PNL caută soluții pentru a evita DEZASTRUL / Se prefigurează un congres pentru DEBARCAREA lui CIUCĂ? / Cine l-ar putea înlocui
Dimensiune font:
Liberalii sunt în corzi, după alegerile din 9 iunie. Rezultatele au arătat, teoretic, două mari câștigătoare: PSD și PNL, iar liderii au clamat nu doar confirmarea alianței, de către electorat, ci și continuarea guvernării.
În PNL, nu este însă liniște, pentru că în spatele procentelor la votul politic se ascund pierderi consistente la consiliile județene. Baronul liberal de la Suceava, spre exemplu, Gheorghe Flutur, a pierdut în fața unui mult mai tânăr și necunoscut social-democrat, George Șoldan. Și nu este singurul exemplu. În același timp, nu este un secret ca listele comune la europarlamentare au fost un ajutor nesperat dat de PSD, care, dacă nu ar fi fost liberalii, stăteau mult mai prost.
Partidul Social Democrat a câștigat la vot politic alegerile locale din 2024 și a întrecut partenerul de coaliție, atât la președinția consiliilor județene, cât și la primării, la nivel național.
În anul 2020, Partidul Național Liberal câștiga un scor aproape dublu la alegerile locale, față de scrutinul precedent, din 2016. Astfel, dacă în 2016, PNL controla 8 consilii județene, în 2020, liberalii au obținut 17.
Social-democrații câștigau doar 20 de consilii, față de 29, cât au obținut în anul 2016.
Roata s-a întors în 2024. PSD a câștigat cu un rezultat dublu față de PNL. Astfel, Partidul Social Democrat a luat 4 CJ de la PNL, câștigând 24 în total.
Nu e de mirare că, de trei săptămâni, după analize și discuții, se pregătesc tăieri de capete. Unul, și cel mai greu, este al președintelui PNL, Nicolae Ciucă. Care, pe toate măsurătorile, stă mult sub scorul partidului, nefiind „locomotiva”, cum ar fi trebuit. Ba mai mult, Ciucă nu are potențial de creștere, chestiune care sperie și mai tare liberalii.
Informații din surse avizate arată că tot mai mulți centri de putere din PNL vor să-l dea jos pe Ciucă. Și n-ar fi un lucru greu de obținut, ținând cont de istoria recentă a debarcărilor președinților liberali.
Săptămâna aceasta, liberalii au avut mai multe întâlniri și se anunță un weekend la fel de încărcat. În timp ce social-democrații, victorioși, își organizează Congresul pentru nominalizarea candidatului pentru Palatul Cotroceni, liberalii sunt presați să găsească o soluție, puși în fața unor cifre realmente dezastruoase.
5 cercetări sociologice îl plasează pe șeful lor de partid, în cel mai bun caz pe locul 4, în cursa pentru președinția României.
Care este soluția salvatoare?
Cu sondajele în față, în care Nicolae Ciucă nu depășește 9%, liberalii pun la cale o „retragere” a lui Ciucă din cursa pentru președinție. Însă, acest pas atrage după sine și pierderea președinției partidului.
Asta pentru că există un risc major ca Nicolae Ciucă să tragă puternic partidul în jos la alegerile parlamentare, dacă nu intră în turul 2. Ceea ce ar face ca PNL să nu mai conteze în viitorul legislativ. Reamintim că, după noul calendar, alegerile parlamentare se organizează în următoarea duminică după primul tur la prezidențiale.
Astfel că, următorul congres, care ar fi trebuit să se întrunească până la mijlocul lunii iulie, conform spuselor președintelui Ciucă (n.r. – declarație făcută înaintea schimbării calendarului pentru alegerile parlamentare și prezidențiale), ar trebui să aleagă un nou președinte și apoi să desemneze candidatul pentru Cotroceni.
Conform surselor politice, un nume vehiculat pentru înlocuirea lui Nicolae Ciucă este Eduard Hellvig, un liberal cu vechime și funcții în PNL, înainte de a ajunge director al Serviciului Român de Informații.
Înainte de alegerile din 9 iunie, în ziua în care PNL a sărbătorit 149 de ani, lângă conacul Brătienilor din Ștefănești, Hellvig se gândea, „cu nostalgie” la ce mai însemnă această familie politică în prezent. Într-o postare pe X, fostul secretar general al PNL provoca „discuția care nu are loc în PNL”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau