De ce a decis Polonia să nu mai livreze arme Ucrainei: ce a făcut România, într-o situație similară
Dimensiune font:
Polonia a luat decizia de a nu mai livra arme Ucrainei, o decizie care vine în contextul scandalului privind livrarea de cereale. Scandalul un privește doar Polonia și Ucraina, o situație similară înregistrându-se și în România și alte trei țări din Europa.
Între situația României și cea a Poloniei există similarități, dar și diferențe. Polonia are alegeri peste o lună și în spatele deciziei de a nu mai livra arme s-ar putea afla și interese electorale. În Polonia presiunea venită din partea refugiaților ucraineni este mult mai mare decât în România.
La capitolul similarități putem consemna faptul că România și Polonia au fost nevoite să facă investiții neprevăzute pentru a ajuta Ucraina, ceea ce a generat probleme cu deficitul bugetar în ambele țări. De asemenea, Polonia și România au acuzat faptul că utilajele de transport ucrainene au stricat drumurile de tranzit.
Ce a făcut România
România nu a luat decizii atât de radicale precum Polonia. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va fi prelungită cu 30 de zile interdicția cerealelor ucrainene, iar la finalul perioadei ucrainenii vor avea nevoie de certificate de calitate pentru a-și livra cerealele.
”În primul şi în primul rând a fost o discuţie pec care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei.
”Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va şi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen,s agreement între mine şi premierul Ucraine pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, mai mult ca sigur astăzi aşteptăm şi aşa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licenţiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export pentru România, cu certitudine am să cer ministrului în primul rând al Agriculturii, ministrului Economiei, pentru că vorbim şi de comerţ, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită”, a spus Marcel Ciolacu.
Ce a făcut Polonia
„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki.
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, în schimb, se va concentra pe înarmarea cu arme mai moderne.
Măsura vine în contextul în care tensiunile dintre cele două națiuni cresc.
Marți, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor făcute de președintele Volodimir Zelenski la ONU. Acesta a spus că unele națiuni au simulat solidaritate cu Ucraina, ceea ce Varșovia a denunțat ca fiind „nejustificat în ceea ce privește Polonia, care a susținut Ucraina încă din primele zile ale războiului”.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat decizia de a nu mai furniza arme Ucrainei într-un discurs televizat miercuri, la o zi de la escaladarea rapidă a tensiunilor dintre cele două țări din cauza importurilor de cereale.
Morawiecki a declarat că vor crește numărul de produse interzise de la Kiev dacă Ucraina escaladează disputa privind cerealele. Ministerul polonez de Externe a adăugat că „exercitarea de presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau trimiterea de plângeri la instanțele internaționale nu sunt metode adecvate pentru a rezolva diferendele dintre țările noastre”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau