Donald Trump a dezvăluit cum va pune capăt războiului din Ucraina până la Anul Nou. Pe cine va suna dacă va fi ales
Dimensiune font:
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a declarat că, dacă va câștiga alegerile, va pune capăt războiului din Ucraina până la începutul anului nou. El spune că va reuși să facă acest lucru chiar înainte de a prelua oficial funcția, pe 20 ianuarie.
„Dacă câștigăm, cred că pot rezolva acest război în calitate de președinte ales înainte chiar de a prelua mandatul. Pot opri acest război pentru că este un război teribil, teribil. Și sunt mult mai mulți oameni care mor în Ucraina decât îți dai seama”
Potrivit politicianului, planul său este să reducă prețurile la energie la jumătate sau mai mult în decurs de 12 luni de la preluarea mandatului. „Putin nu poate lupta cu petrol la 40 de dolari”, a notat Trump
În septembrie 2023, republicanul a făcut deja o declarație similară. El a susținut că, dacă prețul unui baril de petrol ar fi scăzut la 40 de dolari, Rusia nu ar fi putut duce războiul în Ucraina.
Promisiunile lui Trump sunt privite cu scepticism de Kiev
Trump a vorbit anterior de mai multe ori despre capacitatea sa de a asigura rapid pacea dacă va reveni la președinție. „Voi suna literal două persoane în noaptea în care voi câștiga: [Vladimir] Putin și [Vladimir] Zelenski (...) Vom încheia un acord în 24 de ore”, a spus el, fără a oferi detalii.
Zelenski a primit aceste cuvinte cu scepticism. El a spus că, dacă ideea lui Trump este să ia o parte din teritoriul Ucrainei și să o dea lui Putin, atunci aceasta nu este o „formulă de pace”. În acest sens, Zelenski i-a cerut americanului să își împărtășească planul.
Pe 27 iunie, în timpul unei dezbateri electorale cu președintele american Joe Biden, Trump a promis din nou că, dacă va fi reales, va putea pune capăt conflictului foarte repede – chiar înainte de a prelua oficial funcția. În același timp, a subliniat că Washingtonul nu ar trebui să cheltuiască bani din cauza războiului din Ucraina.
În timpul dezbaterii, Trump a respins și inițiativa lui Putin de a pune capăt ostilităților, care ar fi inclus retragerea trupelor ucrainene din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, renunțarea Kievului la aderarea la NATO și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Planul pentru pace
Puțin înainte de aceasta, s-a aflat că doi consilieri-cheie ai lui Trump au elaborat un plan pentru el de a soluționa războiul din Ucraina. Potrivit documentului, fostul președinte american, dacă va câștiga alegerile, ar putea cere Kievului să înceapă negocieri de pace cu Moscova sub amenințarea opririi livrărilor de arme americane. În același timp, inițiativa presupune un sprijin sporit pentru Ucraina, dacă Rusia refuză să negocieze. Totodată, ambele părți vor trebui să înghețe acțiunile militare de-a lungul „liniei de front existente”.
Ucraina cere retragerea trupelor rusești și restituirea tuturor teritoriilor în limitele granițelor din 1991. Rusia respinge orice plan de pace care nu prevede menținerea controlului asupra Donbasului, Crimeei, regiunilor Zaporojie și Herson. Putin a subliniat în repetate rânduri că Kievul va trebui să țină cont de „realitățile de pe teren” apărute în timpul luptelor, în timpul negocierilor.
Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie. Președintele în funcție și candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, a renunțat la cursa electorală la sfârșitul lunii iulie, după o dezbatere nereușită cu Donald Trump. Locul lui Biden a fost luat de vicepreședinta Kamala Harris, care, într-un timp scurt, nu doar că și-a asigurat sprijinul membrilor-cheie ai partidului, dar l-a și depășit pe Trump în sondajele de opinie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau