Ce s-a câștigat prin războiul din Ucraina?
Dimensiune font:
Războiul Ucraina-Rusia durează cu cel puțin doi ani mai mult decât ar fi trebuit – și pentru ce?
In aprilie 2022,delegațiile diplomatice ale Ucrainei și Rusiei se întâlneau la Istanbul la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina. Deși mai rămăseseră de pus la punct unele detalii, în special cu privire la dimensiunea forțelor armate ucrainene după război și la natura garanțiilor de securitate pentru Ucraina, un proiect de acord fusese semnat de ambele părți.
Potrivit delegației ucrainene, Putin „a demonstrat un efort real de a găsi un compromis realist și de a obține pacea”. Oleksandr Chalîi, un membru al echipei de negociere ucrainene, a declarat: „Am reușit să găsim un compromis foarte real. Am fost foarte aproape la mijlocul lunii aprilie, la sfârșitul lunii aprilie, de a finaliza războiul nostru cu o soluție pașnică.”
Un alt membru al echipei, Oleksiy Arestovici, spunea că negocierile ar fi putut funcționa și că ei erau „pregătiți în proporție de 90 la sută”. Comunicatul de la Istanbul, un rezumat ucrainean al acordului negociat, afirmă că „părțile consideră posibilă organizarea unei întâlniri la… 2022 între președinții Ucrainei și Rusiei, cu scopul de a semna un acord și/sau de a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”.
„Am deschis sticla de șampanie”, a declarat Arestovici.
Acest proiect de tratat stipula că Ucraina ar putea urmări aderarea la Uniunea Europeană, dar ar oferi o garanție scrisă că nu va adera la NATO. Acesta a fost punctul-cheie. Tratatul prevedea protecție pentru etnicii ruși din Ucraina, garanții de securitate pentru Ucraina și limite privind forțele armate ucrainene. Donbasul ar fi autonom, Crimeea ar fi rusă. Regiunile Herson și Zaporoje, pe care Rusia le-a încorporat acum, făceau încă parte, la acea vreme, din Ucraina.
Dar în loc să încurajeze și să susțină discuțiile promițătoare, Statele Unite și Marea Britanie le-au descurajat. Davîd Arakhamiia, care a condus echipa de negociere ucraineană, a confirmat că „atunci când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev și a spus că nu vom semna absolut nimic cu ei și să ne luptăm”.
În decembrie 2022, Ukrainska Pravda a scris că, la 9 aprilie 2022, Johnson s-a grăbit să ajungă la Kiev pentru a-i spune lui Zelenski că Putin „trebuie presat, nu negociat” și că, chiar dacă Ucraina era pregătită să semneze unele acorduri cu Rusia, „Occidentul nu era”.
În loc să încurajeze Ucraina să continue negocierile care le-ar fi satisfăcut obiectivele și ar fi putut pune capăt războiului, SUA au promis Ucrainei tot ceea ce are nevoie atâta timp cât este nevoie în urmărirea „principiilor fundamentale” care au făcut ca războiul să fie „mai mare decât Rusia” și „mai mare decât Ucraina”, și anume „principiul conform căruia fiecare țară are dreptul suveran de a-și determina propria politică externă, are dreptul suveran de a determina singură cu cine va alege să se asocieze în ceea ce privește alianțele și parteneriatele sale și în ce direcție dorește să își îndrepte privirea”.
În loc să încurajeze diplomația, „Occidentul a sporit ajutorul militar acordat Kievului și a crescut presiunea asupra Rusiei”, potrivit unui fost oficial american „care a lucrat la politica ucraineană în acea perioadă”.
În prezent, există o serie de mărturii convingătoare din partea celor care au jucat roluri de intermediari sau au fost prezenți la discuții, care arată că Occidentul a descurajat o soluție diplomatică la război.
Turcia a jucat rolul de gazdă a discuțiilor. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că discuțiile erau pe cale să pună capăt războiului, dar că „există țări în cadrul NATO care doresc ca războiul să continue”.
S-ar putea să vină momentul în care Zelenski, președintele american Joe Biden, Johnson și un mare număr de susținători, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, vor trebui să răspundă la întrebarea ce s-a câștigat prin intrarea în război.
Articol scris de Ted Snider pentru The American Conservative si tradus pentru Romania de r3media.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau