Studiu ISF: „Nu mai poate exista prosperitate fără educație financiară. România crește în topurile de specialitate, iar asta se vede deja în felul în care investim”

isf

Dimensiune font:

| 04-11-2024 15:23

Venind în completarea unui amplu studiu OECD care măsoară nivelul de educație financiară în 39 de țări, Institutul de Studii Financiare (ISF) a dezvoltat o cercetare care merge în detaliile nivelului de cunoștințe și de implicare din România, un demers absolut necesar pentru o țară care are printre obiectivele strategice creșterea gradului de educație financiară. Semnele progresului se văd mai ales la nivel practic, în condițiile în care românii utilizează tot mai mult produse și servicii financiare, inclusiv instrumente cu un grad relativ ridicat de complexitate cum ar fi investiția prin fonduri.

România ocupă abia locul 35 din 39 de țări analizate de OECD în ceea ce privește nivelul de educație financiară. Poate părea o veste foarte proastă, însă, dacă mergem să analizăm în amănunt și în dinamică, am făcut progrese notabile în această privință, în ultimii ani, mai ales că acțiunile de amploare în acest domeniu au început să se manifeste la noi mult mai târziu decât în alte țări.

Studii Financiare explica, într-un material anterior, citându-l pe directorul ISF, Marian Siminică, faptul că implicare instituțiilor și a actorilor privați în educația financiară, inclusiv ca parte a unei strategii naționale, începe să se vadă atât prin creșterea în clasamentul OECD din 2023 cât și din perspectivă practică, indirectă, mai precis prin creșterea gradului de utilizare a produselor și serviciilor financiare, de la banalul depozit bancar până la produse mai complexe, cum ar fi plasamentele bursiere sau asigurările. Acum, cu ocazia lansării studiului ISF se remarcă un astfel de indicator indirect privind creșterea nivelului de educație

Studiul dezvoltat de ISF sub titlul “Evaluarea nivelului de educație financiară din România” vine să detalieze și să fundamenteze concluzii deja vizibile. ” Prin acest demers Institutul de Studii Financiare (ISF) subliniază importanța educației financiare în dezvoltarea abilităților esențiale de economisire și investiții, contribuind la creșterea rezilienței financiare a populației în fața crizelor economice. Eforturile de educație financiară au început să dea roade in ultimul timp, reflectându-se în creșterea consumului de produse și servicii financiare. Educația financiară este corelată cu bunăstarea unei națiuni, iar schimbările recente din piețele financiare dar și creșterea numărului de fraude financiare, au accentuat nevoia de educare în acest domeniu. “, declară Valentin Ionescu, președintele ISF.

La rândul său, Marian Siminică, directorul Institutului , aduce în discuție rolul esențial al educației financiare în dezvoltarea economiei României și a țării, în general. ” Educația financiară reprezintă un pilon esențial al dezvoltării societății. Pentru creșterea acesteia este necesar ca mai întâi să îi evaluăm nivelul și să identificăm acele zone în care suntem deficitari. În acest context, studiul realizat de Institutul de Studii Financiare și bazat pe metodologia OECD/INFE 2023 reprezintă o extindere a studiului realizat de OECD la nivelul a 39 state din întreaga lume, ale cărui rezultate au fost publicate la finalul anului 2023. Centralizarea datelor la nivelul României au relevat o serie de progrese comparativ cu situația înregistrată la evaluarea precedentă (2020), însă în continuare nivelul de educație financiară al populației este scăzut, necesitând programe de măsuri susținute”, declară Marian Siminică.

Record istoric pentru investițiile în fonduri și alte concluzii interesante

Întregul studiu poate fi cercetat accesând linkul postat mai sus, însă vă prezentăm câteva dintre concluziile lucrării precum și rolul acestui demers.

În 2023, OECD a desfășurat un exercițiu global de evaluare a alfabetizării financiare, utilizând Setul de instrumente OECD/INFE 2022. La acest studiu au participat 39 de state, inclusiv 20 de țări membre OECD. România a obținut un scor de 54 din 100, situându-se pe locul 35 din 39 de țări evaluate. Deși acest rezultat indică un nivel scăzut al educației financiare, este notabilă o ușoară creștere față de evaluările anterioare, în contextul în care media globală a scăzut în aceeași perioadă. Nivelul de educație financiară a fost urmărit pe cele 3 componente: cunoștințe financiare, comportament financiar și atitudini financiare. Fiecare componentă a fost evaluată pe baza răspunsurilor la mai multe întrebări. Pentru a se asigura comparabilitatea rezultatelor, scorurile calculate au fost scalate pe un interval cuprins între 0 și 100 puncte.

Pentru a îmbunătăți aceste rezultate, ISF și alte instituții financiare din România au intensificat eforturile de educație financiară. În 2020, educația financiară a fost introdusă ca disciplină obligatorie la clasa a VIII-a, iar în 2022, ziua de 11 aprilie a fost declarată Ziua Educației Financiare. De asemenea, a fost aprobată Strategia de Educație Financiară 2024-2030, care stabilește obiective clare pentru creșterea nivelului de alfabetizare financiară până în 2030.

Eforturile de educație financiară au început să dea roade, reflectându-se în creșterea consumului de produse și servicii financiare. De exemplu, numărul investitorilor activi la Bursa de Valori București a crescut de la aproximativ 55.000 în 2020 la aproape 180.000 în prezent. Aceste progrese sugerează că inițiativele de educație financiară contribuie la creșterea rezilienței și bunăstării populației, generând totodată creștere economică.

Numărul investitorilor în fondurile de investiții din România a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani. La sfârșitul anului 2021, numărul acestora a atins un record de 457.000, cu peste 100.000 mai mult decât în anul precedent . Această tendință ascendentă a continuat, astfel că, la începutul anului 2024, numărul investitorilor a depășit pragul de 600.000, marcând un nou maxim istoric pentru industria locală de asset management . În primele cinci luni ale anului 2024, numărul total de investitori în fonduri deschise de investiții a ajuns la 686.189 Această creștere reflectă un interes tot mai mare al românilor pentru economisirea inteligentă și diversificarea portofoliilor de investiții.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
BNR va decide valoarea dobânzilor, la sfârșitul săptămânii
04/11/2024 22:52

La sfarsitul acestei săptămani, se va desfăsura ultima sedintă de politică monetară a BNR din acest an.  Piata anticipează o reducere de minim un sfert de punct procentual, insă ar putea si o tăie ...

Ciolacu, declarații pe care ar trebui să le audă toți românii din diaspora / video
04/11/2024 19:09

 Statul are obligaţia de a crea oportunităţi pentru ca romanii plecaţi in străinătate să se intoarcă in ţară, intrucat a avut o abordare greşită in legătură cu politicile de dezvoltare, a sus ...

Vine Black Friday. Avertismentul ANCOM pentru români - la ce trebuie să fie atenți și ce nu trebuie să facă
04/11/2024 19:02

  Urmează perioada dedicată ofertelor promotionale de Black Friday, iar ANCOM avertizează consumatorii că se pot confrunta cu livrări intarziate ale produselor achizitionate online sau chiar cu ...

KONSCHAFT s.r.l. – beneficiar al proiectului „Dezvoltare KONSCHAFT SRL prin achiziție de active corporale și necorporale”, anunță lansare campanie de recrutare
04/11/2024 16:55

 COMUNICAT DE PRESĂ „Dezvoltare KONSCHAFT s.r.l. prin achizitie de active corporale si necorporale” Cod SMIS: 317400  04 noiembrie 2024

COMUNA STOLNICENI - PRĂJESCU anunță începerea proiectului „DEZVOLTAREA UNEI CENTRALE FOTOVOLTAICE PENTRU PRODUCEREA DE ENERGIE ELECTRICA DIN SURSE REGENERABILE IN VEDEREA ASIGURARII AUTOCONSUMULUI IN COMUNA STOLNICENI-PRĂJESCU, JUDETUL IAȘI”
04/11/2024 13:14

COMUNA STOLNICENI - PRĂJESCU anuntă inceperea proiectului „DEZVOLTAREA UNEI CENTRALE FOTOVOLTAICE PENTRU PRODUCEREA DE ENERGIE ELECTRICA DIN SURSE REGENERABILE IN VEDEREA ASIGURARII AUTOCONSUMULUI IN CO ...

TOP 10 idei de daruri surprinzătoare pentru familie și prieteni
04/11/2024 12:14

 Poză de Tim Mossholder pe Unsplash.com Istoria cadourilor este veche de mii de ani si este legată de ritualuri si simboluri de apreciere. Primele cadouri datează din epoca preistorică, cand oamen ...

Grevă la Arhivele Naționale ale României
04/11/2024 11:34

Astăzi, 04.11.2024, in intervalul orar 12:00-14:00, angajatii Arhivelor Nationale ale Romaniei functionari publici, membrii ai Sindicatului Europol (afiliat BNS), din toate structurile judetene si din municipi ...

TRANSFORMAREA DIGITALA A COMPANIEI ANVI PROFESSIONAL SECURITY SRL
04/11/2024 11:07

 TRANSFORMAREA DIGITALA A COMPANIEI ANVI PROFESSIONAL SECURITY SRL

SC COMFORMEDIS SRL, CUI RO27651973, NR. ORC IAȘI:J22/1477/2010, implementează începând cu data de 01.11.2024  proiectul Evoluție pas cu pas!
04/11/2024 11:02

 SC COMFORMEDIS SRL, CUI RO27651973, NR. ORC IASI:J22/1477/2010, implementează incepand cu data de 01.11.2024  proiectul Evolutie pas cu pas!

COMUNICAT DE PRESA   SC SMART DIGITAL SRL, CUI RO42961366, NR. ORC IAȘI:J22/1968/2020, implementează începând cu data de 01.11.2024  proiectul Evoluție pas cu pas!
04/11/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESA SC SMART DIGITAL SRL, CUI RO42961366, NR. ORC IASI:J22/1968/2020, implementează incepand cu data de 01.11.2024  proiectul Evolutie pas cu pas!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei