„Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult”
Dimensiune font:
* dialog cu
- „Iașul merită mai mult”, obișnuiți să spuneți, adesea. Ce anume merită Iașul, domnule Rașcu?
- Fiecare ieșean merită mai mult și nu doar cei din zonele centrale, pentru că Iașul, într-adevăr, arată foarte bine în zona de centru. Dar atunci când ne ducem în zonele periferice ale Iașului, parcă avem un alt oraș. Este o altă zonă, este o altă realitate, dar sunt aceiași cetățeni care plătesc aceleași taxe și impozite. Merită Iașul mai mult, în ideea ca fiecare locuitor al Iașului, fiecare cetățean al Iașului să fie tratat în mod egal. Așa cum au obligații egale, cetățenii Iașului să aibă și drepturi și condiții de trai egale. Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult. Merită ca locuitorii săi să nu stea în cozi interminabile în trafic, merită să respire un aer curat, merită să-și poată duce copiii la grădiniță, la creșă, în cartierul în locuiesc. Pentru că noi dezvoltăm Iașul, am dat autorizații pe bandă rulantă pentru a dezvolta cartiere rezidențiale, am făcut sute de apartamente, dar nu am ridicat acolo grădinițe, nu am pus creșe, nu am făcut nimic și atunci oamenii trebuie să se deplaseze de acolo. Noi am asigurat locuri unde să locuiască oamenii aceia, dar nu ne-a ocupat de partea de mobilitate.
„Premierul și-a luat angajamentul de a investi în zona Moldovei, de investi în Iași, de a susține proiectele mari din Iași. Vorbim, fără doar și poate, nu doar despre stadion și Sala Polivalentă, ci și de alte proiecte importante”
- Premierul a venit la Iași, în weekend, pentru a vizita unele obiective investiționale din zonă. Ce părere și-a făcut Marcel Ciolacu despre modul în care se dezvoltă orașul?
- Primul punct în care ne-am oprit a fost Spitalul Regional de Urgență. Lucrurile se mișcă acolo, au început efectiv lucrările... Premierul a și spus că, pentru prima dată, se întâmplă ceva în zona spitalelor regionale de urgență, iar pe lângă spitalele regionale de la Craiova și Cluj, iată, se întâmplă ceva și la Iași. Sunt spitale de care zona Moldovei avea mare nevoie. Apoi, de acolo am mers la Miroslava, unde ne-am întâlnit cu oamenii de afaceri și ne-am dus apoi la Mircești, pe autostradă. A fost un moment în care premierul și-a luat un angajament în plus să susțină
- De la Iași, premierul a plecat în alte județe ale Moldovei. La
- Absolut! Candidații noștri din Partidul Social Democrat, atât Bogdan Balanișcu, cât și Bogdan Cojocaru, au stat de vorbă cu premierul Marcel Ciolacu, i-au cerut acestuia ajutorul, iar premierul și-a luat angajamentul acesta de a investi în zona Moldovei, de investi în Iași, de a susține proiectele mari din Iași. Vorbim, fără doar și poate, nu doar despre stadion și Sală Polivalentă, ci și de alte proiecte importante. Da, avem o susținere fermă din partea Guvernului României și susținerea aceasta va continua. Nu este doar o declarație de campanie, noi vedem că lucrurile pe care le-a promis Partidul Social Democrat le-a și îndeplinit, sunt promisiuni pe care le vedem în derulare și vedem ceea ce s-a întâmplat la Aeroportul Iași, vedem ceea ce se întâmplă la Spitalul Regional de Urgență… Trebuie să se înțeleagă faptul că, dincolo de eforturile pe care le depunem la nivel local, lucrurile acestea nu se pot face fără ajutorul conducerii centrale, fără ajutorul Guvernului, iar Guvernul social-democrat a venit în spijinul nostru, pentru a dezvolta aceste investiții mari.
- Aveți, zilnic, întâlniri electorale cu ieșenii. Ce vă solicită cel mai des aceștia?
- Da, avem astfel de întâlniri și nu doar acum, de când a început
„Să știți că oamenii ar vrea să se deplaseze și pe biciclete. Este și mai sănătos, și mai ieftin, și mai rapid să te deplasezi spre centrul orașului cu o bicicletă. Dar unde să te deplasezi, că ar trebui să te urci pe mașini sau peste pietoni!”
- Vorbeați de traffic. Traficul pare să devină, să rămână problema numărul 1 a Iașului pentru următoarele decenii. Actualul sistem de management al traficului, care a costat o avere, pare să nu reprezinte, în actuala formulă, o soluție. Aveți dvs o soluție miraculoasă pentru problematica traficului din oraș?
- În momentul în care s-a dezvoltat orașul, infrastructura rutieră existentă nu a fost dezvoltată pentru a face față atâtor mașini pe care noi le avem în Iași și atâtor cartiere rezidențiale care se dezvoltă în fiecare zi. Ca municipalitate, în momentul în care vrei să dezvolți o zonă urbană, gândește-te prima dată la mobilitatea zonei de acolo! Cum reușești asta? Sunt soluții pe care le putem aplica, plecând de la dezvoltarea transportului public. Da, avem nevoie de autobuze noi, avem nevoie de tramvaie, avem nevoie de extinderea liniilor de tramvai, să ne ducem din Canta spre Antibiotice, de exemplu. O altă soluție ar fi folosirea căii ferate existente, dinspre Lețcani să venim până la Gara Mare sau până la Gara Nicolina. Imaginați-vă ce ar fi dacă am pune niște trenuri cu care să ajungi din Lețcani sau din Ciurea până în inima Iașului! Avem infrastructura, deja putem să punem trenul și aerisim astfel două focare de trafic, vorbim despre CUG și despre Păcurari, ceea ce ajută foarte mult.
- Transportul alternativ reprezintă, fără îndoială, o soluție, însă ce ne facem cu infrastructura pentru biciclete și trotinete electrice, insuficientă pentru a-i mulțumi pe toți ieșenii?
- Să știți că oamenii ar vrea să se deplaseze și pe biciclete. Este și mai sănătos, și mai ieftin, și mai rapid să te deplasezi spre centrul orașului cu o bicicletă. Dar unde să te deplasezi, că ar trebui să te urci pe mașini sau peste pietoni! Noi nu avem piste care să poată facilita deplasarea pe o bicicletă. Stăm foarte prost pe partea de semaforizare și mă gândesc aici la o zonă în care am fost aseară, am avut o întâlnire cu oamenii de acolo… Dumneavoastră cunoașteți ceea ce se întâmplă atunci când vrei să vii din Buciun spre oraș și mai ales în zona podului. Un pod care - ca o paranteză – îți pune viața în pericol, căci vedem în ce stare de degradare este podul de acolo. Te gândești de două ori dacă treci pe pod sau nu!
- Podul acesta va intra cât de curând în reabilitare…
- Este și un proiect pentru a mări podul cu încă o bandă, da, va intra în reabilitare podul, dar ce faci până atunci? Avem două benzi pe sens de intrare în oraș, două benz de ieșire, dar ne folosim de ambele? Când avem o creștere a valorilor de trafic pe sensul de intrare în oraș putem face benzi alternative, iar dimineața să putem intra pe trei benzi în oraș, să ieșim pe una, iar seara, când ne ducem din nou spre Bucium, să putem folosi trei benzi de ieșire și o bandă de intrare în oraș. E o soluție pentru aesirea traficului în Iași…
- Pasaje, sensuri unice în oraș... ce altceva se mai poate introduce pentru o fluidizare reală a traficului?
- Sigur că da, pasaje, sensuri unice, de ce nu pasarele, pentru că în zonele unde sunt treceri de pietoni, zone nesemaforizate - și mă gândesc aici la trecerile de pietoni din fața Palatului, din zona Târgu Cucului - acolo se creează blocaje interminabile. Pasajele subterane sunt foarte bine venite. Pe de o parte, mai reducem din numărul accidentelor din oraș și contribuim și la siguranța traficului!
„Avem nevoie de o dezvoltare a căilor de acces spre aeroport, că dacă stai ore în traficul din Iași, vii odată, l-ai văzut, ai făcut niște poze și păstrezi doar pozele ca amintire în viață. Nu mai vii a doua oară!”
-
-… și
- Iașul place, este adorat de ieșeni, românii îi fac declarații de dragoste, apare în mai toate topurile preferințelor… Totuși, turismul nu aduce încă un plus consistent în economia urbei. Poate deveni Iașul un oraș care să mizeze pe turism în proporție covârșitoare, în viitor?
- Nu știu dacă în proporție covârșitoare, dar cu siguranță putem dezvolta turismul din Iași. Dincolo de faptul că este capitală istorică, capitală culturală, Iașul este un oraș frumos. Dar, pentru ca turistul să poată să vină în Iași are nevoie să se deplaseze. Sperăm să se termine și lucrurile cu autostrăzile A7 și A8, unde se lucrează, pentru ca oamenii să poată veni până la Iași pe autostradă. Iată că avem un aeroport și oamenii se pot deplasa la Iași. Dar, cobori dintr-un avion și îți ia același timp să vii din aeroport până în centrul Iașului cât ai făcut de la București la Iași! Avem nevoie de o dezvoltare a căilor de acces spre aeroport, căci, dacă stai ore în traficul din Iași, vii odată, l-ai văzut, ai făcut niște poze și păstrezi doar pozele ca amintire în viață. Nu mai vii a doua oară! Avem nevoie de programe prin care oamenii să poată veni la Iași. Vin la un concert, vin la un teatru, vin la ceva. Avem nevoie să dezvoltăm obiective turistice la care oamenii să vină. Iar oamenii, dacă vin doar să stea în trafic, nu vor mai veni a doua oară în Iași? Da, Iașul are un mare potențial turistic, putem dezvolta zona aceasta și este în intențiile noastre să dezvoltăm domeniul aceasta al turismului din Iași.
(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau