De ce se reunesc liderii NATO la Washington?

18

Dimensiune font:

| 09-07-2024 11:06

Liderii NATO vor avea multe de sărbătorit atunci când se vor reuni la Washington, miercuri şi joi, scrie Mark Webber, profesor de politică internaţională la Universitatea din Birmingham.

Suedia va fi primită la primul său summit în calitate de aliat NATO. De asemenea, liderii vor lua act de progresele înregistrate în ceea ce priveşte bugetele de apărare - în 2024, 23 dintre cei 32 de aliaţi vor îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Summitul va fi ultimul pentru secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg. Fostul prim-ministru al Ţărilor de Jos, Mark Rutte, cu o mare experienţă, îi va prelua funcţia în octombrie.

Trei teme principale

Stoltenberg a indicat că summitul va avea trei teme principale: Ucraina, descurajarea şi apărarea şi parteneriatele globale.

Fiecare a fost o prioritate şi la summitul de la Vilnius de acum un an, însă reuniunea de Washington va fi, potrivit fostului purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, un "summit de consolidare".

NATO a cultivat parteneri globali încă de la începutul anilor 2000, iar atenţia s-a îndreptat recent către regiunea Indo-Pacific. Angajamentul militar american - şi, într-o mai mică măsură, britanic şi francez - faţă de ţările din regiune este considerabil. Dar acestea nu sunt canalizate prin intermediul NATO.

Alianţa are parteneriate bilaterale de nivel scăzut cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud (aşa-numitul IP4). Invitarea liderilor IP4 la summit este un act de solidaritate diplomatică, care arată că NATO are consideraţie pentru aliaţii şi partenerili americanilor din Pacific în competiţia strategică pe care o au cu China.

Supararea Ucrainei

În ceea ce priveşte Ucraina, sunt de aşteptat puţine surprize. Germania şi SUA rămân sceptice cu privire la fezabilitatea ambiţiei Ucrainei de a adera la alianţă. Administraţia Biden a rămas la părerea că o ţară aflată în război nu poate adera la NATO. Vechile argumente conform cărora Ucraina trebuie să elimine corupţia au fost, de asemenea, resuscitate, deşi acest lucru pare cumva nepotrivit. UE, care acordă o importanţă mult mai mare eforturilor anticorupţie, a deschis oficial negocierile de aderare cu Ucraina (şi Moldova) la sfârşitul lunii iunie. Iar ţările care au aderat recent la NATO, Macedonia de Nord şi Muntenegru, nu prea sunt exemple de guvernare fără pată.

Discuţiile premergătoare summitului au fost mai mult despre metafore decât despre substanţă - la Washington s-a spus că Ucrainei i se va oferi probabil o "punte solidă" către aderare (la Vilnius a fost vorba doar de o "cale"). Nimic din toate acestea nu fost însă bine primit la Kiev. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat deja SUA pentru timiditatea sa. Anul trecut, în drum spre Vilnius, el a provocat un incident diplomatic calificând drept "absurdă" poziţia NATO faţă de Ucraina.

Dorind să pună la punct scenariul summitului de la Washington, Stoltenberg a purtat discuţii cu Zelenski săptămâna trecută la sediul NATO. Nu a existat nicio declaraţie de presă. Zelenski ar putea foarte bine să se prezinte la summit dispus să critice din nou.

O consolare

Cu toate acestea, această posibilitate ar putea fi redusă de alte iniţiative aflate pe masă. Miniştrii apărării din cadrul NATO au convenit deja asupra unui nou pachet denumit "Asistenţă şi formare în domeniul securităţii NATO pentru Ucraina" (NSATU). Având sediul la Wiesbaden, în Germania, şi aflându-se sub comanda directă a NATO, NSATU este menit să asigure o mai bună coordonare a diferitelor pachete ad hoc de capacităţi şi de formare furnizate Ucrainei.

Cu toate acestea, NSATU nu va înlocui "Formatul Ramstein" - principalul canal, condus de SUA, de coordonare a livrărilor de arme către Ucraina, denumit astfel după baza aeriană din Germania la care este asamblat o mare parte din ajutorul militar.

Armele furnizate Ucrainei sunt o prerogativă naţională şi, prin urmare, sunt vulnerabile la slăbiciunile politicii interne. Îngrijorările cu privire la angajamentul pe termen lung al SUA faţă de Ucraina în cazul în care Donald Trump ar câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie concentrează atenţia.

În aprilie, Stoltenberg a propus un fond de 100 de miliarde de dolari americani, pe o perioadă de cinci ani, pentru Ucraina - însă acest nivel de ambiţie a fost respins. Puţini aliaţi, chiar şi susţinători ai Ucrainei, doresc să angajeze în avans o sumă atât de mare. Astel, rămâne un pachet NATO de 40 de miliarde de dolari pe un an pentru înarmarea Ucrainei (actualul pachet cuprinzător de asistenţă al NATO se limitează la instruire şi echipamente neletale). Ungaria, cel mai mare sceptic al NATO cu privire la Ucraina, a indicat deja că nu va participa la un astfel de plan.

Descurajare si aparare

În ceea ce priveşte descurajarea şi apărarea, este de aşteptat un "bilanţ" al eforturilor recente. De la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, NATO s-a reorientat către apărarea colectivă şi s-a îndepărtat de misiunile din afara zonei.

La summitul de la Madrid din iulie 2022, NATO a convenit asupra unui "nou model de forţe", în timp ce la Vilnius a semnat un "pachet de planuri" pentru apărarea Europei împotriva Rusiei, precum şi un plan de acţiune privind producţia de apărare pentru a stimula producţia de armament.

Conform unei analize recente, NATO este pregătită să "lupte chiar şi în seara asta", dacă este necesar. Este mai puţin clar pentru cât timp. Este posibil ca forţele armate aliate să atragă mai mulţi bani, dar multe dintre armate (inclusiv britanicii) încă nu dispun de resursele şi personalul necesare pentru a purta un război convenţional prelungit, la scară largă.

Linia directoare de 2% din PIB pentru apărare pare insuficientă, dar nu există niciun consens în cadrul NATO pentru a o creşte.

Între timp, modul în care NATO să se îndepărteze de dependenţa sa faţă de SUA rămâne un subiect pe care puţini (în afară de preşedintele francez Emmanuel Macron) par dispuşi să îl abordeze. Este puţin probabil ca o cale pragmatică de urmat - o mai mare cooperare NATO-UE - să ocupe un loc important în cadrul summitului, deoarece membrii NATO care nu fac parte din UE, nu în ultimul rând Regatul Unit şi Turcia, au un interes scăzut în acest sens.

Aşadar, summitul de la Washington este acoperit de aşteptări reduse. Următorul summit al NATO va avea loc la Haga, în iunie 2025. Până atunci, Trump ar putea fi la Casa Albă, iar NATO în centrul unei noi crize de agitaţie transatlantică. În acest caz, consolidarea realizată la actualul summit de la Washington va fi văzută de susţinătorii NATO mai puţin ca o dezamăgire, ci mai degrabă ca un semn de progres.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Elena Lasconi: Vom guverna cu un PNL condus de domnul Bolojan / Despre Ciucă: ”Atitudinea acestui domn, care spune că e ostaşul în fruntea ţării, este, credeţi-mă, destul de infantilă”
16/11/2024 13:21

Candidata USR pentru funcţia de preşedinte al Romaniei, Elena Lasconi, afirmă că dacă va fi aleasă nu va susţine o guvernare in care USR să se alăture unui Partid Naţional Liberal care să fie condus ...

Zelenski s-a dezlănțuit cu acuzații: Putin nu vrea rezultate de la negocieri, el caută să distrugă Ucraina
16/11/2024 13:09

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu işi doreşte rezultate de pe urma negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci vrea să distrugă Ucraina. Po ...

Vin americanii pentru GEOANA, susținere fără precedent!
16/11/2024 13:01

Mircea Geoană a primit azi sustinerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, seful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informatii din Camera Reprezentantilor a SUA dar si co-presedinte al grupul ...

Ion Cristoiu, după documentul prin care George Simion a fost interzis: Ciolacu a dat dovadă de o abilitate genială
16/11/2024 12:50

Jurnalistul Ion Cristoiu comentează scandalul legat de interzicerea lui George Simion in Ucraina. Ion Cristoiu spune că Simion a fost interzis in Ucraina din cauza activitătii sale unioniste. "Documentul es ...

Ciutacu trage concluzia după publicarea documentului furnizat de ucraineni: 'Îl face pe Georgică patriot cu acte'
16/11/2024 09:17

Jurnalistul Victor Ciutacu reactionează la publicarea documentului pe care s-a bazat interzicerea lui George Simion in Ucraina. Realizatorul TV consideră că liderii PNL si USR au căzut in propria capcană, ...

Marcel Ciolacu, întrebat dacă va schimba destinația vilei din Aviatorilor: Pot să schimb legea, ca parlamentar
16/11/2024 00:40

Premierul Marcel Cioalacu a negat că ar avea de gand să schimbe destinatia vilei din Aviatorilor pentru a o transforma in locuintă pentru el, asa cum s-a speculat in presă. Premierul spune că legea care ac ...

Premierul Ciolacu anunță că va publica documentul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion
16/11/2024 00:38

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat că va publica documentul referitor la interdictia primită de George Simion de a intra pe teritoriul Ucrainei. In urma solicitărilor publice din ultima perioadă, Ciolacu a ...

Premierul britanic, nedumerit când Marcel Ciolacu încearcă să-l pupe / Ciolacu îl invită pe Starmer în propria locuință din Downing Street
16/11/2024 00:35

Premierul britanic a părut nedumerit si a rămas nemiscat atunci cand omologul său roman Marcel Ciolacu a incearcă să-l pupe in vizita oficială de miercuri, din Londra. Premierul roman s-a aplecat deasupr ...

Scholz și Putin au avut prima conversație din 2022 / Cancelarul german l-a îndemnat pe președintele rus să își retragă trupele din Ucraina și să negocieze cu Kievul
16/11/2024 00:33

Cancelarul german Olaf Scholz si Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră in această după-amiază, a declarat o sursă guvernamentală germană Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat pe Vladimi ...

Elena Lasconi, în derivă: campania prezidențială scoate la iveală tensiuni și comportamente îngrijorătoare
16/11/2024 00:30

Pe măsură ce campania prezidentială avansează, Elena Lasconi pare tot mai coplesită de presiunea competitiei. Surse din interiorul echipei sale de campanie si din partid descriu o atmosferă tensionată, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei