„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”

Dimensiune font:

| 21-03-2025 08:49

 * dialog cu pianista Vasilica Stoiciu Frunză, conf. univ. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Muzica nu este doar o artă, ci o forță care modelează suflete, dărâmă ziduri și construiește punți între oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibrație, ecou al sufletului, formă de cunoaștere și dialog al inimilor. În mâinile unui artist adevărat, devine o forță modelatoare, un limbaj care transcende cuvintele, un drum către esența umană. Într-o lume unde fragilitatea se confundă adesea cu vulnerabilitatea, arta rămâne cel mai sincer refugiu, transformând zbuciumul în armonie și emoția în eternitate. Pentru pianista Vasilica Stoiciu Frunză, conf. univ. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, sunetele devin mesaje universale, iar interpretarea, o formă de adevăr trăit.  Cu fiecare notă, cu fiecare acord, ea dovedește că frumusețea muzicii nu este doar un dar divin, ci și o responsabilitate – aceea de a aduce lumină și sens în sufletul celor care ascultă.

- Care a fost primul moment în care ați simțit că arta vă definește?

- În anii când în familie s-a pus problema mea, „încotro”, nu se utiliza conceptul/expresia că ceva „te defineşte”. Spun acest lucru pentru că, prin grija părinţilor şi a profesorilor, de opt ani eram în mediul muzical. Hotărârea nu a fost uşoară, pentru că urma să plec de acasă la 14 ani (din Piatra-Neamţ spre Iaşi) să-mi urmez drumul superior al pregătirii, dar suficient de clară pentru investiţia pe termen foarte lung ce urma să vină. Nu m-am gândit că mă defineşte. Este vorba despre modelare. Profesorii, etapele, conjuncturile, viaţa, toate au fost „instrumentele” care m-au format, care m-au definit. Ştiu că aveam date esenţiale pentru a pătrunde în această lume deloc romantică precum pare. Drumul e bolovănos, plin de capcane – însemnând pregătire continuă, strategii, compromisuri, subiectivism declarat, orgolii etc – de suişuri şi coborâşuri  cu „intemperii”, pentru că îţi ghidezi viaţa după profesie, nu invers. In timp, dacă într-adevăr ai ceva de transmis,  îţi dai seama că drogul artistic e puternic şi sănătos, iar dependenţa e benefică, salvatoare chiar pentru tine şi cei din jur.

 - Există o „sensibilitate feminină” în artă? Cum se manifestă?

- Desigur. Şi e foarte bine. Doar vorbim despre artă =viaţă cu de toate şi ar fi un non sens să separăm viaţa / arta de feminitate în toată splendoarea ei. Forţa fragilităţii, charisma inimitabilă, seriozitatea intelectuală, frumuseţea însăşi, sunt valori clare, indiscutabile, pentru care nu ar trebui să „luptăm”. Ele SUNT pur şi simplu, merg pe acelaşi drum şi se complementează cu calităţile masculine certe şi nu ar trebui să deranjeze pe nimeni. Din contră. Arte fără sensibilitate feminină, fără iubirea ei, nu există. Se încearcă  din ce în ce mai apăsat să se promoveze „la vedere” confuzii stupide şi manipulări triste  - în muzică, dans spre exemplu - dar nu sunt decât cel mult copii palide, scelerate, in – credibile.

- Cum vă influențează feminitatea, interpretările?

- Nu ştiu şi nici nu vreau să ştiu. Eu sunt eu şi atât. Particularitatea activităţii mele pianistice este că încă din timpul liceului mi s-a deschis apetitul pentru cântul cu partener instrumentist sau cântăreţ, ceea ce m-a direcţionat firesc pe drumul splendid  al acompaniamentului.

Am cântat cu nume importante şi, faptul că au agreat intelectual şi emoţional parteneriatul cu mine, a fost suficient. Probabil pentru faptul că, având gândire muzicologică, analitică, am adăugat  un plus de înţelegere expresivă care nu are neapărat legătură cu feminitatea. Dar, atunci când am cântat cu voci, personalităţi bărbăteşti puternice - de exemplu cu basul George Emil Crăsnaru, cu baritonii Ştefan Ignat, Florin Estefan, cu tenorii Florin Diaconescu şi Daniel Magdal, au fost probe certe de parteneriat ideal între forţa şi intensitatea vibraţiei artistice în dialog subtil cu sensibilitatea feminină, scoasă la lumină prin muzică.

- Poate arta să fie o armă împotriva nedreptății?

- Nu aş numi „armă împotriva nedreptății”. Este prea cazon, frust, ştiu, este un clişeu folosit prea des. Punctul meu de vedere este exact pe dos: ARTA ESTE UN DAR DIVIN PENTRU DREPTATE ŞI ADEVĂR. Cred că în această cheie e bine să privim realizările artistice-manifest. Şi dau două exemple. Am stat împietrită, copleşită de emoţie la Muzeul „Reina Sofia” din Madrid în faţa lucrării „Guernica” sau, la Muzeul „Prado” din Madrid  la „Strigătul” adus de la Galeria Naţională a Norvegiei. Aşa au înţeles Pablo Picasso şi Edvard Munch să arate mai mult decât nedreptate, ci consecinţele nedreptăţii, drame umane ireparabile. Aceste exemple, şi multe altele, sunt expresii care, prin imagini cutremurătoare, transmit subtil mesajul ne-repetării. Da, arta poate fi o „armă” pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM.

- Cum ați transformat experiențele personale în mesaje universale prin artă/ muzică?

- Muzica însăşi este mesaj universal. Menirea noastră, ca slujitori, este de a ajunge, pe cât posibil, cât mai aproape de sufletul compozitorului, de mesajul aşezat în limbajul universal. În partituri se află totul. Depinde cât şi cum reuşeşti tu, ca interpret, să ai suficientă cultură muzicală-artistică-generală care să-ţi permită să „trăieşti cu acel compozitor “ până la a-i înţelege conţinutul.  Apoi, dacă te găseşti şi pe tine printre sunete, poţi ajunge să ai conştienţa propriilor trăiri. Eu ştiu cum a fost când am cântat cu Florin Estefan ciclul „Kintertotenlieder” de Gustav Mahler…

 

- A existat un moment în care ați simțit că arta dvs a schimbat percepția cuiva asupra feminității?

- Nu ştiu. Dacă „da”, m-aş bucura sincer.

- Ce femei din artă v-au inspirat cel mai mult?

Eu am avut un exemplu care, profesional şi uman mă ghidează tot timpul.

Este vorba de marea pianist Sofia Cosma cu care am studia aproape trei ani. Parcursul vieţii sale, de la tânăra pianistă din Riga, contemporană cu Dinu Lipatti, deportată în Siberia unde a „studiat la pian” pe o bucată de lemn, ajunsă în România doar cu pianul din cap şi suflet, un soţ, doi copii şi limba rusă, devenind solista Filarmonicii „George Enescu” , profesor la Conservatorul ieşean şi cea mai mare pianist a României şi, la începutul anilor 80 plecând spre o nouă viaţă alături de fiica sa, în California. Este un „film” real – există chiar un… să zic aşa, „reality show” al acelor ani, se numeşte „Valiza cu ciocolată” – din care, ca o picătură de rouă într-un ocean, am făcut şi eu parte. Cum să nu fii marcat pentru toată viaţa?

În aceeaşi „tonalitate pianistică” o consider cu reverenţă pe doamna Doina Simovici, tânăra mea profesoară de pian din Liceul de Artă „Octav Băncilă”, model de valoare, dedicaţie, cunoaştere şi sensibilitate care s-a lipit perfect pe structura mea.

 - Cum gestionați vulnerabilitatea în fața publicului și a criticilor?

- Scena ne învaţă de toate. În profesia noastră, antrenamentul pentru gestionarea emoţiilor începe din copilărie. Aşa stând lucrurile, la mine vulnerabilitatea  s-a transformat în grijă. Grijă pentru detalii, pentru starea mea de pregătire pentru a fi cât mai bine posibil în data şi la ora fixată în calendarul apariţiei scenice, grijă faţă de partenerul de scenă, de detaşare totală de exterior pentru muzica însăşi.

Nu fac parte din categoria celor care nu dau doi bani pe critici. Ochiul/urechea dinafară sunt foarte importante. Publicul general ştie că îi place sau nu. Profesionistul ştie de ce. Pentru a lua în considerare, pentru mine este foarte important CINE este criticul, ce experienţe are, ce nivel de pregătire, cu ce argumente documentare şi personale îşi susţine punctele de vedere şi nu în ultimul rând, intenţia.

Domeniul numit „critică muzicală/cronică “ este extrem de vast, necesită mulţi ani de studiu, gândire introspectivă, condei, curaj, responsabilitate. Am citit în ultimii ani tot felul de „scrieri” unele mai preţioase decât altele, superficiale şi languros infinit laudative, cu pretenţia voalată a autorilor de a fi „leaderi de opinie”. Şi, culmea, unii artişti chiar se simt bine. Nimic mai fals.

- Dacă ar trebui să transmiteți un singur mesaj femeilor din viitor prin arta dvs, care ar fi acela?

- „Lucruri simple”, IUBIRE, VALOARE, SIMPLITATE, ADEVĂR.

- Cât de greu a fost să învățați să vă impuneți într-un domeniu artistic competitiv, unde excelența tehnică este esențială?

- Depinde ce înţelegem prin tehnică instrumentală. Dacă ne referim la virtuozitate sau manualitate, excelența tehnică este importantă, dar nu e un scop. Virtuozitatea se poate dezvolta, dar dacă rămâne doar la acest nivel, unde e muzica? În interpretarea muzicală artistică există multe „tehnici” mai interesante – de touchée, de nuanţe, de frazare, de stil ş.a.m.d. Eu nu consider că m-am impus, pentru că nu concurez cu nimeni. De aproape patruzeci de ani am activitate artistică, pianistică, organizatorică, de concepţie, de îndrumare, ceea ce probabil  a dus la un grad de notorietate stabilă bazată mai ales pe pregătirea mea continuă.

- Care este cea mai puternică emoție pe care ați transmis-o vreodată prin pian și în ce moment al vieții dvs s-a întâmplat?

- Sinceritate şi iubire, tot timpul.  Dacă dăruieşti câte ceva doar într-un moment al vieţii, e…doar atât.

- Cum se schimbă relația unei femei cu propria imagine artistică odată cu vârsta?

- Depinde cum înţelegem formula „imagine artistică”. Categoric, este vorba de asumare şi de curajul de a fi vulnerabilă.  Dacă e vorba despre fotografie – din ce în ce mai importantă se pare – e răspunderea fiecărei persoane feminine din artele „la vedere” cum îşi acceptă şi administrează transformările inevitabile. În unele cazuri apar adevărate drame, în altele, e bucuria de a trăi vârsta, viaţa, clipa. Dacă e vorba despre imaginea scenică propriu-zisă, intrăm în multe amănunte, spre exemplu criterii estetice, de postură, de costum, dar în mod special de nivel artistic.

Maturitatea are valoarea ei indiscutabilă, îţi oferă resurse personalizate şi te îmbie să te expui în toată splendoarea, dacă o ai. De fapt este vorba despre discernământ şi adevăr.

- Cât de importantă este „frumusețea” în arta feminină?

- Parafrazez o replica celebră: dacă frumuseţe interioară nu e, nimic nu e.

- Ce ați vrea să lăsați moștenire prin arta dvs?

- Acolo unde este cazul, cât pot, o formă evoluată  şi necesară de „trezire”, de înţelegere  a unor principii sănătoase, de a sta vertical, de a folosi arta compromisului, NU complicitatea,  şi multe altele. Consider că această abordare ocoleşte demn şi elegant pericolul nefericirii.

- Dacă ați putea să vorbiți cu o femeie artistă din trecut, cine ar fi și ce ați întreba-o?

- Sculptoriţa Camille Claudel. Mi-ar plăcea să-mi povestească despre Auguste Rodin.

- Dacă ați putea interpreta o singură piesă pentru eternitate, care ar fi și de ce?

- Nu mi-am propus dimensiune eternităţii. Importantă cred că este adâncimea urmei pe care o las în conştiinţe, suflete, gânduri.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:12

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
16/03/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei