Şmecheria, cea mai proastă "calitate" a românilor. Nu putem avea o ţară ca afară cu reguli de-ale noastre
Dimensiune font:
"Vrem o ţară ca afară" a devenit, în România, un fel de "Forţa Steaua". Nişte cuvinte pe care le zice oricine pe stradă, fără a şti, neapărat, ce înseamnă. Ce este o ţară ca afară? Ce am face dacă mâine ne-am trezi, spre exemplu, că suntem ca Elveţia? Am rezista? Sau am aduce-o, până seara, la rangul României?
În urmă cu vreo câteva săptămâni, un bărbat s-a dus la Grădina Zoologică, băut, şi a vrut să provoace un tigru. Că, vorba aia, pentru ce dai bani la Zoo dacă animalele doar stau, nu fac şi ele ceva? Aşa că s-a urcat pe gardul ţarcului în care se afla animalul şi l-a lovit cu piciorul. Reacţie firească, tigrul a atacat.
Vineri, 8 septembrie, o fetiţă de opt ani a fost muşcată de lup la Grădina Zoologică din Sibiu. Cum? A băgat mâna prin gard şi animalul a atacat. Presupun că fetiţa nu era chiar singură la Grădina Zoologică, ci cu părinţii sau cu vreun adult, aşa că nu pot să mă gândesc decât la un singur motiv pentru care a băgat mâna prin gard. A fost lăsată...
Toată vara, am auzit de turişti pe litoral care s-au certat cu salvamarii. Că ei intră în apă că de aia au venit la mare, că ştiu să înoate, că "copiii mei sunt liberi să înoate cu capul la fund sau cum vor ei", că altele şi altele.
Toate astea însumate nu ne arată decât că şmecheria este cea mai "proastă" calitate a românilor. Suntem şmecheri pe litoral, suntem şmecheri la zoo, suntem şmecheri în trafic, prin instituţii, peste tot. Dăm "mici atenţii" în stânga şi în dreapta şi asta ne face să ne simţim importanţi, ne purtăm de parcă regulile au fost făcute pentru alţii, nu pentru noi, iar când ni se întâmplă câte ceva tot timpul e altcineva de vină.
Recent, auzisem de cineva venit din străinătate şi prins de radar într-o localitate de la noi din ţară cu viteză peste limita normală. Şi era, evident, supărat de situaţie, că stau poliţiştii la pândă, lucruri din acestea. Evident, în străinătate nu ar fi fost supărat, pentru că nu ar fi încălcat legea. Legea se respectă pe acolo, aşa am tot auzit. Acolo, în străinătate, nimeni nu aruncă gunoi la colţ de stradă, că vine amenda acasă. Nimeni nu trece pe roşu, nimeni nu merge cu 80 km/h în zone de 50 km/h, nimeni nu parchează pe trotuar şi nimeni nu o lasă "cinci minute pe avarii". Că nu mai găseşte maşina... Astea se fac în România, că aici merge şi aşa.
Aici avem "şmecherie", cea mai proastă "calitate" care ne caracterizează. Ne certăm cu salvamarii, îi întrebăm pe poliţişti dacă ne cunosc rudele sau dacă au ordin de serviciu să ne oprească pe noi, le atragem atenţia agenţilor că şi alţii încalcă legea şi că, aşa cum ăia nu sunt sancţionaţi, nu ar trebui să fim nici noi. Ne comportăm ca în junglă, dar numai până ni se întâmplă ceva. Apoi, brusc, ne aducem aminte că nu suntem nemuritori şi cerem reacţii. De la cine, nu ştim nici noi. Dar cerem, că avem drepturi.
Mereu m-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă mâine dimineaţă ne-am trezi cu toţii în Elveţia. Nu fizic, evident, ci mai degrabă dacă România ar arăta şi ar funcţiona exact ca Elveţia, dar mentalităţile oamenilor să fie aceleaşi. Oare am rezista? Sau, mai degrabă, am coborî Elveţia la regulile noastre până seara?
Acest articol reprezintă o opinie a domnului Florin Răvdan pentru dcnews
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau