Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?

peste

Dimensiune font:

| 06-11-2024 12:29

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?

Fără îndoială, în comparație cu celelalte produse animale, peștele prezintă unele avantaje, dar și multe probleme. În primul rând, peștele e tot un produs de origine animală, deci conține colesterol. Orice carne, oricât de slabă ar fi, poartă în sine o cantitate apreciabilă de colesterol. În realitate, nu e nici o deosebire între conținutul în colesterol din carnea de pește și cel din alte produse animale – pasăre, vită sau porc. Dacă 100 g de carne de porc conțin 76 mg de colesterol, l00 g de carne de vită conțin 80 mg; 100 g de piept de pasăre, fără piele, au 73 mg; iar 100 g de sardele conțin 120 mg de colesterol. Numai plantele sunt lipsite de colesterol.


Industria alimentară și cea farmaceutică insistă asupra acțiunii favorabile a produselor și a uleiului din pește în prevenirea infarctului miocardic. Se face referire la faptul că eschimoșii din Groenlanda prezintă o rată mai mică de infarct miocardic, astm bronșic, diabet, boli autoimune, psoriazis și unele alergii. Se vorbește mult de uleiul de pește, fără să se spună că acizii grași pe care îi conține sunt foarte instabili la contactul cu lumina și cu aerul și că, de multe ori, se distrug înainte de a fi consumați. Se știe că acizi grași omega 3 se pot obține și din surse vegetale. Astfel, acidul alfa-linoleic, cu lanțul cel mai scurt dintre acizii omega-3, se găsește în cantități mari în uleiul de in – o lingură conținând 7.500 mg de acid linoleic. Nucile, uleiul de soia și spanacul sunt, de asemenea, surse excelente de acizi omega-3. Dar până și alimentele uzuale – pâinea, merele, bananele și cartofii – conțin acizi grași omega-3. Este foarte interesant că, în timp ce scad tensiunea arterială și trigliceridemia, acizii grași omega-3 din surse vegetale nu cresc lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), sau colesterolul „rău”, așa cum fac acizii omega-3 de origine animală.


Peștele trebuie consumat cu moderație, deoarece poate conține substanțe toxice. În general, este recomandat să consumați 2-3 porții de pește pe săptămână, în cadrul unei alimentații echilibrate. Animalele de apă sunt o sursă de boli infecțioase. În Statele Unite se înregistrează anual 120.000 de intoxicații alimentare prin viețuitoare de apă. Numeroase substanțe toxice – mercur, dioxin, pesticide – se acumulează în grăsimea peștilor și vor fi prezente în uleiul de pește. Datorită poluării industriale, peștele conține 200 de substanțe chimice diferite, din cele 900 care se găsesc în apele în care trăiește. Cu cât peștele e mai mare, cu atât concentrațiile de mercur pe care le conține sunt mai mari.


Pe de altă parte, carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitățile în care aceste substanțe minerale și nutritive se găsesc în pește diferă în funcție de tipul peștelui. Un consum regulat de peşte contribuie la prevenirea osteoporozei, datorită vitaminei D. Carnea de pește conține fier, o substanță minerală care contribuie la prevenirea și combaterea anemiei. De unul singur, peștele nu ar putea avea o acțiune optimă asupra acestei afecțiuni, motiv pentru care este recomandat să consumați şi alte alimente care conțin fier. Consumul regulat de carne de pește poate reduce cu până la 50% riscul de cancer, datorită acizilor grași esențiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorită consumului de pește se numără cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostată, cancerul esofagian, cancerul de colon și cancerul oral. Pe lângă toate beneficiile pe care le are asupra stării de sănătate, peștele este indicat in orice dietă. Orice preparat pe baza de peste este atât ușor şi slab în calorii, cât și consistent.


În concluzie, peștele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă în orice situație: fie pentru slăbire, fie ca alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie doar pentru a avea o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional.


Dr. Claudiu COBUZ - Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cele mai apreciate rețete de sarmale de post
21/11/2024 15:30

Cu rădăcini adanc infipte in traditia culinară romanească, sarmalele sunt vedetele meselor festive, iar in perioada postului, retetele ingenioase de sarmale fără carne atrag atentia gurmanzilor. În ...

Panettone – Deliciul italian al sărbătorilor
20/11/2024 16:16

Panettone este mai mult decat un desert; este o traditie culinară italiană ce a cucerit intreaga lume. Originar din Milano, acest cozonac cu textură aerată si arome delicate de fructe confiate si citrice ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
20/11/2024 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii de post. Arta simplității în farfurie
19/11/2024 14:05

În timpuri in care mesele sunt adesea dominate de preparate complexe si arome sofisticate, postul reinvie frumusetea simplitătii. Mancărurile de post, aparent modeste, spun povesti despre rădăcini, cr ...

Ouăle ne fac mai deștepți. Un studiu vine cu dovezi
18/11/2024 12:57

Ouăle ne fac mai destepti. Un studiu vine cu dovezi Un studiu recent arată că ouăle nu sunt doar "rele" din cauza colesterolului ci, suprinzător, si extrem de benefice pentru creier si procesul ...

Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

  Toamna în farfurie. Cele mai căutate și iubite arome de sezon
04/11/2024 17:45

Toamna este mereu insotită de un intreg repertoriu de arome si culori, iar in bucătărie, reginele sezonului devin supele, transformand mesele intr-un prilej de răsfăt si căldură. De la boluri aburinde de ...

1 noiembrie, Ziua veganismului
01/11/2024 10:45

În fiecare an, la 1 noiembrie este marcată Ziua mondială a veganismului. În noiembrie 1944 a luat fiinţă Societatea Vegană (The Vegan Society) din Marea Britanie, ca o ramificaţie a Societăţ ...

Condimentele vedetă din cuhniile Moldovei
30/10/2024 14:15

În vechiul cămin romanesc, condimentele nu erau doar arome, ci fragmente de poveste si de vindecare, o mostenire tainică transmisă de la o generatie la alta, cu aceeasi grijă cu care ar fi mangaiat un ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei