„Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult”

1interviu1

Dimensiune font:

| 05-06-2024 11:01

* dialog cu Florin Rașcu, candidatul Partidului Social Democrat pentru un post de consilier în Consiliul Local Municipal Iași

- „Iașul merită mai mult”, obișnuiți să spuneți, adesea. Ce anume merită Iașul, domnule Rașcu?

- Fiecare ieșean merită mai mult și nu doar cei din zonele centrale, pentru că Iașul, într-adevăr, arată foarte bine în zona de centru. Dar atunci când ne ducem în zonele periferice ale Iașului, parcă avem un alt oraș. Este o altă zonă, este o altă realitate, dar sunt aceiași cetățeni care plătesc aceleași taxe și impozite. Merită Iașul mai mult, în ideea ca fiecare locuitor al Iașului, fiecare cetățean al Iașului să fie tratat în mod egal. Așa cum au obligații egale, cetățenii Iașului să aibă și drepturi și condiții de trai egale. Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult. Merită ca locuitorii săi să nu stea în cozi interminabile în trafic, merită să respire un aer curat, merită să-și poată duce copiii la grădiniță, la creșă, în cartierul în locuiesc. Pentru că noi dezvoltăm Iașul, am dat autorizații pe bandă rulantă pentru a dezvolta cartiere rezidențiale, am făcut sute de apartamente, dar nu am ridicat acolo grădinițe, nu am pus creșe, nu am făcut nimic și atunci oamenii trebuie să se deplaseze de acolo. Noi am asigurat locuri unde să locuiască oamenii aceia, dar nu ne-a ocupat de partea de mobilitate.

 

„Premierul și-a luat angajamentul de a investi în zona Moldovei, de investi în Iași, de a susține proiectele mari din Iași. Vorbim, fără doar și poate, nu doar despre stadion și Sala Polivalentă, ci și de alte proiecte importante”

 

- Premierul a venit la Iași, în weekend, pentru a vizita unele obiective investiționale din zonă. Ce părere și-a făcut Marcel Ciolacu despre modul în care se dezvoltă orașul?

- Primul punct în care ne-am oprit a fost Spitalul Regional de Urgență. Lucrurile se mișcă acolo, au început efectiv lucrările... Premierul a și spus că, pentru prima dată, se întâmplă ceva în zona spitalelor regionale de urgență, iar pe lângă spitalele regionale de la Craiova și Cluj, iată, se întâmplă ceva și la Iași. Sunt spitale de care zona Moldovei avea mare nevoie. Apoi, de acolo am mers la Miroslava, unde ne-am întâlnit cu oamenii de afaceri și ne-am dus apoi la Mircești, pe autostradă. A fost un moment în care premierul și-a luat un angajament în plus să susțină Moldova. Da, să susțină Iașul și proiectele de investiții din Iași!

- De la Iași, premierul a plecat în alte județe ale Moldovei. La Bacău, de exemplu, a promis sprijin pentru un stradion nou, printre altele. Ați abordat problematica infrastructurii sportive a Iașului cu premierul, mă refer nu doar la stadion ci și la sala polivalentă, la bazinul olimpic de înot, la multe alte investiții de acest gen? 

- Absolut! Candidații noștri din Partidul Social Democrat, atât Bogdan Balanișcu, cât și Bogdan Cojocaru, au stat de vorbă cu premierul Marcel Ciolacu, i-au cerut acestuia ajutorul, iar premierul și-a luat angajamentul acesta de a investi în zona Moldovei, de investi în Iași, de a susține proiectele mari din Iași. Vorbim, fără doar și poate, nu doar despre stadion și Sală Polivalentă, ci și de alte proiecte importante. Da, avem o susținere fermă din partea Guvernului României și susținerea aceasta va continua. Nu este doar o declarație de campanie, noi vedem că lucrurile pe care le-a promis Partidul Social Democrat le-a și îndeplinit, sunt promisiuni pe care le vedem în derulare și vedem ceea ce s-a întâmplat la Aeroportul Iași, vedem ceea ce se întâmplă la Spitalul Regional de Urgență… Trebuie să se înțeleagă faptul că, dincolo de eforturile pe care le depunem la nivel local, lucrurile acestea nu se pot face fără ajutorul conducerii centrale, fără ajutorul Guvernului, iar Guvernul social-democrat a venit în spijinul nostru, pentru a dezvolta aceste investiții mari.

- Aveți, zilnic, întâlniri electorale cu ieșenii. Ce vă solicită cel mai des aceștia?

- Da, avem astfel de întâlniri și nu doar acum, de când a început campania electorală sau campania pre-electorală. De 2 ani de zile, de când am intrat în Partidul Social Democrat, asta facem. Mergem pe stradă și stăm de vorbă cu oamenii, pentru că oricât de pregătiți ar fi acei oameni care vor să intre în administrația locală sau centrală, ei nu vor ști toate lucrurile. Nu vei ști exact ce se întâmplă în teren dacă stai în fotoliul de la Palatul Roznovanu… Și atunci e nevoie să mergi să stai de vorbă cu oamenii, să-i înțelegi pe oameni și să-ți dai seama de ce au nevoie. Marea problemă a Iașului este o problemă cu care se confruntă și alte orașe, doar că, spre deosebire de Iași, în alte locuri lucrurile se și schimbă. Marea problemă este aceea a traficului, ceea ce ne face să fim și noi, într-o anumită zonă, pe locul unu, și anume la poluare. Pentru că, în momentul în care stai cu motorul pornit zeci de minute, la semafoar, nu faci decât să contribui la explozia de poluare din Iași. Dar oamenii au nevoie să se poată deplasa și, ceea ce spuneam mai devreme, au nevoie să aibă acces la grădiniță, la școli, la locuri de muncă, au nevoie să respire un aer curat, au nevoie să poată trăi în orașul acesta, să nu fie obligați, după ce își termină studiile, să plece la Cluj, să plece în București. Da, vedem exodul acesta de oameni tineri, care înseamnă mână de lucru… Ei pleacă, îi găsim prin București sau prin alte zone ale țării, deși e nevoie ca ei să rămână aici. Sunt părinți bătrâni ai căror copii au plecat de ani de zile și nu mai vin pe acasă. Oamenii aceștia așteaptă să se întâmple ceva și în orașul lor, pentru ca și acești copii să vină aici. Nu mai vorbesc de cei care pleacă în afara țării, iar statul investește o sumedenie de bani în copiii aceștia, să-i școlarizeze, să-i pregătească, după care pleacă în afara țării sau în alte zone dezvoltate. Oamenii vor condiții decente de trai la Iași, să le rămână copiii aici, iar cei care au plecat să aibă la ce să se întoarcă.

 

„Să știți că oamenii ar vrea să se deplaseze și pe biciclete. Este și mai sănătos, și mai ieftin, și mai rapid să te deplasezi spre centrul orașului cu o bicicletă. Dar unde să te deplasezi, că ar trebui să te urci pe mașini sau peste pietoni!”

 

- Vorbeați de traffic. Traficul pare să devină, să rămână problema numărul 1 a Iașului pentru următoarele decenii. Actualul sistem de management al traficului, care a costat o avere, pare să nu reprezinte, în actuala formulă, o soluție. Aveți dvs o soluție miraculoasă pentru problematica traficului din oraș?

- În momentul în care s-a dezvoltat orașul, infrastructura rutieră existentă nu a fost dezvoltată pentru a face față atâtor mașini pe care noi le avem în Iași și atâtor cartiere rezidențiale care se dezvoltă în fiecare zi. Ca municipalitate, în momentul în care vrei să dezvolți o zonă urbană, gândește-te prima dată la mobilitatea zonei de acolo! Cum reușești asta? Sunt soluții pe care le putem aplica, plecând de la dezvoltarea transportului public. Da, avem nevoie de autobuze noi, avem nevoie de tramvaie, avem nevoie de extinderea liniilor de tramvai, să ne ducem din Canta spre Antibiotice, de exemplu. O altă soluție ar fi folosirea căii ferate existente, dinspre Lețcani să venim până la Gara Mare sau până la Gara Nicolina. Imaginați-vă ce ar fi dacă am pune niște trenuri cu care să ajungi din Lețcani sau din Ciurea până în inima Iașului! Avem infrastructura, deja putem să punem trenul și aerisim astfel două focare de trafic, vorbim despre CUG și despre Păcurari, ceea ce ajută foarte mult.

- Transportul alternativ reprezintă, fără îndoială, o soluție, însă ce ne facem cu infrastructura pentru biciclete și trotinete electrice, insuficientă pentru a-i mulțumi pe toți ieșenii?

- Să știți că oamenii ar vrea să se deplaseze și pe biciclete. Este și mai sănătos, și mai ieftin, și mai rapid să te deplasezi spre centrul orașului cu o bicicletă. Dar unde să te deplasezi, că ar trebui să te urci pe mașini sau peste pietoni! Noi nu avem piste care să poată facilita deplasarea pe o bicicletă. Stăm foarte prost pe partea de semaforizare și mă gândesc aici la o zonă în care am fost aseară, am avut o întâlnire cu oamenii de acolo… Dumneavoastră cunoașteți ceea ce se întâmplă atunci când vrei să vii din Buciun spre oraș și mai ales în zona podului. Un pod care - ca o paranteză – îți pune viața în pericol, căci vedem în ce stare de degradare este podul de acolo. Te gândești de două ori dacă treci pe pod sau nu!

- Podul acesta va intra cât de curând în reabilitare…

- Este și un proiect pentru a mări podul cu încă o bandă, da, va intra în reabilitare podul, dar ce faci până atunci? Avem două benzi pe sens de intrare în oraș, două benz de ieșire, dar ne folosim de ambele? Când avem o creștere a valorilor de trafic pe sensul de intrare în oraș putem face benzi alternative, iar dimineața să putem intra pe trei benzi în oraș, să ieșim pe una, iar seara, când ne ducem din nou spre Bucium, să putem folosi trei benzi de ieșire și o bandă de intrare în oraș. E o soluție pentru aesirea traficului în Iași…

- Pasaje, sensuri unice în oraș... ce altceva se mai poate introduce pentru o fluidizare reală a traficului?

- Sigur că da, pasaje, sensuri unice, de ce nu pasarele, pentru că în zonele unde sunt treceri de pietoni, zone nesemaforizate - și mă gândesc aici la trecerile de pietoni din fața Palatului, din zona Târgu Cucului - acolo se creează blocaje interminabile. Pasajele subterane sunt foarte bine venite. Pe de o parte, mai reducem din numărul accidentelor din oraș și contribuim și la siguranța traficului!

 

„Avem nevoie de o dezvoltare a căilor de acces spre aeroport, că dacă stai ore în traficul din Iași, vii odată, l-ai văzut, ai făcut niște poze și păstrezi doar pozele ca amintire în viață. Nu mai vii a doua oară!”

 

- Oradea are 7 pasaje rutiere, fluidizare traficului devenind poate ultima problemă a autorităților locale. Se pretează un astfel de scenariu la Iași, aveți intenția de a apela la o astfel de soluție, a pasajelor, pentru a soluționa problema traficului din Iași?

-… și Oradea nu este-n Africa de Sud, este aici, la noi! Adică, știm ce se întâmplă, să nu ne imaginăm că descoperim noi gaura la macaroană, că e descoperită deja. Lucrurile acestea se știu și se pot face, cu siguranță. Iașul are potențial mult mai mare decât alte orașe să facă pasaje subterane și noi am luat în calcul să facem astfel de lucruri. Oamenii întreabă mereu de ce nu se fac, de ce nu s-au făcut aceste pasaje, până acum. Întrebați administrația locală actuală de ce nu s-au făcut până acum! Se pot face astfel de pasaje, se pot crea condiții de siguranță a traficului, dar e nevoie de voință pentru lucrurile acesta, de cineva care să aibă timp să se ocupe de asta, nu de altceva.

- Iașul place, este adorat de ieșeni, românii îi fac declarații de dragoste, apare în mai toate topurile preferințelor… Totuși, turismul nu aduce încă un plus consistent în economia urbei. Poate deveni Iașul un oraș care să mizeze pe turism în proporție covârșitoare, în viitor?

- Nu știu dacă în proporție covârșitoare, dar cu siguranță putem dezvolta turismul din Iași. Dincolo de faptul că este capitală istorică, capitală culturală, Iașul este un oraș frumos. Dar, pentru ca turistul să poată să vină în Iași are nevoie să se deplaseze. Sperăm să se termine și lucrurile cu autostrăzile A7 și A8, unde se lucrează, pentru ca oamenii să poată veni până la Iași pe autostradă. Iată că avem un aeroport și oamenii se pot deplasa la Iași. Dar, cobori dintr-un avion și îți ia același timp să vii din aeroport până în centrul Iașului cât ai făcut de la București la Iași! Avem nevoie de o dezvoltare a căilor de acces spre aeroport, căci, dacă stai ore în traficul din Iași, vii odată, l-ai văzut, ai făcut niște poze și păstrezi doar pozele ca amintire în viață. Nu mai vii a doua oară! Avem nevoie de programe prin care oamenii să poată veni la Iași. Vin la un concert, vin la un teatru, vin la ceva. Avem nevoie să dezvoltăm obiective turistice la care oamenii să vină. Iar oamenii, dacă vin doar să stea în trafic, nu vor mai veni a doua oară în Iași? Da, Iașul are un mare potențial turistic, putem dezvolta zona aceasta și este în intențiile noastre să dezvoltăm domeniul aceasta al turismului din Iași.

(Comandat de Partidul Social Democrat - PSD Organizația Județeană Iași, Executat de ZIARUL EVENIMENTUL SRL - portal: www.ziarulevenimentul.ro, CUI mandatar financiar judeţean: 21240002)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Întâlnire informală Ciolacu – Orban. Ce au discutat premierii
27/07/2024 00:24

Astăzi, premierul Marcel Ciolacu a avut o intalnire informală cu omologul său maghiar Viktor Orban. Cei doi au discutat despre un proiect major pentru cele două tări: calea ferată de mare viteză Budapest ...

Sebastian Burduja anunță candidatura la Primăria Capitalei și în 2028: Avem acest plan şi este important să îl construim
27/07/2024 00:22

Sebastian Burduja, actualul ministru al Energiei si lider al filialei Bucuresti a Partidului National Liberal (PNL), a anuntat intentia sa de a candida la functia de primar al Capitalei in anul 2028. El si-a ex ...

Nicolae Ciucă, atac la adresa lui Mircea Geoană: Spre deosebire de domnul Geoană, eu sunt ales de oameni pentru a-i reprezenta
27/07/2024 00:21

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj direct si ironic pentru Mircea Geoană. După ce acesta l-a acuzat că s-a “autoinvitat” la Summitul NATO, a răbufnit si a tinut să explice cum stau, de fapt, lucrurile. ...

UDMR vrea să fie din nou la guvernare, spune Tanczos Barna
27/07/2024 00:20

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, a declarat astăzi, in cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că scopul formaţiunii pe care o reprezintă este de a participa din nou la actul guverna ...

Orban:„Ungaria va pune aderarea României la Schengen terestru pe agenda JAI”
27/07/2024 00:19

Premierul Ungariei, Viktor Orban,/span>, cel care detine presedintia rotativă a Uniunii Europene, a anuntat, in urma intalnirii cu Marcel Ciolacu, de la Bucuresti, că in această toamnă va forta punerea pe o ...

Marcel Ciolacu: ”România nu are nicio problemă în ceea ce priveşte securitatea alimentară”
27/07/2024 00:17

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la finalul vizitei la sistemul de irigatii SPA Nămoloasa, alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, că Romania se confruntă cu o secetă acută in sudul si estul ...

Kamala Harris primește susținerea mult așteptată! Soții Obama sunt onorați să-i fie alături într- campanie ce părea compromisă total
27/07/2024 00:10

Infuriati de noile sondaje, Trump si acolitii nu găsesc decat insulte jalnice pentru noul candidat al democratilor. Iar Kamala capitalizează rapid sentimentul de relansare a unei campanii ce părea total comp ...

Marcel Ciolacu, replică pentru Mircea Geoană: Sunt premierul României. Să îmi spună un angajat NATO că nu trebuie să răspundă unui stat membru mi se pare de noaptea minții
27/07/2024 00:09

Premierul Marcel Ciolacu i-a dat vineri o replică lui Mircea Geoană, care spusese cu o zi inainte că „nu e treaba domnului Ciolacu ce fac eu la NATO (…) Cu cat mă atacă mai tare, cu atat sunt mai deter ...

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire F-16 și altor parteneri, în special pentru Ucraina
27/07/2024 00:07

Ambasadoarea SUA in Romania, Kathleen Kavalec, a participat vineri la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi romani instruiţi in cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea, contex ...

Mircea Geoană a făcut marele anunț în privința prezidențiabilelor: 'Candidat independent o să fiu 100%'
26/07/2024 09:27

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre alegerile prezidentiale din Romania. Geoană spune că o să facă anuntul privind eventuala sa candidatură la final de august. „Un pic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei