Copii din celule reproductive donate. În România, materialul genetic este adus din alte ţări, contra cost
Dimensiune font:
În timp ce în România scade demografia, tot mai mulţi fac eforturi disperate să aducă pe lume copii. Unii ajung să apeleze şi la material genetic donat. Cei mai mulţi merg peste hotare pentru celule reproductive de la donatoare anonime. În ţară, legal pot primi doar de la persoane cunoscute sau din bănci străine. Pe de altă parte, mulţi embrioni rămaşi de la fertilizări în vitro sunt distruşi. Nu pot fi donaţi, în lipsa unei legi specifice.
"Este ceva extraordinar să simţi bătăile bebeluşului, să simţi cum te împinge cu mânuţele, cu picioruşele. I-am dat sânge din sângele meu prin cordonul ombilical, am hrănit-o. Toată lumea spune că seamănă şi cu mine, dar seamănă şi cu tatăl. De la el este materialul genetic."
Copilul visat a venit după un deceniu de chin. Femeia a făcut în van mai multe fertilizări în vitro şi puncţii, după stimulări hormonale grele. După o sarcină pierdută, la peste 40 de ani, a aflat că are un sindrom genetic.
Aşa că a încercat o ultimă soluţie: ovocite de la o donatoare anonimă din Grecia - o tânără care-i seamănă fizic şi cu aceeaşi grupă de sânge. Au plătit tratamentele de stimulare şi recoltarea celulelor reproductive de la donatoare, apoi transferul embrionului obţinut prin fertilizarea în vitro cu material genetic de la soţ, plus toate celelalte terapii şi analize. Peste cinci mii de euro, plus transportul şi cazarea la Atena.
Femei cu probleme genetice, la menopauză precoce sau rămase fără material genetic propriu după terapiile pentru cancer, apelează de obicei la ovocite de la donatoare anonime, în Cehia, Grecia sau Spania.
În România, celulele reproductive pot fi recoltate pentru donare doar cu acte semnate de ambele părţi la notar, cu aprobare de la agenţia de transplant.
În România nu există o bancă de celule reproductive, aşa că materialul genetic este adus din alte ţări, contra cost.
În ţară, au fost doar 37 de proceduri cu ovocite donate, în 2018. Avem nevoie de o lege a reproducerii umane asistate, spun experţii. Acum nici embrionii rămaşi după procedurile FIV nu pot fi donaţi şi mulţi sunt distruşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau