De ce cred ucrainenii că rușii obișnuiți sunt la fel de vinovați ca și Putin
Dimensiune font:
Până de curând, Nika Melkozerova a fost editorul The New Voice of Ukraine, un site de știri în limba engleză. Acum, ea lucrează pentru Politico și scrie povești de război în ritm alert - o muncă ce necesită o alimentare regulată cu energie electrică, scrie Al Jazeera.
Dar forțele președintelui rus Vladimir Putin bombardează de luni de zile infrastructura energetică a Ucrainei, provocând frecvent pene de curent în capitală și în întreaga țară.
Distrugerile au lăsat, de asemenea, milioane de ucraineni fără căldură în timpul unei ierni aspre în care temperaturile au scăzut sub zero grade.
Chiar și așa, deși invazia Ucrainei a fost lansată - și este comandată - de Putin, Melkozerova îi consideră pe rușii obișnuiți la fel de responsabili pentru război.
„Nu este adevărat că Putin este ca un extraterestru care a fost trimis în Rusia de nicăieri”, a declarat Melkozerova.
„Nu, cea mai mare parte a populației l-a susținut pe Putin - cei care nu l-au susținut pe Putin au trăit într-o complicitate cu guvernul său conform căruia: „Încă avem gaz și petrol, încă avem o mulțime de bani, așa că nu vă atingeți de noi și nu ne vom revolta”, a adăugat ea, referindu-se la un contract social nescris prin care autoritățile le promiteau cetățenilor ruși stabilitate în schimbul tăcerii lor.
Odată cu apropierea împlinirii unui an de la invazia Ucrainei de către Rusia, mulți ucraineni simt același lucru și își pun o întrebare critică: „De ce nu fac rușii mai mult pentru a opri războiul?”.
Anton Șekhovtsov, un politolog ucrainean de la Universitatea din Viena care cercetează influența rusă în Europa, a declarat pentru Al Jazeera că contractul tacit al Rusiei a devenit mai evident în ultimii ani, pe măsură ce protestele împotriva autoritarismului lui Putin s-au redus în ciuda creșterii puterii acestuia.
De când a început războiul, ucrainenii, în special cei care au prieteni și rude în Rusia și care au negat ceea ce se întâmplă în Ucraina, s-au simțit amarnic dezamăgiți, a spus el.
„Au existat multe povești în care rudele din Rusia nu își credeau rudele ucrainene, de exemplu, când rușii au bombardat orașele ucrainene. Puteau să audă sunetul bombardamentelor [prin telefon] și rudele tot nu îi credeau”.
”Nu este vorba că nu au acces la informații”, a spus el. ”Există atât de multe modalități de a vedea și de a cunoaște adevărul, dar ei refuză pur și simplu să facă acest lucru. Este foarte inconfortabil pentru ei să știe și să realizeze că ei sunt răufăcătorii.”, explică el. (integral pe Al Jazeera)
„Fiecare rus care trăiește acum în Rusia face parte din mașinăria de război”, iar cei care vor să stea de partea dreaptă a istoriei ar trebui să plece, a afirmat, într-un interviu acordat pubicației germane Spiegel, Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și militant împotriva regimului lui Vladimir Putin.
De ce nu protestează rușii? „Dacă ne așteptăm ca cetățenii ruși să-l doboare pe Putin, o facem degeaba
„Dacă ne așteptăm ca cetățenii ruși să-l doboare pe Putin, o facem degeaba, căci nu se va întâmpla. Rusia este astăzi în anul 1937. Nouă, în Estonia, ne este frică de Rusia.”, a declarat la București europarlamentara din Estonia Yana Toom (grupul Renew Europe).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau