Pericolul ce pândește România din cauza picajului economic al UE. Expert: „Există riscul să ne afecteze mult”

14_11zon

Dimensiune font:

| 27-09-2023 00:18

Economia Uniunii Europene și-a încetinit creșterea în ultimii 15 ani, în timp ce cea a SUA aproape s-a dublat. Asta și pentru că Europa nu mai contează în tehnologiile inovative și în cercetare, explică economistul Liviu Deceanu. Nu întâmplător, americanii au 7 din primele 10 companii de tehnologii inovative, iar europenii niciuna. Pentru România, nu e o veste tocmai bună.

Economia Uniunii Europene nu traversează cea mai bună perioadă, motiv pentru care tot mai mulți economiști anticipează o criză de proporții. Însă, deși efectele încep să se resimtă acum tot mai mult, în realitate tendința încetinirii economiilor țărilor europene e mult mai veche.

Financial Times amintește că, în 2008, economia UE era chiar mai mare decât cea a Statelor Unite: 16,2 trilioane de dolari, față de 14,7 trilioane. De atunci și până acum, cele două economii au evoluat total diferit. Astfel, economia SUA aproape s-a dublat până la 25 de trilioane, însă nu același lucru se poate spune despre cea a Uniunii Europene.

Procentual, dacă economia SUA a crescut cu circa 80% în ultimii 15 ani, cea a Uniunii Europene a marcat o creștere mult mai modestă, în jurul a 15%, iar potrivit sursei citate economiile combinate ale Uniunii Europene și a Marii Britanii abia ajung împreună la 19,8 trilioane. Și ca și cum asta nu ar fi suficient, companiile europene au pierdut sute de miliarde de euro din 2022, de când Rusia a invadat Ucraina.

O veste proastă este că cea mai mare economie a Uniunii Europene, cea germană, e în scădere, iar industria într-o recesiune evidentă. Economistul Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și care sunt riscurile pentru România, dar și ce oportunități avem.

Problemele cu care se confruntă economia Uniunii Europene și decalajul tot mai mare față de cea a SUA sunt rezultatul unor politici economice mai puțin inspirate a Bruxelles-ului, dar și a Berlinului, Parisului sau a altor capitale europene, crede profesorul.

„E un proces lung, problemele astea nu au venit de ieri de azi. Din anii 90 încoace, americanii și chinezii ne-au luat fața pe partea asta de cercetare, dezvoltare, investiții în zona IT-ului și a tehnologiilor inovative. Era ceva de așteptat ca atunci când ai multă birocrație, inclusiv la Bruxelles, când ai la un loc țări diferite, cu viziuni diferite, cu interese diferite și care nu reușesc să gândească o politică coerentă în domenii precum cele ale cercetării, dezvoltării. Unii economiști spun că e din cauza faptului că UE e prea birocratică, că sunt prea multe reglementări, că e prea socială. Alții spun că e din cauză că nu s-a investit în cercetare și dezvoltare. Cert e că UE și-a pierdut mult din competitivitate în ultimii 20 de ani”, spune Deceanu.

Europa nu mai contează în tehnologiile de vârf

De altfel, arată el, Uniunea Europeană nu mai contează practic în tehnologiile de vârf și IT. „Să zicem că europenii mai aveau branduri în anii 90. Dar după aia au fost surclasați de americani și de chinezi. Chinezi care nici nu existau în anii 90! Să nu uităm că sectorul tehnologiei din Europa este dominat de americani, avem Apple, Amazon, Microsoft, pe când în Uniunea Europeană nu avem nicio mare companie de acest nivel”, explică profesorul.

Elocvent este faptul că în ziua de azi Europa nu are nicio o reprezentantă între primele zece companii de tehnologie din lume. În schimb, șapte dintre ele sunt americane.

La fel de interesant este că imediat ce o firmă europeană se ridică și ajunge la un anumit nivel, ea este cumpărată de marile companii de peste Atlantic. Aici există exemplele Skype, cumpărat de Microsoft în 2011, dar și DeepMind, achiziționat de Google în 2014.

„Să spunem că Uniunea Europeană nu prea mai contează din perspectiva IT-ului. Cu alte cuvinte, și-a pierdut din competitivitate în ultimii 20 de ani și atunci, da, poate să ne afecteze. Tot ce înseamnă inovare vine din Statele Unite sau din Asia. Tot ce înseamnă IT, Apple, toate companiile astea mari, IBM, Microsoft, toate sunt din SUA sau din Asia, iar pentru Uniunea Europeană pare să fie prea târziu ca să mai recupereze”, mai spune Deceanu.

Efectul de contagiune

„Din perspectiva contagiunii econonomiilor, deci a efectelor de contagiune și a interdependențelor între economii există riscul ca orice criză se manifestă în Europa occidentală, în Uniunea Europeană, să afecteze mult și România, pentru că pentru noi ei sunt cei mai importanți parteneri economici. Scăderea comenzilor companiilor germane, dar și cele ale francezilor și italienilor înseamnă mai puțin de lucru pentru firmele din România, deci mai puțini bani încasați din Vest”, avertizează Deceanu.

Oportunitățile României

„Pe de altă parte, din avantajele pe care le avem, costuri mai reduse cu mâna de lucru, totuși o mână de lucru bine pregătită în anumite domenii, putem să și câștigăm un pic din situația asta. După cum se și vede, mai crește producția în anumite ramuri ale economiei pe la noi, deci nu e neapărat o tragedie pentru România că economia Germaniei încetinește. De altfel, în special în ultimii ani, mulți economiști au vorbit despre faptul că în timp ce economiile din Europa de Vest sunt în scădere, cele din Centrul și Estul Europei cresc, iar Polonia e cel mai bun exemplu. Varșovia arată că Estul se va dezvolta în următorii ani și poate ajunge Vestul din urmă”, mai spune el.

Asta nu înseamnă că România nu mai are nimic de făcut și că economia noastră va crește rapid, de la sine. De altfel, ultimele prognoze ale Băncii Mondiale și ale Băncii Naționale a României arată că economia noastră decelerează. România trebuie să ia măsuri pentru a accelera creșterea economică și pentru a se pune la adăpost în fața unor crize, însă deciziile luate până acum de autorități nu lasă loc de prea mult optimism.

„Pentru a dinamiza economia și a reveni la o creștere susținută trebuie să fie guverne responsabile, care la rândul lor să sprijine mediul de afaceri, să dea predictibilitate și așa mai departe. Schimbările astea fiscale nu fac neapărat bine. E clar că e nevoie de bani la buget, dar dacă tot schimbi fiscalitatea, companiile nu își pot face un plan de business coerent. IMM-urile pot fi cel mai dur lovite, la fel și PFA-urile de pachetul ăsta de schimbări”, încheie Liviu Deceanu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marcel Ciolacu jubilează după o vizită la Foșcani: 'Se intră într-un ritm mare de dezvoltare'
18/05/2024 20:40

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita pe care a făcut-o sambătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf.Pantelimon Focşani, că se intră intr-un ritm mare de dezvoltare. Şeful Executivului a ad ...

Mircea Geoană desființează sistemul de vot din România: 'Este cel mai primitiv din toată Europa / Ce e asta? Nu ştiu să protejez datele?'
18/05/2024 20:11

Sistemul de vot din Romania este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sambătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din Romania, care a avut loc la Palatul P ...

 Dana Budeanu:Zero București
18/05/2024 19:59

Acest articol nu este despre candidati sau despre cine merita sa conduca capitala Romaniei. Singurul scop al cuvintelor asternute in acest text este acela de a constientiza unde am ajuns cu adevarat. Nu vrem sa ...

Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei