Raport HRW: Marea Britanie și SUA, vinovate de ”crime împotriva umanității” asupra Insulelor Chagos
Dimensiune font:
Într-un nou raport de 106 de pagini, HRW recunoaște că ”persecuția rasială din Regatul Unit și blocarea continuă a indigenilor de a se întoarce acasă”, cu sprijinul Washingtonului, au constituit o ”crimă colonială în curs de desfășurare”.
”Marea Britanie și Statele Unite sunt vinovate de crime împotriva umanității în evacuarea forțată a indigenilor din Insulele Chagos”. Aceasta este ceea ce Human Rights Watch (HRW) a declarat miercuri la aproape 55 de ani de când Marea Britanie și SUA i-au evacuat forțat pe locuitorii Insulei Chago
HRW a cerut celor două țări să remedieze această situație, inclusiv să le confere locuitorilor insulei dreptul de a se întoarce în patria lor din Arhipelagul Chagos, din Oceanul Indian.
Clive Baldwin, consilier juridic senior al HRW și autor principal al raportului, a declarat: ”Marea Britanie comite astăzi o crimă colonială îngrozitoare, tratând toți chagosienii ca pe un popor fără drepturi”, scrie Almayadeen. ”Marea Britanie și SUA, care împreună i-au expulzat pe chagossieni din casele lor, ar trebui să ofere reparații complete pentru prejudiciul pe care l-au cauzat”, a adăugat el.
O altă ”crimă colonială în curs de desfășurare”
În 1965, Londra a ales să desprindă arhipelagul Chagos de Mauritius, care atunci făcea parte din coloniile britanice, și să înființeze o bază militară comună cu SUA.
Intenția Londrei era să administreze arhipelagul, dar Mauritius, care a devenit o țară independentă a Commonwealth-ului în 1968, a luptat mult timp pentru a returna insulele teritoriului său și a câștigat sprijin internațional pentru cauza sa.
O hotărâre din 2019 a Curții Internaționale de Justiție a susținut cererea și a declarat că Marea Britanie ar trebui să renunțe la controlul asupra arhipelagului.
Mai târziu în acel an, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat în unanimitate o rezoluție care declara că ”Arhipelagul Chagos este o parte importantă a teritoriului Mauritius” și recomandă ca Marea Britanie să plece în termen de șase luni.
Prim-ministrul maurițian a anunțat luna trecută că au început discuțiile cu privire la suveranitatea insulelor, în urma confirmării de către Regatul Unit în noiembrie că a fost de acord să discute despre viitorul insulelor.
Cu toate acestea, secretarul de Externe, James Cleverly, a afirmat într-o declarație ministerială scrisă la acea vreme că țările au convenit că baza militară va continua să funcționeze, indiferent de rezultat.
HRW a remarcat că ”nu a existat niciun angajament clar pentru o consultare semnificativă cu chagosienii și pentru a le garanta dreptul la despăgubiri, inclusiv dreptul la întoarcere, în orice reglementare”.
Pentru raportul său, organizația HRW, cu sediul în New York, a intervievat zeci de persoane, inclusiv chagossieni și autorități din Marea Britanie, SUA și Mauritius, și a studiat diverse documente.
Trei crime împotriva umanității
HRW a declarat că a descoperit trei crime împotriva umanității: o crimă colonială continuă de strămutare forțată; refuzul Regatului Unit de a le permite întoarcerea acasă; și persecutarea lor pe bază de rasă și etnie de către Regatul Unit.
Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) din Marea Britanie a răspuns raportului spunând: ”Respectăm munca pe care Human Rights Watch o face în întreaga lume, dar respingem categoric această caracterizare a evenimentelor.
Între timp, Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la raportul HRW.
Acest lucru vine la câteva zile după ce Olivier Bancoult, Lisbey Elyse, Marie Suzelle Baptiste, Rosemonde Bertin și Marcel Humbert, care au fost alungați din arhipelag pentru a face loc unei baze militare americane pe insulă, s-au întors pentru o vizită la locul lor natal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau