Ce s-a întâmplat cu zilele de glorie ale Forumului de la Davos? Viziunea capitalismului accesibil, atacată din toate părțile

1_11zon

Dimensiune font:

| 17-01-2024 00:17

În cadrul Forumului Economic Mondial anual de la Davos, în Elveția, care se desfășoară în această săptămână, elita politică și de afaceri a lumii va avea parte de o lectură neplăcută din partea agenției de ajutorare Oxfam International.

Raportul anual al Oxfam privind inegalitatea globală, publicat luni dimineață, arată că averea celor mai bogați cinci miliardari din lume a crescut de peste două ori de la începutul deceniului, în timp ce 60% din populația lumii a devenit mai săracă, scrie theconversation.com.

Printre constatările raportului intitulat Inequality Inc se numără următoarele. Miliardarii dețin cu 3.000 de miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu trei ani, ceea ce înseamnă că averea lor a crescut de trei ori mai mult decât rata inflației. Chiar și în Australia, averea miliardarilor a crescut cu 70%.

Alte cinci miliarde de oameni nu-și pot permite ceea ce își permiteau acum trei ani. Progresul în Africa, care părea promițător în cea mai mare parte a acestui secol, a stagnat de la COVID.

Iar o mare parte a populației din țările bogate, simțindu-se lăsată în urmă, a fost ademenită de atracția populismului de dreapta - în mod ironic, promovat în mare parte de miliardari și de susținătorii acestora.

Nu așa ar fi trebuit să decurgă lucrurile

În zilele sale de glorie din anii 1990, forumul de la Davos a fost forța motrice care promova ideea de capitalism a părților interesate, în care corporațiile controlate de acționari trebuiau să promoveze interesele tuturor celor care aveau un interes în activitățile lor: lucrători, consumatori, comunități și mediu.

Forumul încă promovează această idee pe site-ul său. Pe atunci, odată cu prăbușirea comunismului, totul părea posibil.

Experți precum Thomas Friedman vorbeau despre o cămașă de forță de aur în care prosperitatea universală putea fi obținută dacă lumea adopta capitalismul liberal, supravegheat de o ”turmă” electronică de manageri de fonduri care iau decizii de investiții.

Cu ajutorul unor politici bine definite, guvernele ar putea asigura că un val economic în creștere va ridica toate bărcile.

În Regatul Unit și în SUA, așa-numitele politici ale celei de-a treia căi ale lui Tony Blair și Bill Clinton au fost considerate ca oferind capitalism cu o față umană.

Trei decenii mai târziu, această viziune pare din ce în ce mai uzată.

Din partea stângii, există o presiune tot mai mare pentru alternative radicale; din partea dreptei, există o presiune tot mai mare împotriva "capitalismului deșteptător" al Forumului.

Managerii financiari rămân la fel de puternici ca întotdeauna, dar, în urma crizei financiare globale și a multiplelor expuneri ale firmelor lor în cazul unor infracțiuni penale, există din ce în ce mai puțină încredere în bunăvoința și înțelepciunea lor colectivă.

Miliardarii devin o problemă

Miliardarii nu erau suficient de importanți pentru a fi considerați o problemă majoră la începutul anilor 1990. În 1991, în timp ce comunismul se prăbușea, revista Forbes Magazine a evaluat averea totală a celor mai bogați cinci oameni din lume la mai puțin de 70 de miliarde de dolari americani.

Iar cei mai proeminenți miliardari de la acea vreme erau figuri relativ atrăgătoare precum Bill Gates și Warren Buffett.

Dar, de atunci, în timp ce prețurile din SUA s-au dublat, averea primilor cinci a crescut de zece ori. Iar aceștia au devenit mai puțin interesați de ideea că alții ar trebui să beneficieze de pe urma sistemului de care au beneficiat ei.

Un exemplu este Jeff Bezos, care ocupă locul trei pe lista bogaților, cu o avere netă de 114 miliarde de dolari, și care conduce Amazon, ale cărui condiții de muncă brutale și a cărei poziții antisindicale sunt prezentate în detaliu în raportul Oxfam.

Un altul este Elon Musk, numărul doi pe lista bogaților, cu 180 de miliarde de dolari, care ar fi putut fi considerat cândva doar un excentric, dar recenta sa îmbrățișare a neonaziștilor merge mai departe.

Și, în mod corespunzător pentru ceea ce Oxfam numește epoca de aur a divizării, un altul este chiar cel mai bogat om din lume, Bernard Arnault, a cărui familie deține mărci de bunuri de lux, inclusiv Louis Vuitton și Sephora.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Zelenski s-a dezlănțuit cu acuzații: Putin nu vrea rezultate de la negocieri, el caută să distrugă Ucraina
16/11/2024 13:09

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu işi doreşte rezultate de pe urma negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci vrea să distrugă Ucraina. Po ...

Vin americanii pentru GEOANA, susținere fără precedent!
16/11/2024 13:01

Mircea Geoană a primit azi sustinerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, seful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informatii din Camera Reprezentantilor a SUA dar si co-presedinte al grupul ...

Ion Cristoiu, după documentul prin care George Simion a fost interzis: Ciolacu a dat dovadă de o abilitate genială
16/11/2024 12:50

Jurnalistul Ion Cristoiu comentează scandalul legat de interzicerea lui George Simion in Ucraina. Ion Cristoiu spune că Simion a fost interzis in Ucraina din cauza activitătii sale unioniste. "Documentul es ...

Ciutacu trage concluzia după publicarea documentului furnizat de ucraineni: 'Îl face pe Georgică patriot cu acte'
16/11/2024 09:17

Jurnalistul Victor Ciutacu reactionează la publicarea documentului pe care s-a bazat interzicerea lui George Simion in Ucraina. Realizatorul TV consideră că liderii PNL si USR au căzut in propria capcană, ...

Marcel Ciolacu, întrebat dacă va schimba destinația vilei din Aviatorilor: Pot să schimb legea, ca parlamentar
16/11/2024 00:40

Premierul Marcel Cioalacu a negat că ar avea de gand să schimbe destinatia vilei din Aviatorilor pentru a o transforma in locuintă pentru el, asa cum s-a speculat in presă. Premierul spune că legea care ac ...

Premierul Ciolacu anunță că va publica documentul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion
16/11/2024 00:38

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat că va publica documentul referitor la interdictia primită de George Simion de a intra pe teritoriul Ucrainei. In urma solicitărilor publice din ultima perioadă, Ciolacu a ...

Premierul britanic, nedumerit când Marcel Ciolacu încearcă să-l pupe / Ciolacu îl invită pe Starmer în propria locuință din Downing Street
16/11/2024 00:35

Premierul britanic a părut nedumerit si a rămas nemiscat atunci cand omologul său roman Marcel Ciolacu a incearcă să-l pupe in vizita oficială de miercuri, din Londra. Premierul roman s-a aplecat deasupr ...

Scholz și Putin au avut prima conversație din 2022 / Cancelarul german l-a îndemnat pe președintele rus să își retragă trupele din Ucraina și să negocieze cu Kievul
16/11/2024 00:33

Cancelarul german Olaf Scholz si Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră in această după-amiază, a declarat o sursă guvernamentală germană Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat pe Vladimi ...

Elena Lasconi, în derivă: campania prezidențială scoate la iveală tensiuni și comportamente îngrijorătoare
16/11/2024 00:30

Pe măsură ce campania prezidentială avansează, Elena Lasconi pare tot mai coplesită de presiunea competitiei. Surse din interiorul echipei sale de campanie si din partid descriu o atmosferă tensionată, d ...

Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova:
16/11/2024 00:29

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Roman de Informaţii, Ioan Chirteş, a explicat, marţi, de ce liderul AUR, George Simion, nu are voie să intre pe teritoriile Ucr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei