"Eram injectată, tunsă cheală și băgată în beci". Mărturii cutremurătoare despre viaţa din centre rezidenţiale și spitale de psihiatrie

28

Dimensiune font:

| 15-05-2023 10:39
p>Aproape 30 de mii de români sunt invizibili pentru statul român. Vorbim de persoanele cu dizabilităţi intelectuale sau psihice care îşi trăiesc viaţa în centre rezidenţiale si spitale de psihiatrie. Este lumea nevăzută, neştiută şi greu de privit, o lume a suferinței. Sunt oameni condamnaţi pe viaţă, la care nimeni nu se mai uită din momentul în care ajung acolo, deşi o parte dintre ei pot fi ajutați să aibă o viaţă demnă în societate. Deși târziu, România are legi prin care aceste persoane pot fi reevalute, dar nu sunt aplicate. Vedeți la „Pacient în România” cum tratează statul persoanele cu dizabilităţi. Vă avertizăm că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

Marian, fost beneficiar de servicii rezidențiale: Am ajuns în centru în 1996, la vârsta de 27-28 de ani... o perioada am stat un an la Bălăceanca, unde m-am pensionat. Am încercat să supraviețuiesc acolo, trebuia să mă adaptez, am încercat să mă adaptez ca să supraviețuiesc. Mulți au clacat acolo...

Aşa începe povestea lui Marian care acum are 54 de ani. Din ultimul centru rezidenţial a plecat pentru că a fost desfiinţat. Toţi cei de la centrul respectiv au fost duși într-o noapte cu ambulanţele la alte centre, fără măcar să ştie unde, fără să-i întrebe cineva dacă sunt de acord.

Marian: Nu am știut decât cu o seară înainte. Când m-am dus să întreb, eu unde plec, pentru că se închide centrul ăsta. Chiar ultimul am plecat.

Marian nu mai decide asupra vieţii lui de 25 de ani. Se numeşte moarte civilă, adică nu mai ai niciun drept de decizie. Este şi motivul pentru care acum îi protejăm identitatea, deşi el este de acord să apară public. Tutorele lui este mama, care nu e de acord ca el să aibă o viaţă cu mai multe libertăţi, deși cu ajutor medical, bărbatul a reușit să se integreze în societate. De un an, locuiește într-o casă din Giurgiu, pusă la dispoziție de un ONG și luptă în instanţă pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă.

Marian: Lumea s-a schimbat în 25 de ani, vă dați seama. Eu am lăsat lumea pe stradă cu Daciile alea care erau pe vremea lui Ceaușescu, și acum mașini străine. Mă uitam așa.... sunt în altă țară? Nu, e România, dar a trecut mult timp, oamenii s-au schimbat, locurile s-au schimbat.

Vasile Saulea, coordonator servicii sociale Giurgiu: Pot să spun că este 100% autonom, noi nu trebuie să stăm după el... Mai sunt, poate la gătit are nevoie de îndrumare, sfaturi, pentru că nu a făcut asta aproape niciodată, în ultimii 25 de ani nu a făcut asta. Dar cu indicații se descurcă în orice fel de situații.

Ca Marian, sub interdicție judecătorească, mai sunt 90 de mii de persoane. Câteva mii stau în centre rezidenţiale şi spitale de psihiatrie. De restul, statul nu știe concret: ce vârste au, cine le este tutore și mai ales de ce au nevoie. Potrivit legii, toate aceste decizii trebuie reexaminate până în 2025, deoarece punerea sub interdicție pe viață a fost declarată neconstituțională în 2020. Măsurile nu pot fi impuse de instanță pe o perioadă mai mare de 5 ani, dar pentru asta toate pesoanele aflate în această situație trebuie reevaluate psihiatric. Procedura costă până la o mie de euro și nu e decontată de stat.

Eli nu se află sub interdicție judecătoarescă, poate decide pentru ea, ceea ce a și făcut. Avea 7 săptămâni când a fost abandonată de mamă într-un centrul rezidențial. A trecut prin 8 astfel de instituții și în cele din urmă a fugit. Mărturiile ei sunt cutremurătoare.

Elisabeta Moldovan: Pedepsele erau crude, eram injectată, tunsă cheală și băgată într-un beci. Nu mai suportam regimul care era în instituție, condițiile erau tot mai crude, mâncarea era cu porția, dacă cereai o porție de mâncare nu ți-o dădea și trebuia să faci o criză ca să-ți iei acea mâncare. Trebuie să urli, să plângi, să te tai, să spargi un geam, să te mutilezi singură, sau să sari la bătaie la anagajatul respectiv care nu îți dădea mâncarea.

Şi acum, în aceste centre sau spitale de psihiatrie, ies la iveală cazuri de tratamente dure la care sunt supuși pacienții. Un exemplu este cel al unui bărbat bătut de infirmier la Spitalul de Psihiatrie Socola. Bărbatul este cercetat de comisia de disciplină, dar este dechisă o anchetă și de către poliție.

Medicii spun că nu s-ar ajunge la astfel de situații dacă acești pacienți ar fi ajutați să se trateze. Managerii spitalelor de psihiatrie recunosc că actul medical este deficitar.

Victor Idriceanu, manager Spitalul de Psihiatrie „Pădurenu Grajduri: Calitatea vieții și calitatea actului medical au de suferit. Personalul medical este sub limită.

În aceste centre sunt însă peste aproape 17 mii de oameni care ar putea să aibă o viaţă mai bună, dacă statul le-ar reevalua starea de sănătate şi i-ar ajuta să se integree în societate, dar acest lucru încă nu se întâmplă. O lege care obligă autorităţile, prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, să facă acest lucru a apărut abia la începutul acestui an.

Pentru a supraveghea respectarea drepturilor acestor oameni, statul a înfiinţat Consiliul de Monitorizare, o instituție sub control parlamentar. Există şi ONG uri care au câştigat la CEDO procese pentru drepturile celor din instituţiile de stat. Unul din ele este centrul de Resurse Juridice, care de curând a rămas fără dreptul de a mai intra în aceste centre, după ce Ministerul Muncii a decis să rupă protocolul, pe motiv că sesizările au ajuns mai întâi în presă, și apoi la instituțiile din subordinea ministerului.

Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ: Spre deosebire de alte țări, România continuă să ascundă aceste evenimente. Într o instituție privativă de libertate pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale pot să apară abuzuri, aceste persoane nu se pot apăra singure, pentru că fie nu au acces la telefon, mail, plic, timbru, fie nu conștientizează abuzul, fie au reprezentant, tutore, un angajat al sistemului public care evident nu va sesiza nici un abuz.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene, odată cu semnarea PNRR, ca până în 2026, 10% din totalul persoanelor instituţionalizate în centre rezidenţiale să fie integrate în comunitate. În România, sunt 480 de astfel de instituţii, în care traiesc 17 mii de persoane cu dizabilităţi.

Emanuel Botnariu, preşedintele Consiliului de Monitorizare: Eu zic că e posibil, dar dacă mergem în ritmul în care mergem acum, nu prea e posibil. Pentru că este păcat ca în aceste centre să existe copii și tineri care nu fac nimic, rămân dependenți de acest sistem. Nu au studii, nu au nimic.

România a fost condamnată la CEDO în zeci de dosare pentru condiţii inumane şi degradante, bătăi, dar şi pentru decese suspecte în spitalele de psihiatrie. Anual, în România mor în medie 1.500-2.000 de oameni în centrele rezidențiale de asistență socială și în spitalele de psihiatrie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pensionarii militari protestează la București
09/05/2024 13:18

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - organizaţie care cuprinde atat pensionari militari, cat şi poliţişti aflaţi in pragul varstei de pensionare - anunţă că nemu ...

Profesorul Coșea îi desființează pe mincinoșii din PSD: Nu va exista o creștere reală a pensiilor!
09/05/2024 01:01

Noua lege a pensiilor prevede si o a doua recalculare a pensiilor, care va fi mult mai importantă decat recalcularea care se incheie in septembrie 2024. Intrebat ce părere are despre noua lege a pensiilor, e ...

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe riscă să ajungă după gratii. Ce presupune legea intrată în vigoare
09/05/2024 00:58

În tara in care incă se petrec numeroase abuzuri in grădinite si scoli, apare in sfarsit o completare a legii pentru protectia copilului, care interzice pedepsele corporale si umilirea celor mici. Sunt ...

Arde o groapă de gunoi de la Galați
08/05/2024 13:27

Incendiul cu degajări de fum se manifestă in continuare la groapa de gunoi a municipiului Galati, in zona Tirighina. Pompierii gălăteni intervin incă de ieri, insă situatia din teren impune prezenta aces ...

Dezastru ecologic la Vama Veche după minivacanță: Plaja transformată în groapă de gunoi
06/05/2024 20:08

Imaginea idilică a statiunii Vama Veche s-a transformat rapid intr-un cosmar ecologic după minivacanta de primăvară. Petrecăretii care au invadat plaja au lăsat in urmă un peisaj dezolant, acoperind nisi ...

Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice de Paște
06/05/2024 16:14

Consumul national de energie electrică din retele a inregistrat o scădere spectaculoasă duminică după-amiază, in ziua de Paste, coborand sub pragul incredibil de 3.000 MW, conform datelor furnizate de Tra ...

România are 4.748.274 de pensionari
05/05/2024 13:38

Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor centraliza ...

5 mai, Ziua Mamei
05/05/2024 10:00

La data de 5 mai 2024 este sărbătorită, in Romania, Ziua mamei. Celebrarea acestei zile a fost instituită in anul 2009, prin Legea nr. 319/2009, care prevede marcarea acesteia in fiecare an, in prima dumin ...

Vama Veche s-a umplut de droguri
05/05/2024 09:45

Litoralul este locul preferat de tineri pentru minivacanţa de 1 Mai şi Paşti. Staţiunile Mamaia şi Vama Veche sunt de departe cele mai frecventate. Din păcate, tot in aceste zone, mai mulţi petrecăreţ ...

Paștele în România: schimbări, tradiții și conexiuni
04/05/2024 17:21

Cu Sărbătorile Pascale apropiindu-se cu pasi rapizi, studiul realizat de Reveal Marketing Research aduce in lumină interesantele tendinte si transformări in modul in care romanii se pregătesc pentru aceast ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei