România - leagănul civilizaţiei umane
Dimensiune font:
România - leagănul civilizaţiei umane
Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică în care se află România de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a început cu adevărat civilizația umană. Acest fapt poate fi greu de acceptat pentru alte națiuni mari, unele dintre ele aspirând la titlul de "popor ales".
În Oltenia, s-a înregistrat cea mai veche locuire în bordeie din lume (18.000 î.Hr.), cea mai veche activitate de minerit, precum și descoperirea celui mai vechi târnăcop de miner. Tot aici au fost realizate cele mai vechi lucrări de prelucrare a aramei (8.000 î.Hr.) și s-a găsit cea mai veche scriere cunoscută - tăblițele de la Tărtăria (5-6.000 î.Hr.). De asemenea, se pare că aici a fost inventat arcul și au apărut primele furnale din Europa, iar de aici au migrat și s-au format numeroase popoare indo-europene, printre care iranienii, carienii, italicii, frygienii, sciții, cimmerienii, bascii, elenii și fenicienii.
Traco-dacii au reprezentat una dintre cele mai vechi și importante civilizații ale lumii, premergătoare celei sumeriene și fiind alcătuită din aproximativ 180-200 de triburi. Ei s-au extins în aproape toată Europa și în regiuni din Asia Mică și Africa, iar unele surse susțin că până și burii din Africa de Sud aveau origini dacice, din care făcea parte și regele Burebista.
Se afirmă că scrisul și istoria au apărut inițial în spațiul tracic, înainte de a ajunge în lumea greco-romană, iar traco-dacii aveau una dintre cele mai vechi practici agricole din Europa. În acel timp, erau singurul popor care folosea cercul pentru măsurarea timpului.
Cercetări recente, începute în 1995 de savanți americani, au sugerat că Potopul biblic s-a produs în regiunea de vest a Mării Negre, unde trăia o civilizație avansată. De asemenea, muntele Bucegi este considerat a fi "Olimpul" mitologiei grecești, denumit în limba traco-dacă "Ulimp", care înseamnă "Lumină" sau "Splendoare".
Traco-dacii erau cunoscuți pentru corectitudinea lor, respectând cu sfințenie toate convențiile verbale. De asemenea, se distingeau prin faptul că nu au practicat sclavia în niciuna din formele ei.
În jurul anului 1400 î.Hr., în nordul Dunării, a fost construită prima școală cu local propriu din lume, Androniconul, unde preoții zamolxieni predau diverse discipline, inclusiv teologia. Potrivit mărturiilor lui Platon și Socrate, chiar Pitagora a studiat la această școală, iar medicii traco-daci erau printre cei mai renumiți ai timpului.
Herodot susținea că cimerienii proveneau din nord-estul Carpaților, în zona Moldovei de azi, și că ulterior s-au mutat în Anatolia, iar în Occident au fost cunoscuți ca celți.
Regiunea nord-dunăreană, care corespunde actualei Românii, a fost adesea considerată un adevărat paradis terestru, bogată în resurse naturale și ferită de dezastrele naturale majore. Locuitorii acestei regiuni au reușit să păstreze nealterată moștenirea culturală și genetică a strămoșilor lor, în ciuda numeroaselor invazii de-a lungul istoriei.
România continuă să fie privită ca un miracol, căreia i s-a prevestit un viitor mesianic. Profetul indian Sundhar Singh, în 1922, a prezis că românii vor ajunge să fie un popor respectat și admirat de toate națiunile lumii.
Bibliografie:
- Augustin Deac - "Istoria Adevărului Istoric"
- P.L. Tonciulescu - "Ramania, paradisul regăsit"
- Nicolae Densușianu - "Dacia Preistorică"
Sursa: Facebook
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau