Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
Dimensiune font:
Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
Fără îndoială, în comparație cu celelalte produse animale, peștele prezintă unele avantaje, dar și multe probleme. În primul rând, peștele e tot un produs de origine animală, deci conține colesterol. Orice carne, oricât de slabă ar fi, poartă în sine o cantitate apreciabilă de colesterol. În realitate, nu e nici o deosebire între conținutul în colesterol din carnea de pește și cel din alte produse animale – pasăre, vită sau porc. Dacă 100 g de carne de porc conțin 76 mg de colesterol, l00 g de carne de vită conțin 80 mg; 100 g de piept de pasăre, fără piele, au 73 mg; iar 100 g de sardele conțin 120 mg de colesterol. Numai plantele sunt lipsite de colesterol.
Industria alimentară și cea farmaceutică insistă asupra acțiunii favorabile a produselor și a uleiului din pește în prevenirea infarctului miocardic. Se face referire la faptul că eschimoșii din Groenlanda prezintă o rată mai mică de infarct miocardic, astm bronșic, diabet, boli autoimune, psoriazis și unele alergii. Se vorbește mult de uleiul de pește, fără să se spună că acizii grași pe care îi conține sunt foarte instabili la contactul cu lumina și cu aerul și că, de multe ori, se distrug înainte de a fi consumați. Se știe că acizi grași omega 3 se pot obține și din surse vegetale. Astfel, acidul alfa-linoleic, cu lanțul cel mai scurt dintre acizii omega-3, se găsește în cantități mari în uleiul de in – o lingură conținând 7.500 mg de acid linoleic. Nucile, uleiul de soia și spanacul sunt, de asemenea, surse excelente de acizi omega-3. Dar până și alimentele uzuale – pâinea, merele, bananele și cartofii – conțin acizi grași omega-3. Este foarte interesant că, în timp ce scad tensiunea arterială și trigliceridemia, acizii grași omega-3 din surse vegetale nu cresc lipoproteinele cu densitate joasă (LDL), sau colesterolul „rău”, așa cum fac acizii omega-3 de origine animală.
Peștele trebuie consumat cu moderație, deoarece poate conține substanțe toxice. În general, este recomandat să consumați 2-3 porții de pește pe săptămână, în cadrul unei alimentații echilibrate. Animalele de apă sunt o sursă de boli infecțioase. În Statele Unite se înregistrează anual 120.000 de intoxicații alimentare prin viețuitoare de apă. Numeroase substanțe toxice – mercur, dioxin, pesticide – se acumulează în grăsimea peștilor și vor fi prezente în uleiul de pește. Datorită poluării industriale, peștele conține 200 de substanțe chimice diferite, din cele 900 care se găsesc în apele în care trăiește. Cu cât peștele e mai mare, cu atât concentrațiile de mercur pe care le conține sunt mai mari.
Pe de altă parte, carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitățile în care aceste substanțe minerale și nutritive se găsesc în pește diferă în funcție de tipul peștelui. Un consum regulat de peşte contribuie la prevenirea osteoporozei, datorită vitaminei D. Carnea de pește conține fier, o substanță minerală care contribuie la prevenirea și combaterea anemiei. De unul singur, peștele nu ar putea avea o acțiune optimă asupra acestei afecțiuni, motiv pentru care este recomandat să consumați şi alte alimente care conțin fier. Consumul regulat de carne de pește poate reduce cu până la 50% riscul de cancer, datorită acizilor grași esențiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorită consumului de pește se numără cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostată, cancerul esofagian, cancerul de colon și cancerul oral. Pe lângă toate beneficiile pe care le are asupra stării de sănătate, peștele este indicat in orice dietă. Orice preparat pe baza de peste este atât ușor şi slab în calorii, cât și consistent.
În concluzie, peștele este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă în orice situație: fie pentru slăbire, fie ca alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie doar pentru a avea o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional.
Dr. Claudiu COBUZ - Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau