Medicii de familie, solicitaţi să se implice în Programului Naţional de depistare a hepatitei C
Dimensiune font:
* în cadrul programului au fost achiziţionate primele cinci mii de teste * analizele sunt prelucrate la Spitalul de Boli Infecţioase, iar cei depistaţi pozitiv vor urma un tratament sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi
Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa a discutat ieri cu managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Carmen Dorobăţ, dar şi cu preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi, dr. Anca Deleanu, despre posibilitatea implicării medicilor de familie şi a extinderii Programului Naţional de Screening privind infecţia cu virusul hepatitic C la populaţia defavorizată din zona de nord-est a ţării. „Am observat interesul populaţiei pentru această campanie extrem de utilă, aşa că, pentru a putea veni în sprijinul persoanelor defavorizate care sunt vizate de această acţiune, am cerut ajutorul medicilor de familie. Aceştia îşi cunosc cel mai bine pacienţii din evidenţă, ştiu care sunt cei din categoria de risc şi este necesar să li se administreze un astfel de test. Totodată, medicii de familie se pot implica şi în campania de informare a propriilor pacienţi cu privire la programul de testare. Astfel, va fi mai uşor ca oamenii să afle despre campanie, să ştie când şi unde trebuie să se prezinte pentru a li se recolta analize de sânge. Ne propunem ca şi populaţia vulnerabilă din localităţile limitrofe oraşelor Iaşi, Paşcani, Târgu Frumos şi Hârlău să aibă acces la acest program”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa.
În cadrul programului au fost achiziţionate primele cinci mii de teste. Analizele sunt prelucrate la Spitalul de Boli Infecţioase, iar rezultatele sunt transmise fiecărei persoane în parte. Cei depistaţi pozitiv vor urma un tratament sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
Sute de persoane vor fi testate, la Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Paşcani şi Hârlău
Reamintim că, marţi, peste 60 de persoane au fost testate, la Târgu Frumos, în cadrul Programului Naţional de depistare a hepatitei C pentru populaţia defavorizată.
Specialiştii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi s-au deplasat în localitate şi au recoltat probe de sânge populaţiei cu risc, analizele urmând a fi prelucrate în laboratorul unităţii medicale. „Această campanie se adresează în special populaţiei defavorizate întrucât, la această categorie, întâlnim cel mai des situaţii în care accesibilitatea la medic este foarte scăzută. Din neştiinţă, din dezinteres sau dezinformare, mulţi nu se prezintă la medic pentru un control de rutină. Aşa că noi venim în întâmpinarea unor astfel de situaţii şi ne deplasăm în teren pentru recolta probe şi a face testarea gratuit pentru hepatită C”, a spus dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Persoanele diagnosticate cu virusul hepatitei C vor primi tratament adecvat şi vor fi monitorizate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
Partenerii implicaţi în acest program sunt Consiliul Judeţean Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
Medicii Spitalului de Boli Infecţioase vor reveni la Târgu Frumos pentru o acţiune similară şi mâine, 31 ianuarie.
În cadrul programului vor mai fi efectuate testări şi în localităţile Podu Iloaiei, Paşcani şi Hârlău. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau