20 de ani de la înființarea Batalionului NATO de apărare nucleară
Dimensiune font:
După 1990, Alianţa Nord-Atlantică a trecut printr-un proces amplu de transformare determinat de necesitatea adaptării la noul mediu de securitate după destrămarea Uniunii Sovietice.
O componentă esenţială a măsurilor de descurajare şi apărare la nivelul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord a fost reprezentată de necesitatea instrumentalizării unui mecanism de răspuns adecvat în cazul unei ameninţări nucleare, biologice, chimice sau radiologice.
Cu prilejul summitului Alianţei Nord-Atlantice din capitala Cehiei (21-22 noiembrie 2002), Consiliul Nord-Atlantic a adoptat documentul strategic intitulat Angajamentele privind Capabilităţile de la Praga. Printre alte măsuri avansate s-a numărat şi crearea unui batalion multinaţional de apărare nucleară, radiologică, biologică şi chimică care să răspundă unor astfel de ameninţări la adresa spaţiului nord-atlantic, conform www.nato.int.
În cadrul conferinţei de planificare din 17-18 septembrie 2003 a fost stabilită structura batalionului. O lună mai târziu, la 28 octombrie 2003, la Mons (Belgia), a fost stabilită configuraţia de forţe contributoare la nivelul batalionului. Apoi, în perioada 18-21 noiembrie 2003 a avut loc în Republica Cehă o conferinţă generală de evaluare a stadiului pregătirilor pentru funcţionarea batalionului.
La 1 decembrie 2003 a fost declarată capacitatea operaţională iniţială a Batalionului multinaţional de apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN), potrivit www.nato.int. Evenimentul a fost marcat, la sediul Alianţei Nord-Atlantice, cu prilejul reuniunii ministeriale a apărării a NATO, iar două zile mai târziu a avut loc ceremonia formală de lansare a batalionului în Republica Cehă, unde se află localizată unitatea. La evenimentul din capitala Belgiei au vorbit, printre alţii, secretarul general al Alianţei, lordul George Robertson şi oficiali cehi ai apărării. În piaţa Eduard Benes din Liberec a avut loc lansarea formală a batalionului de luptă împotriva ameninţării chimice, biologice, radiologice şi nucleare la care au luat parte mai mulţi oficiali cehi şi ai structurii militare de comandă a Alianţei Nord-Atlantice.
Batalionul reprezenta o capabilitate nouă a Alianţei Nord-Atlantice de a răspunde şi de a se apăra împotriva folosirii armelor de distrugere în masă în aria de responsabilitate a NATO. Constituie, deopotrivă, o componentă semnificativă a procesului de transformare a Alianţei cu scopul de răspunde provocărilor de securitate din secolul XXI.
Această forţă este condusă în baza principiului comenzii rotaţionale de 8-10 naţiuni membre, fiind batalion multinaţional al NATO. Primul comandant a fost maiorul ceh Vratislav Osvald. De la înfiinţare până în prezent, 20 de naţiuni membre NATO au contribuit pe bază voluntară la această forţă, printre care se numără şi România. În 2010, la această forţă a contribuit şi un stat care nu este membru al alianţei, fiind vorba de Ucraina, cu prilejul participării la o misiune-proces de evaluare şi certificare pentru un pluton dedicat pentru aceste tipuri de intervenţii specifice, indică www.nato.int.
Batalionul CBRN a atins capacitatea de operare deplină la 28 iunie 2004, fiind anunţat acest lucru de Comandantul Suprem Aliat pentru Europa cu prilejul summit-ului Alianţei Nord-Atlantice desfăşurat la Istanbul. Batalionul face parte, alături de Echipa Comună de Sprijin CBRN, din Forţa Comună a NATO privind apărarea chimică, biologică, radiologică şi nucleară, potrivit www.nato.int. Poate fi desfăşurat într-un interval de timp de 5 până la 20 de zile împreună cu sau parte a unei forţe configurate specific pentru o astfel de misiune de apărare în caz de ameninţare nucleară, radiologică, biologică sau chimică. Comandamentul Suprem Aliat pentru Europa gestionează controlul operaţional asupra acestei forţe a NATO, conform https://shape.nato.int/.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau