Un plan al Ucrainei cu implicații uriașe în bazinul Dunării, ignorat de România
Dimensiune font:
La începutul acestui an, Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina a transmis la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România un document de importanță deosebită pentru viitorul bazinului Dunării până în 2030, dar, din păcate, autoritățile române au ignorat total această informare venită dinspre Ucraina.
Ministerul Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina a transmis, printr-o adresă oficială, la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România planul de management al bazinului fluviului Dunărea pentru perioada 2025-2030
Acest plan de management elaborat de autoritățile ucrainiene stabilește principalele obiective de mediu pentru apele de suprafață, apele subterane și zonele care urmează să fie protejate din bazinul Dunării, dar și un set de măsuri pentru realizarea acestora până în 2023. În acest plan de management, Ucraina susține că nu există un impact semnificativ asupra mediului și nici efecte transfrontaliere negative, dar a transmis acest document pentru ca România să fie informată și, totodată, să mențină transparența procedurii de evaluare a strategiei de mediu din bazinul Dunării.
Poate, totuși, CSAT are ultimul cuvânt?
Prin adresa transmisă la începutul acestui an, autoritățile ucrainiene ne informează că România poate participa la aceste consultări transfrontaliere, așa cum este stipulat în Protocolul privind evaluarea strategică de mediu la Convenția ESPOO, însă, atenție, trebuie confirmată participarea până la data de 6 aprilie 2024. Din păcate, autoritățile române, în special Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului, n-au dat curs solicitării venite din Ucraina, și abia acum încearcă să „țeasă” câteva însemnări prin intermediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, dar și cei de la ARBDD n-au habar despre ce este vorba.
Ca atare, ARBDD a solicitat recent Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării să insăileze câteva date despre implicațiile acestui plan de management al bazinului Dunării. Este incredibil cum a tratat România planul de management al bazinul Dunării propus de Ucraina până în 2030, în actualele condiții geo-politice din zonă! Totuși, poate CSAT va avea curiozitatea să analizeze cu mai mare atenție ce implicați uriașe are pentru România acest plan de management elaborat de Ucraina pentru bazinul Dunării.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau