din grădina mea ca să pot dărui mai departe. Încă  învăț și acum și sunt convinsă că toate generațiile viitoare vor veni cu noi lecții. Însă ceea ce împărtășesc, la rândul meu, este că grădina sinelui se cultivă încet, cu răbdare, cu îngăduință, cu perseverență și împreună cu cei din jur.

- În ce fel vă valorificați experiența din carieră pentru a le arăta copiilor că bucuria de a munci și de a învăța poate fi o sursă de împlinire și de creștere personală?

- M-am dezvoltat ca învățătoare treptat, în tihnă, bucurându-mă de fiecare etapă. Dacă răbdarea a  fost prima lecție învățată, foarte repede au urmat și celelate. Perseverența, acea abilitate de a nu renunța indiferent de piedici, alături de încredere și de determinare, s-au dovedit a fi instrumente esențiale în fiecare zi.

Cu timpul, experiența acumulată m-a ajutat să îmi dezvolt diferite metode de  a-i inspira pe elevi și a le arăta că nu doar roadele muncii sunt dulci, ci și drumul parcurs până acolo este important. Fiecare pas, fiecare treaptă, fiecare reușită, dar și fiecare eșec fac parte din creștere și toate, nu doar că îmbogățesc mintea, ci și contribuie la dezvoltarea personală. Astfel, clasa noastră este un spațiu în care fiecare copil este simte voloros și motivat să crească și să învețe, să devină mai bun în fiecare zi. Sărbătorim fiecare izbândă, invățăm din fiecare poticnire, ne ajutăm unii pe alții și ne implicăm activ în toate proiectele. Ne suntem alături pentru că învățarea se face împreună.

- Ce momente din cariera dumneavoastră considerați că au fost definitorii pentru felul în care îi ghidați pe copii să-și descopere dorințele și visele?

- E așa de frumos că sunt învățătoare, încât nu mă pot gândi la un moment cheie, definitoriu pentru cariera mea. Poate primul „Ura! Am reușit!” sau poate îmbrățisările pe care le primesc în dar zilnic, vizitele sau mesajele de la copiii mei mai mari, adulți sau adolescenți, toate sunt atât de valoroase pentru mine, încât nu aș putea alege între ele.  Am înțeles, în timp, că o comoară se adună încet cu răbdare, cu inima deschisă,  pregătită mereu să descopăr nestemate-  uneori când nici nu mă  aștept.   Asta le transmit și copiilor: să întâmpine fiecare zi ca pe o oportunitate, să zâmbească, să fie deschiși, implicați, activi și să se înconjoare de familie, de prieteni, de oameni- lumină. Doar prin implicare pot să descopere ce îi pasionează, ce le place, ce nu le place: se pot afla pe ei înșiși cu calități și vulnerabilități. Așa pot crește frumos și sănătos, cu răbdare, perseverență și încredere.   

Învăț zi de zi că echilibrul nu înseamnă perfecțiune, ci flexibilitate. Îmi planific lecțiile cu grijă, dar las loc și spontaneității, bucuriei de a descoperi împreună cu cei mici. La fel, în viața de acasă, creez momente de liniște și conectare – o cină împreună, o plimbare sub cerul liber, o conversație sinceră despre cum ne-a fost ziua.

Îmi găsesc energia în lucrurile simple: într-o carte bună, într-o ceașcă de ceai savurată în tihnă, într-o îmbrățișare primită dimineața. Învăț copiii că un suflet echilibrat este un suflet care știe să dăruiască, dar și să se îngrijească pe sine. Prin fiecare gest, prin fiecare alegere, le arăt că armonia nu este un ideal îndepărtat, ci un mod de a trăi frumos, zi după zi

- Cum le vorbiți copiilor despre rolul pe care l-au jucat propriile dorințe și visuri în evoluția dumneavoastră profesională, încurajându-i să-și urmeze aspirațiile?

- Le vorbesc copiilor despre visurile mele cu sinceritate și căldură, pentru că știu cât de important este să creadă în propriile lor aspirații. Le povestesc cum mi-am descoperit treptat vocația, cum s-a dezvoltat visul meu de a fi învățătoare și rolul esențial pe care l-au avut părinții în drumul meu. Le spun că fiecare pas a fost ghidat de dorința mea profundă de a-i ajuta pe ceilalți să descopere frumusețea învățării. Îi încurajez să-și asculte inima, să își descopere pasiunile și să creadă în ele, indiferent cât de îndrăznețe ar părea. Le explic că orice vis poate deveni realitate prin muncă, răbdare și perseverență, dar mai ales prin curajul de a nu renunța atunci când apar obstacole.

Prin exemplul meu, le arăt că visurile nu sunt doar niște dorințe îndepărtate, ci lumini călăuzitoare care ne arată calea. Le spun că fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, și că lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis și cu încredere în propriile visuri.

Mai presus de toate, îmi doresc să devină adulți împliniți, conștienți de valoarea lor și capabili să creeze în jurul lor armonie, echilibru și iubire. Pentru că, dincolo de lecții și materii, adevărata învățare este cea care ne face mai buni, mai încrezători și mai bucuroși de viața pe care o construim pas cu pas.

A consemnat Maura Anghel

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
16/03/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei