Cercul început cu Iliescu se va închide cu Geoană?

19_11zon

Dimensiune font:

| 03-06-2024 15:19

Poate că în România nu mai funcționează vechea zicală stalinistă „nu contează cine votează, contează cine numără”, dar continuă să fie riscant pentru un candidat să nu aibă oameni peste tot în secțiile de votare, așa cum vor avea PSD, PNL, USR. Mircea Geoană pariază pe independența lui politică, mai ales că potrivit unor cercetări sociologice, 55% dintre români ar prefera un președinte din afara partidelor (INSCOP, februarie 2024).

De altfel în cartea lui manifest, lansată anul trecut, Geoană își expune clar viziunea populistă: „În acțiunile sale, principalul aliat al președintelui nu trebuie să fie un partid sau coaliția aflată temporar la guvernare, ci poporul însuși”. Această convingere de extracție peronistă sugerează că el, dacă va fi viitorul președinte, și-ar dori să lucreze direct cu poporul, nu cu partidele sau guvernul. Și fiindcă pentru popor nu contează culoarea politică, din cele 240 de pagini ale cărții nu ne putem da seama de orientarea lui ideologică.

S-ar putea să fi rămas social-democrat așa cum sugerează la un moment dat când îl citează pe Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene care i-ar fi spus că va avea succes dacă va ști să-și formuleze un program atractiv „în același timp pentru minte, inimă și stomac”. Totodată, e posibil să se fi mutat spre un „centru radical, situat deasupra pendulului stânga-dreapta” și e de părere că ar putea face și el în România ceea ce a făcut Emmanuel Macron în Franța

Într-un studiu calitativ făcut de sociologul Barbu Mateescu, în contextul actual, Geoană are cele mai mari șanse, fiindcă imaginea sa de înfrânt din 2009, cu toate poveștile negative din acea perioadă a devenit irelevantă, iar alegătorii chiar cred că el s-a schimbat foarte mult. Surprinzător pentru această cercetare este faptul că pentru mulți ardeleni ostili PSD, Mircea Geoană nu este identificat drept PSD-ist și nu este văzut într-o lumină la fel de negativă ca Marcel Ciolacu. Altfel spus, nu există nimic care să-l tragă în jos și toate delimitările pe care le fac social-democrații de Mircea Geoană îi folosesc acestuia, iar bucureștenii cu studii superioare sunt conștienți de existența unei diferențe de calibru între Geoană și restul figurilor relevante pe scena politică.

De pe coperta cărții lui, Bătălia pentru viitorul României, (Editura Litera, 2023), secretarul general NATO, Jens Stoltenberg îi asigură pe cititori că Mircea Geoană „ca om de stat experimentat și ca lider politic interesat de destinul și bunăstarea țării sale” are „o viziune cutezătoare care ar inspira viitorul oricărui stat modern”.

Greu de luptat împotriva mașinăriilor PSD și PNL

Numărul 2 în NATO lucrează la propria sa platformă electorală de aproape doi ani, fără să spună deschis că va candida. Atunci când intră în cursă trebuie să renunțe la fotoliul Alianței: în acel moment toate tunurile vor fi puse pe el, toate rămășițele biografice neexploatate vor fi puse pe tapet, iar celelalte vor fi reluate, fiindcă Mircea Geoană nu este un inocent al tranziției autohtone. A profitat de lunga perioadă tranzitorie ca toți cei care veneau din familii de nomenklaturiști sau ca cei care s-au propulsat din linia a doua a vechiului regim. Spre deosebire de mulți, el a fost însă de la început un pro-atlantist nedilematic și i-a convins și pe americani de atașamentul lui încă din 1996. Avea 38 de ani când președintele de atunci Ion Iliescu l-a numit ambasador la Washington, iar în următorii patru ani Emil Constantinescu, deși ar fi vrut să aibă propriul său om în capitala Statelor Unite, nu a reușit să-i determine pe americani accepte pe altcineva.

Mircea Geoană, 65 de ani și-a început cariera în ministerul de Externe la începutul anilor 1990 în condiții ambigue, după cum povestește fostul procuror militar Dan Voinea. Și-a luat însă în serios rolul, dar nu e clar dacă fără sprijinul direct al lui Ion Iliescu ar fi reușit cu adevărat să facă o carieră strălucită. Norocul și oportunitățile sunt adesea variabile greu de controlat, dar în spatele lor legăturile trecutului au fost cele mai puternice. Sondajele îl mențin încă pe Mircea Geoană pe primul loc, dar unele cercetări arată că Nicolae Ciucă ar avansa rapid, în vreme ce aparatul de partid al lui Marcel Ciolacu încă nu a intrat în viteza de croazieră, iar primul ministru continuă să facă promisiuni sociale care să-i țină activi pe votanții săi. Alianța USR+PMP+Forța Dreptei nu și-a desemnat candidatul și nu e exclus să găsească pe cineva mai bun decât Cătălin Drulă.

Poate că Mircea Geoană are experiența necesară pentru a ajunge președintele României, dar fără un partid care să-l susțină și să-i asigure spatele e greu să răzbată împotriva mașinăriilor PSD și PNL și să primească timpi de antenă la televiziunile dominate de cele două formațiuni. În plus, alegătorii tradiționali de dreapta ar putea redeveni reticenți, vor reapărea scene și informații din politica lui glisantă și legăturile lui complicate din perioada candidaturii din 2009. În cele din urmă unii se vor întreba dacă după 34 de ani de la revoluție cercul început cu Ion Iliescu se va închide cu Mircea Geoană?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
E oficial: SUA opresc livrările de Patriot. România nu primește nimic în schimbul sistemului cedat pe GRATIS Ucrainei
22/06/2024 13:48

John Kirby, purtător de cuvant al Consiliului National de Securitate de la Washington, a anuntat decizia „dificilă, dar necesară” a Statelor Unite de a sista livările de sisteme Patriot pentru toate tă ...

Calendarul zilei | 22 iunie 1941: România începe războiul de eliberare a Basarabiei și Bucovinei. Ordinul de zi al Mareșalului Ion Antonescu: Ostași, vă ordon treceți Prutul!
22/06/2024 13:39

Pe 22 iunie 1941, Romania răspundea agresiunii sovietice din iunie 1940 si intra in luptă pentru recuperarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei, smulse din trupul Patriei-Mamă de URSS cu acordul Germaniei, p ...

Analist, despre consecințele deciziei de a ceda sistemul Patriot Ucrainei: România ocupă primul loc pe lista țărilor ce vor fi atacate de Rusia în cazul extinderii războiului
22/06/2024 13:19

Decizia CSAT de a dona Ucrainei un sistem Patriot va avea consecinte dezastruoase, urmand să pună Romania ca tintă a Rusiei in cazul extinderii războiului din Ucraina, avertizează analistul Daria Gusă. E ...

Rachete Patriot către Ucraina. Unde e raportul negativ al Armatei?
21/06/2024 22:52

Informatiile furnizate in spatiul public vorbeau miercuri despre o opozitie a Armatei la cedarea Patriot, care a fost intocmită si inaintată, oficial, in scris, către presedintele Iohannis, sub forma unui ...

„Cameleonul politic” olandez care devine secretar general al NATO
21/06/2024 22:33

Cunoscut pentru drumurile sale către serviciu pe bicicletă in timp ce mănancă un măr, dar şi pentru abilităţile sale de bun negociator şi stilul politic cameleonic ce-i permite să se descurce in situa ...

Mihail Neamţu: Aştept ca în curând, la Bucureşti, să înceapă recrutările pentru trimiterea de militari români pe frontul ucrainean, după ce am cedat un sistem Patriot Ucrainei
21/06/2024 22:08

„Dacă-i ordin, cu plăcere! Grecii au spus nu. Spaniolii au refuzat si ei să cedeze echipamentul Patriot. Militarii si specialistii din MApN s-au pronuntat impotrivă. Klaus Iohannis a zis DA propunerii fă ...

Cornel Nistorescu: „Homo mutus” – adio confort la NATO și treci la muncă!
21/06/2024 22:02

Aventura vanitătii (noi ii zicem popular ingimfare) lui Klaus Iohannis a luat sfirsit. In comunicatul odicial al sedintei CSAT, de joi, institutia i-a ingropat in nisip o propunere care a incurcat multă l ...

Ionuț Cristache: Nu stim!Nu ni se spune nimic!
21/06/2024 21:40

In urmă cu 4 luni, pe 12 martie, Presedintele Klaus Iohannis, intr-un nefiresc puseu de hărnicie a iesit public si si-a anuntat candidatura pentru conducerea NATO. Ceea ce pană atunci era doar un titlu de ga ...

Kremlinul, supărat de inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE
21/06/2024 20:02

Kremlinul a apreciat vineri că potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, adăugand insă că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc ...

SOS România acuză CSAT de 'înaltă trădare a intereselor naționale'
21/06/2024 19:50

Intr-o „actiune de o gravitate extremă”, Consiliul Suprem de Apărare a Tării (CSAT) a decis, in 20 iunie 2024, să trimită un sistem de apărare Patriot in Ucraina, consideră SOS Romania, conform unui ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei