Tuk-Tuks: pulsul străzilor urbane

tuk tuks

Dimensiune font:

| 06-05-2024 11:45

Tuk-tuks, acele vehicule colorate, cu trei roți, care zburdă pe străzile aglomerate ale orașelor din Asia, Africa și America Latină, au devenit un simbol recunoscut al vieții urbane din aceste regiuni. Cu toate acestea, povestea lor se întinde mult dincolo de a fi doar un mijloc de transport; sunt o fereastră spre cultura, economia și provocările societăților în care operează. Născuți din necesitatea de a naviga prin străzile înguste și aglomerate ale orașelor din lumea a treia, tuk-tuks au evoluat, devenind o parte inextricabilă a peisajului urban.

Deși se presupune că originile lor se află în Japonia anilor 1930, tuk-tuks, așa cum îi cunoaștem astăzi, și-au câștigat popularitatea în Thailanda anilor 1960. Inițial concepute ca o alternativă mai rapidă și mai agilă la rickshaw-urile tradiționale trase de oameni sau biciclete, aceste vehicule motorizate au capturat rapid imaginația populației urbane. Numele lor onomatopeic provine din sunetul caracteristic al motorului lor mic, dar puternic.

Element esențial al vieții urbane

Tuk-tuks au devenit rapid favoriți nu doar pentru că pot să se strecoare cu ușurință prin traficul aglomerat, ci și pentru accesibilitatea lor economică atât pentru pasageri, cât și pentru șoferi. Pentru mulți, a deveni șofer de tuk-tuk oferă o cale accesibilă către antreprenoriat și autodeterminare economică, în condițiile în care costurile de achiziție și întreținere sunt relativ scăzute comparativ cu alte mijloace de transport.

Cu toate acestea, succesul lor nu vine fără provocări. În multe orașe, tuk-tuks contribuie la congestia traficului și poluarea aerului. Zgomotul și emisiile lor au determinat unele orașe să impună restricții asupra numărului de tuk-tuks sau să încurajeze trecerea la modele electrice, mai prietenoase cu mediul. În plus, siguranța a devenit o preocupare majoră, atât pentru pasageri, cât și pentru șoferi, datorită lipsei echipamentelor de siguranță standard și a tendinței unor șoferi de a naviga imprudent prin trafic.

Cu toate aceste obstacole, tuk-tuks rămân un element esențial al vieții urbane în multe părți ale lumii. În ultimii ani, au început să câștige popularitate și în afara granițelor lor tradiționale. Orașe din Europa și America de Nord au început să experimenteze cu tuk-tuks ca o alternativă ecologică și eficientă pentru transportul scurt pe distanțe scurte în zonele urbane și turistice.

Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocările schimbărilor climatice și ale urbanizării rapide, tuk-tuks ar putea juca un rol surprinzător în modelarea viitorului transportului urban. Vehiculele electrice și hibride reprezintă viitorul, iar adaptarea tuk-tuks la aceste tehnologii ar putea oferi o soluție viabilă și sustenabilă pentru mobilitatea urbană.

Fenomen cultural și un motor al economiei locale

În esență, tuk-tuks nu sunt doar un mijloc de transport, ci un fenomen cultural, un motor al economiei locale și un jucător cheie în dezbaterile despre viitorul orașelor noastre. În zgomotul și agitația lor, aceste vehicule simbolizează ingeniozitatea umană și capacitatea de a inova în fața provocărilor. Pe măsură ce ne îndreptăm către un viitor mai verde și mai conectat, poate că aceste umile vehicule vor continua să ne inspire în căutarea noastră pentru soluții de transport mai eficiente și mai durabile.

Dincolo de adaptările tehnologice, transformarea tuk-tuk-urilor în mijloace de transport mai ecologice aduce cu sine și provocări economice și sociale. Pentru mulți șoferi din țările în curs de dezvoltare, costurile asociate cu actualizarea sau înlocuirea tuk-tuk-urilor tradiționale cu modele electrice pot fi prohibitive. Este nevoie de politici inovatoare și de inițiative de finanțare care să sprijine această tranziție, asigurând în același timp că șoferii și familiile lor nu sunt lăsați în urmă.

Mai mult, pe măsură ce tuk-tuk-urile se îndreaptă spre un viitor mai sustenabil, ele oferă o oportunitate unică de a reinventa experiența urbană. În orașele aglomerate, unde spațiul este la premium și poluarea aerului este o problemă majoră, tuk-tuk-urile ecologice ar putea contribui la reducerea emisiilor și la crearea unor medii urbane mai plăcute. De asemenea, tuk-tuk-urile electrice ar putea deveni platforme pentru inovații în tehnologia vehiculelor, de la sisteme avansate de navigare până la soluții pentru conectivitatea la internet, transformându-le în adevărate centre mobile de tehnologie.

Pe lângă transformarea lor fizică, tuk-tuk-urile sunt și în centrul unei transformări culturale. În multe orașe, ele sunt mai mult decât simple vehicule; sunt o parte a identității locale, reflectând tradițiile, arta și spiritul comunităților. Programele care implică tuk-tuk-urile în turismul durabil sau în inițiative de artă stradală sunt doar câteva dintre modurile prin care aceste vehicule contribuie la viața culturală vibrantă a orașelor.

Simbol al sustenabilității

În același timp, tuk-tuk-urile ridică întrebări importante despre viitorul muncii și al economiei în era digitală. Cu apariția aplicațiilor de ridesharing și a tehnologiilor autonome, șoferii de tuk-tuk se confruntă cu noi forme de concurență și cu provocări în ceea ce privește securitatea locurilor de muncă. Aici, comunitățile și guvernele trebuie să colaboreze pentru a asigura că tranziția tehnologică este echitabilă și că nu exclude pe nimeni.

În cele din urmă, povestea tuk-tuk-urilor este o mărturie a capacității umane de adaptare și inovație. În fața provocărilor globale, aceste vehicule modeste ne arată că soluțiile sustenabile pot veni din cele mai neașteptate locuri. Pe măsură ce orașele noastre se transformă și caută căi de a deveni mai verzi, mai conectate și mai umane, tuk-tuk-urile continuă să fie un simbol al posibilităților nelimitate care ne așteaptă.

Astfel, în tumultul vieții urbane moderne, tuk-tuk-urile nu sunt doar o relicvă a trecutului sau un simplu mijloc de transport. Ele sunt martori și participanți la transformările epocii noastre, navigând prin străzi ca embleme ale inovației și ale speranței pentru un viitor mai bun. În zgomotul lor caracteristic și în culorile lor vii, tuk-tuk-urile poartă cu ele povești de viață, de luptă și de aspirație, amintindu-ne că, chiar și în cele mai mici lucruri, se pot ascunde lecții valoroase pentru provocările globale ale timpului nostru.

Dan DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei