Calendarul zilei 14 decembrie: Tentativa de revoltă populară de la Iași din decembrie 1989. Începutul evenimentelor care au culminat cu căderea regimului Ceaușescu
Dimensiune font:
Fenomenul care este cunoscut sub numele de „Revoluția română” a început la Iași, pe 14 decembrie 1989 și nu două zile mai târziu, la Timișoara, susține istoricul Alex Mihai Stoenescu.
Atunci, mai mulți dizidenți ieșeni, în frunte cu Ștefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG), colegul său Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, frații Vasile și Emilian Stoica, precum și Titi Iacob, au pus la cale o demonstrație împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu.
„S-a acționat organizat, cu planuri făcute cu câteva săptamâni inainte. Auzisem despre schimbările din URSS, de mișcările de la Berlin, simțeam, după Congresul al XIV-lea, c-a venit și vremea României. Nu am avut alți sfătuitori, doar că eram noi tineri și nebuni”, a spus Ștefan Prutianu, în prezent profesor la FEAA de la Universitatea „Al.I.Cuza”, citat de 7est.ro.
Grupul, care se organizase pe principiul – din om în om – a ajuns în atenția Securității, care a interceptat și manifestele prin care oamenii erau chemați în Piața Unirii din Iași pe 14 decembrie.
Iată textul manifestului:
Chemare cãtre toți românii de bunã-credințã
A sosit ceasul descãtușãrii noastre.Sã punem capãt foamei, frigului, fricii și întunericului care ne stãpînesc de 25 de ani. Sã punem capãt terorii dezlãnțuite de dictatura ceaușistã care a du un popor întreg în pragul deznãdejdii. Am rãmas ultima țarã din Europa în care mai persistã coșmarul stslinist amplificat de cãtre oconducere incompetentã și rãuvoitoare.
Sã arãtãm cã noi cei din urmã vom fi cei dintîi.Stã în puterea noastrã și numai a noastrã sã ne eliberãm de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodatã țara noastrã. Pentru aceasta chemãm toți cetãțenii de bunã-credințã sîmbata 16 decembrie ora 18.00, lademonstrația de protest care va avea Ioc în Piața Unirii.
Dorim ca demonstrația sã se desfãșoare într-o tãcere deplina,iar la ora 19.00 sã pornim cu toții cãtre Piața Palatului Culturii, unde se va sfîrși demonstrația, urmînd sã neîntîlnim sîmbãtã,23decembrie, la aceeași orã, în același loc. Ultima demonstrație va avea Ioc Ia 30 decembrie, ora 18.00,cînd vom cere înlãturarea de la conducerea statului a lui Ceaușescu și a familiei sale.Facem apel la Armatã, Miliție și Securitate sã dea dovadã de curaj, patriotism și clarviziune politicã și sã sprijine acțiunea noastrã de salvare a acestui neam, care este al nostru, al tuturor.
Pentru a opri desfășurarea mitingului, Ministerul de Interne a mutat intempestiv concursul sportiv „Dinamoviada de judo”, de la Oradea la Iași, astfel că în oraș s-au mutat urgent câteva sute de sportivi, angajați ai Ministerului de Interne.
Piața Unirii a fost blocată de importante forțe de ordine. Erau mașini de pompieri, mașini militare și de miliție în toată zona centrală. Concentrarea de forțe era fantastică în Piața Unirii și în apropiere. Au organizat, de fațadă, nu știu ce dinamoviadă de arte marțiale la Iași, iar câteva sute de sportivi apăruseră ca din pământ în oraș. Erau oamenii Securității, strânși din țară pentru a interveni aici. De fapt, Piața Unirii a fost plină de oamenii lor și de oamenii noștri”, a declarat profesorul Ștefan Prutianu.
Liderii au fost apoi arestați de către organele statului comunist.
„Primul arestat a fost pe 14 decembrie – Vasile Vicol, un inginer, coleg la ICPUMP, unde era nucleul de bazã al mișcãrii. Au urmat, în aceeași zi, în ordine:Valentin Odobescu, Ștefan Prutianu, Ionel Sãcãleanu, Cassian Maria Spiridon și Aurel Ștefanachi”, scrie AM Stoenescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau