Începem să simțim prețul războiului: întreaga Europă se duce tot mai jos și devine dependentă de SUA în toate sectoarele economice

3

Dimensiune font:

| 21-06-2023 05:41

Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre Statele Unite şi partenerii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată, Europa rămânând în urmă, cu un decalaj care se accentuează, comentează cotidianul Financial Times.

„Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre SUA şi aliaţii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată. Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a Uniunii Europene sau a Marii Britanii, iar decalajul creşte. Acest lucru va avea impact mult peste standardele de trai relative. Dependenţa Europei de SUA în materie de tehnologie, energie, capital şi protecţie militară subminează constant orice aspiraţii ar avea Uniunea Europeană pentru «autonomie strategică»”, observă editorialistul Gideon Rachman într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Europa a rămas în urma Americii, iar decalajul se accentuează / De la tehnologie la energie, la pieţe de capital şi la universităţi, Uniunea Europeană nu poate concura cu SUA”.

În 2008, economiile UE şi SUA aveau aproximativ aceeaşi mărime. Dar, de la criza financiară mondială, performanţele economice au început să se distanţeze dramatic. Jeremy Shapiro şi Jana Puglierin, de la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), au evidenţiat următorul lucru: „În 2008, economia UE era oarecum mai mare decât a Americii: 16.200 de miliarde de dolari, faţă de 14.700 de miliarde de dolari. Până în 2022, economia SUA crescuse până la 25.000 de miliarde de dolari, iar UE şi Marea Britanie aveau împreună o amploare de 19.800 de miliarde de dolari. Iar, acum, economia Americii este mai mare cu aproape o treime. Este cu peste 50% mai mare decât a Uniunii Europene fără Marea Britanie”.

„Datele agregate sunt şocante. Percepute distinct, generează imaginea unei Europe rămase în urmă, sector după sector”, subliniază editorialistul FT Gideon Rachman.

Peisajul tehnologic european este dominat de companii americane precum Amazon, Microsoft şi Apple. Principalele şapte firme de tehnologie din lume, din punctul de vedere al capitalizării, sunt toate americane. În topul 20 sunt doar două companii europene, ASML şi SAP. China şi-a dezvoltat propriii giganţi tehnologici, dar grupurile europene performante sunt achiziţionate frecvent de companii americane. Skype a fost cumpărată de Microsoft în 2011, DeepMind a fost achiziţionată de Google în 2014, iar dezvoltarea inteligenţei artificiale va fi, probabil, dominată de firme americane şi chineze.

Universităţile de prim rang care alimentează sectorul companiilor tehnologice start-up din SUA lipsesc în Uniunea Europeană. Clasamentele Shanghai şi THE cu principalele universităţi din lume au doar câte o universitate UE în topul 30. Marea Britanie este mai bine la acest capitol, datorită universităţilor Cambridge, Oxford şi Colegiul Imperial Londra

În 1990, Europa producea 44% din semiconductorii fabricaţi pe plan mondial, dar acum ponderea este de 9%, faţă de 12% pentru SUA.

Atât SUA, cât şi UE încearcă să modifice această situaţie prin politici industriale ambiţioase care să furnizeze finanţare publică şi stimulente pentru producătorii de semiconductori şi de maşini electrice. Dar statutul dolarului de monedă de rezervă la nivel mondial le oferă americanilor capacitatea de finanţare a ambiţiilor fără a crea incertitudini pe pieţe. Uniunea Europeană are un buget mai redus şi abia a început să emită obligaţiuni pentru asumarea în comun a datoriilor.

Spre deosebire de Europa, Statele Unite dispun de multe resurse energetice ieftine. Revoluţia tehnologiilor de şist a transformat Statele Unite în cel mai mare producător de petrol şi gaze. Între timp, preţurile la energie în Europa au crescut semnificativ. Războiul din Ucraina şi pierderea gazului rusesc ieftin înseamnă că industria europeană plăteşte de obicei preţuri de trei-patru ori mai mari pentru energie decât competitorii americani. Iar managerii europeni pesimişti afirmă că această situaţie conduce deja la închiderea de fabrici în Europa.

În Marea Britanie, unele persoane ar fi tentate să perceapă actuala situaţie ca fiind o dovadă că Brexitul a fost o manevră bună.

Dar, în afara pieţei unice europene, Marea Britanie suferă de o versiune exagerată a problemelor din UE. Iar industria britanică rămâne în urmă.

„Dar oare chiar nu există domenii în care Europa să fie lider mondial? Unele voci indică în mod mândru faptul că dimensiunea pieţei unice a UE înseamnă că firmele din întreaga lume au trebuit să adopte reglementări europene – aşa-numitul «efect Bruxelles». Dar, în mod evident, ar fi mai bine să conducă în lume la generarea de avuţie, nu prin crearea de reglementări. Europa are performanţe superioare în industriile din domeniul stilului de viaţă. Iar aproape două-treimi din deplasările turistice sunt în Europa. Industria produselor de lux este dominată de companii europene. Fotbalul, cel mai popular sport din lume, este dominat de echipe europene, deşi multe dintre cele mai mari cluburi sunt deţinute acum de investitori din Orientul Mijlociu, americani sau asiatici.

Dominaţia Europei în industriile stilului de viaţă evidenţiază faptul că viaţa pe bătrânul continent încă este atractivă pentru mulţi. Dar poate că acest lucru este parte a problemei. Fără un sentiment de percepere mai clară a ameninţării, Europa ar putea să nu aibă niciodată voinţa de inversare a declinului inevitabil al puterii, influenţei şi avuţiei”, concluzionează editorialistul FT Gideon Rachman.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Zelenski, concluzie categorică: 'Ucraina are cea mai puternică armată din Europa!' / Un nou proiect grandios anunțat de Kiev
17/11/2024 09:10

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană, la ora actuală, este una dintre cele mai puternice din lume si cea mai puternică din Europa Zelenski a enumerat şi cateva motive ...

Xi Jinping lansează primul atac dur împotriva SUA, după alegerea lui Trump: 'Reprezintă un regres!'
17/11/2024 09:09

China a lansat o ofensivă diplomatică, avertizand lumea intreagă impotriva amplificării protecţionismului. Poziţia Chinei pare să fie un răspuns la realegerea lui Donald Trump pentru un al doilea manda ...

Dominic Fritz, după ce Rareș Bogdan l-a numit 'reprezentant woke': 'Îl freacă grija că ar putea să rămână însărcinat'
17/11/2024 09:07

Dominic Fritz a publicat sambătă pe retelele de socializare un răspuns la atacul dur al prim-vicepresedintelui PNL, Rares Bogdan, la adresa sa. „Rares Bogdan, cel mai talentat contorsionist din politica r ...

Ce s-ar întâmpla dacă Geoană, Lasconi sau Ciucă se retrag din cursa pentru prezidențiale. Analiza sociologului Mădălina Hideg
17/11/2024 09:06

Sociologul Mădălina Hideg a analizat scenariul in care unul dintre candidatii la prezidentiale s-ar retrage din cursa pentru Cotroceni. In cadrul alegerilor prezidentiale din acest an ar putea exista scenari ...

Mihai Tudose răstoarnă scenariul liberal: 'Mă face să cred că, de fapt, PNL-ul îi dă voturi lui Simion!'
17/11/2024 08:59

Mihai Tudose, presedintele Consiliul National PSD, răstoarnă scenariul avansat de PNL referitor la presupusul ajutor pe care social-democratii i l-ar acorda lui George Simion. Tudose sustine că rezultatele d ...

Se anunță o adevărată revoluție în SUA: Trump începe războiul cu propaganda WOKE
17/11/2024 08:57

Viziunea lui Donald Trump pentru educatie se invarte in jurul unui singur scop: să scape scolile americane de cultura „Woke”, percepută drept „indoctrinare de stanga", relatează AP intr-o analiză, pe ...

Elena Lasconi: Vom guverna cu un PNL condus de domnul Bolojan / Despre Ciucă: ”Atitudinea acestui domn, care spune că e ostaşul în fruntea ţării, este, credeţi-mă, destul de infantilă”
16/11/2024 13:21

Candidata USR pentru funcţia de preşedinte al Romaniei, Elena Lasconi, afirmă că dacă va fi aleasă nu va susţine o guvernare in care USR să se alăture unui Partid Naţional Liberal care să fie condus ...

Zelenski s-a dezlănțuit cu acuzații: Putin nu vrea rezultate de la negocieri, el caută să distrugă Ucraina
16/11/2024 13:09

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu işi doreşte rezultate de pe urma negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci vrea să distrugă Ucraina. Po ...

Vin americanii pentru GEOANA, susținere fără precedent!
16/11/2024 13:01

Mircea Geoană a primit azi sustinerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, seful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informatii din Camera Reprezentantilor a SUA dar si co-presedinte al grupul ...

Ion Cristoiu, după documentul prin care George Simion a fost interzis: Ciolacu a dat dovadă de o abilitate genială
16/11/2024 12:50

Jurnalistul Ion Cristoiu comentează scandalul legat de interzicerea lui George Simion in Ucraina. Ion Cristoiu spune că Simion a fost interzis in Ucraina din cauza activitătii sale unioniste. "Documentul es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei