Macron atacă cele mai puternice țări din NATO: 'Ei se opun ca Ucraina să adere în alianță!'
Dimensiune font:
În timp ce forțele armate rusești avansează, Kievul cere tot mai mult să fie primit în NATO și cere mai mult sprijin de la aliați. Acum, înaintea summitului din SUA, președintele francez a anunțat cine sunt cei din alianță cei care se opun Kievului.
SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a susţinut marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, ce are loc în perioada 9-11 iulie.
Macron a ţinut să evidenţieze ''opoziţia solidă'' a Statelor Unite şi a Germaniei faţă de invitarea Ucrainei să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice. ''În cele din urmă, va exista o decizie a aliaţilor de a invita Ucraina să se alăture NATO'', a declarat el.
Şeful statului francez s-a referit şi la Summitul NATO din iulie anul trecut organizat la Vilnius, unde Ucraina nu a primit invitaţia de a deveni membră a organizaţiei. ''Ucrainenii au fost destul de enervaţi atunci când au ajuns la concluzia că uşa era deschisă, dar nu atât de mult. Şi cred că scenariul pentru Summitul de la Washington este acelaşi'', a afirmat el.
Reacția lui Olaf Scholz
De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări privind sprijinul său pe termen lung pentru Ucraina, ţară care luptă împotriva agresiunii ruse.
Adresându-se înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, Scholz s-a declarat bucuros de ocazia de a reafirma mesajul foarte clar că ''vom susţine Ucraina atât timp cât va fi nevoie''. El s-a referit la livrările de arme şi la iniţiativa adoptată recent de principalele şapte state industrializate ale lumii (G7) privind finanţarea unui pachet în valoare de 50 de miliarde de dolari cu ajutorul dobânzilor obţinute din valorificarea activelor ruseşti îngheţate. În opinia şefului executivului german, acesta a fost un semn de solidaritate faţă de Ucraina, dar şi un mesaj clar adresat Moscovei.
Părerea liderului NATO despre aderarea Ucrainei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu recent pentru DPA, că speră că Ucraina se va alătura Alianței în următorii 10 ani.
De asemenea, acesta a reiterat apelul pentru creşterea ajutorului acordat Ucrainei.
"Cu cât sprijinul nostru este mai puternic, cu atât mai repede se va termina acest război. Cu cât ne luăm mai multe angajamente pe termen lung, cu atât războiul se va termina mai repede.
Acum, Putin crede că ne poate ţine deoparte. Noi trebuie să îl convingem că nu poate rezista mai mult decât noi, iar atunci se vor crea condițiile pentru a pune capăt războiului" - a afirmat şeful NATO.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau