La un an de la declanşarea războiului, Putin nu are un plan de rezervă pentru Ucraina
Dimensiune font:
Vladimir Putin nu s-a gândit în urmă cu un an, când a declanşat războiul împotriva Ucrainei, la un plan de rezervă. Nu şi-a stabilit ce va face dacă planul lui de a cuceri Ucraina, de a înlocui conducerea de la Kiev şi de a anexa mai multe regiuni nu se va îndeplini. De asemenea, nu şi-a stabilit un prag al pierderilor: câţi militari ruşi ar trebui să moară pentru a înceta acţiunile militare?
Toate mesajele de la Kremlin arată continuarea războiului pe termen lung: operaţia specială merge conform planului şi nu se va opri până la îndeplinirea obiectivelor.
Vladimir Putin a declarat chiar de la începutul războiului că obiectivele principale sunt denazificarea şi dezarmarea Ucrainei, dar şi „eliberarea” teritoriilor cu vorbitori de limba rusă. În toamna anului trecut, Putin a organizat un simulacru de referendum pentru a anexa regiunile ucrainene Luhansk, Doneţ, Zaporojie şi Herson, pe care însă nu le controlează în totalitate. În urma contraofensivei din noiembrie, armata ucraineană a eliberat mare parte din regiunea Herson, inclusiv capitala cu acelaşi nume şi a împins trupele ruse la sud de fluviul Nipru.
Ofensiva rusă începută săptămâna trecută a dus la cucerirea a două localităţi, Soledar şi Krasna Hora, dar s-a împotmolit la Vuhledar şi Bahmut. Se consideră că este un moment de cotitură al războiului. Rusia ar fi pierdut mare parte din Brigada 155 de elită a infanteriştilor marini, inclusiv parte din comanda marii unităţi, în timp ce lua cu asalt Vuhledar, un oraş minier din regiunea Doneţ. Atunci, presa ucraineană a arătat un clip în care cel puţin 31 de blindate, din care 15 tancuri, au fost distruse într-o singură zi.
În acest moment, armata ucraineană se pregăteşte de lupte de stradă în Bahmut, unde oraşul este înconjurat la sud, est şi nord.
Peste câteva săptămâni, însă, Ucraina va primi tancuri vestice Leopard 2, M1 Abrams, Challenger 2, dar şi maşini de luptă a infanteriei Bradley şi Marder şi va forma cel puţin 10 grupuri de luptă cu aceste mijloace blindate puternice pentru a continua contraofensiva. De asemenea, şi muniţie cu rază de acţiune mai mare, celebrele GLSDB, bombe cu diametru redus lansate de la sol, cu o bătaie de 150 km, vor ajunge în curând la armata ucraineană. Toate acestea, vor da un impuls puternic contraofensivei.
În acest moment, se estimează că pierderile celor două armate se ridică la 200.000 de militari (morţi, răniţi, dispăruţi, dezortori etc), la care se adaugă zeci de mii de civili, majoritatea vorbitori de limba rusă, şi sute de localităţi distruse complet, iar Putin nu are niciun plan să se oprească. Pentru a avea mai multă carne de tun, a mobilizat 300.000 de rezervişti, mercenarii Wagner au recrutat puşcăriaşi, luptătorii ceceni s-au alăturat armatei şi miliţiile din teritoriile ocupate au fost trimise pe front.
Este tot mai clar că Putin, în lipsa unui plan de rezervă, va continua să forţeze ocuparea în totalitate a celor patru regiuni, pentru a justifica imensele pierderi materiale şi umane.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau