Colindele urbane. Tradiția care pulsează în ritmul orașului
Dimensiune font:
* când frigul lui decembrie învăluie orașele, iar luminile de Crăciun îmbracă străzile în strălucire, ceva magic se întâmplă în aer * este sezonul colindelor – acele cântece ce leagă generațiile prin versuri despre Nașterea Domnului, bucurie și speranță * totuși, în aglomerația urbană, colindele tradiționale au găsit noi forme de expresie, adaptându-se la un ritm de viață diferit de cel al satelor de unde provin
În centrul unui oraș modern, printre claxoane, sunetul de tramvaie și foșnetul pașilor grăbiți, câteva voci se înalță. Un grup de tineri, îmbrăcați în hanorace groase, cântă „O, ce veste minunată” acompaniați de un ukulele și un beatbox improvizat. Trecătorii se opresc, mulți dintre ei filmând momentul cu telefoanele mobile. „E prima dată când aud colinde cu beatbox. E neașteptat, dar foarte frumos!”, spune un trecător zâmbind.
Colindele, odată cântate în șoaptă la ferestrele caselor sau cu voci puternice în cete de copii, au căpătat un alt caracter în oraș. În locul drumurilor prăfuite de sat, acum colindătorii urcă în stații de metrou sau se adună la colțuri de stradă. Unii păstrează costumele tradiționale, cu cojoace și clopuri, dar alții preferă hainele casual, alegând să transmită mesajul printr-un amestec de autenticitate și modernitate. „Ne-am dorit să păstrăm esența colindelor, dar să le facem mai atractive pentru tinerii de azi”, explică Adrian, liderul unui grup de colindători care s-au făcut remarcați anul trecut printr-un clip viral pe rețelele sociale. „Am adăugat instrumente moderne, dar versurile rămân aceleași. Crăciunul e despre tradiție, chiar dacă îl trăim în alte forme”.
Colindători cu stil: de la rap la jazz
Printre inovațiile moderne, colindele rap au devenit o adevărată atracție. În cartierele marginilor de oraș, unde poveștile sunt mai dure, colindele prind o altă notă. „Deschide, gazdă, ușa mare!” devine „Deschide, gazdă, că vin frații tăi cu pace!”, cântat pe ritmuri de hip-hop. Pe de altă parte, în piețele centrale, colindele de jazz atrag grupuri mixte de tineri și vârstnici. Saxofonul și contrabasul transformă „Noapte de vis” într-un moment aproape cinematografic.
„Asta ne arată că tradiția nu moare, ci doar evoluează. Orașul cere adaptare, dar esența colindelor rămâne: să aducă oamenii împreună”, spune Maria, o cântăreață de jazz care și-a unit pasiunea pentru muzică cu spiritul Crăciunului.
Reacția publicului
Părerile sunt împărțite. Pe de o parte, există cei care aplaudă această reinventare. „E plăcut să vezi că tinerii își aduc contribuția la păstrarea obiceiurilor. Chiar dacă sună diferit, mesajul e același”, mărturisește un profesor pensionar. Pe de altă parte, sunt și voci mai conservatoare. „Nu cred că rap-ul își are locul în colinde. Sunt frumoase așa cum sunt ele, pure”, spune o doamnă de 70 de ani, care și-a amintit de copilăria petrecută în munții Vrancei.
Colindele moderne sunt, în esență, o punte între trecut și prezent. Pe străzile orașului, între blocuri și mall-uri, ele continuă să răsune, fie că sunt acompaniate de chitare electrice sau că respectă linia melodică străveche.
Crăciunul urban reușește să îmbine vechiul cu noul, iar colindătorii, fie ei copii sau artiști consacrați, reînvie spiritul sărbătorilor cu fiecare notă. Chiar dacă orașele schimbă forma colindelor, ele rămân o declarație vie a bucuriei și speranței care traversează orice generație.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau