"Eram injectată, tunsă cheală și băgată în beci". Mărturii cutremurătoare despre viaţa din centre rezidenţiale și spitale de psihiatrie

28

Dimensiune font:

| 15-05-2023 10:39
p>Aproape 30 de mii de români sunt invizibili pentru statul român. Vorbim de persoanele cu dizabilităţi intelectuale sau psihice care îşi trăiesc viaţa în centre rezidenţiale si spitale de psihiatrie. Este lumea nevăzută, neştiută şi greu de privit, o lume a suferinței. Sunt oameni condamnaţi pe viaţă, la care nimeni nu se mai uită din momentul în care ajung acolo, deşi o parte dintre ei pot fi ajutați să aibă o viaţă demnă în societate. Deși târziu, România are legi prin care aceste persoane pot fi reevalute, dar nu sunt aplicate. Vedeți la „Pacient în România” cum tratează statul persoanele cu dizabilităţi. Vă avertizăm că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

Marian, fost beneficiar de servicii rezidențiale: Am ajuns în centru în 1996, la vârsta de 27-28 de ani... o perioada am stat un an la Bălăceanca, unde m-am pensionat. Am încercat să supraviețuiesc acolo, trebuia să mă adaptez, am încercat să mă adaptez ca să supraviețuiesc. Mulți au clacat acolo...

Aşa începe povestea lui Marian care acum are 54 de ani. Din ultimul centru rezidenţial a plecat pentru că a fost desfiinţat. Toţi cei de la centrul respectiv au fost duși într-o noapte cu ambulanţele la alte centre, fără măcar să ştie unde, fără să-i întrebe cineva dacă sunt de acord.

Marian: Nu am știut decât cu o seară înainte. Când m-am dus să întreb, eu unde plec, pentru că se închide centrul ăsta. Chiar ultimul am plecat.

Marian nu mai decide asupra vieţii lui de 25 de ani. Se numeşte moarte civilă, adică nu mai ai niciun drept de decizie. Este şi motivul pentru care acum îi protejăm identitatea, deşi el este de acord să apară public. Tutorele lui este mama, care nu e de acord ca el să aibă o viaţă cu mai multe libertăţi, deși cu ajutor medical, bărbatul a reușit să se integreze în societate. De un an, locuiește într-o casă din Giurgiu, pusă la dispoziție de un ONG și luptă în instanţă pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă.

Marian: Lumea s-a schimbat în 25 de ani, vă dați seama. Eu am lăsat lumea pe stradă cu Daciile alea care erau pe vremea lui Ceaușescu, și acum mașini străine. Mă uitam așa.... sunt în altă țară? Nu, e România, dar a trecut mult timp, oamenii s-au schimbat, locurile s-au schimbat.

Vasile Saulea, coordonator servicii sociale Giurgiu: Pot să spun că este 100% autonom, noi nu trebuie să stăm după el... Mai sunt, poate la gătit are nevoie de îndrumare, sfaturi, pentru că nu a făcut asta aproape niciodată, în ultimii 25 de ani nu a făcut asta. Dar cu indicații se descurcă în orice fel de situații.

Ca Marian, sub interdicție judecătorească, mai sunt 90 de mii de persoane. Câteva mii stau în centre rezidenţiale şi spitale de psihiatrie. De restul, statul nu știe concret: ce vârste au, cine le este tutore și mai ales de ce au nevoie. Potrivit legii, toate aceste decizii trebuie reexaminate până în 2025, deoarece punerea sub interdicție pe viață a fost declarată neconstituțională în 2020. Măsurile nu pot fi impuse de instanță pe o perioadă mai mare de 5 ani, dar pentru asta toate pesoanele aflate în această situație trebuie reevaluate psihiatric. Procedura costă până la o mie de euro și nu e decontată de stat.

Eli nu se află sub interdicție judecătoarescă, poate decide pentru ea, ceea ce a și făcut. Avea 7 săptămâni când a fost abandonată de mamă într-un centrul rezidențial. A trecut prin 8 astfel de instituții și în cele din urmă a fugit. Mărturiile ei sunt cutremurătoare.

Elisabeta Moldovan: Pedepsele erau crude, eram injectată, tunsă cheală și băgată într-un beci. Nu mai suportam regimul care era în instituție, condițiile erau tot mai crude, mâncarea era cu porția, dacă cereai o porție de mâncare nu ți-o dădea și trebuia să faci o criză ca să-ți iei acea mâncare. Trebuie să urli, să plângi, să te tai, să spargi un geam, să te mutilezi singură, sau să sari la bătaie la anagajatul respectiv care nu îți dădea mâncarea.

Şi acum, în aceste centre sau spitale de psihiatrie, ies la iveală cazuri de tratamente dure la care sunt supuși pacienții. Un exemplu este cel al unui bărbat bătut de infirmier la Spitalul de Psihiatrie Socola. Bărbatul este cercetat de comisia de disciplină, dar este dechisă o anchetă și de către poliție.

Medicii spun că nu s-ar ajunge la astfel de situații dacă acești pacienți ar fi ajutați să se trateze. Managerii spitalelor de psihiatrie recunosc că actul medical este deficitar.

Victor Idriceanu, manager Spitalul de Psihiatrie „Pădurenu Grajduri: Calitatea vieții și calitatea actului medical au de suferit. Personalul medical este sub limită.

În aceste centre sunt însă peste aproape 17 mii de oameni care ar putea să aibă o viaţă mai bună, dacă statul le-ar reevalua starea de sănătate şi i-ar ajuta să se integree în societate, dar acest lucru încă nu se întâmplă. O lege care obligă autorităţile, prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, să facă acest lucru a apărut abia la începutul acestui an.

Pentru a supraveghea respectarea drepturilor acestor oameni, statul a înfiinţat Consiliul de Monitorizare, o instituție sub control parlamentar. Există şi ONG uri care au câştigat la CEDO procese pentru drepturile celor din instituţiile de stat. Unul din ele este centrul de Resurse Juridice, care de curând a rămas fără dreptul de a mai intra în aceste centre, după ce Ministerul Muncii a decis să rupă protocolul, pe motiv că sesizările au ajuns mai întâi în presă, și apoi la instituțiile din subordinea ministerului.

Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ: Spre deosebire de alte țări, România continuă să ascundă aceste evenimente. Într o instituție privativă de libertate pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale pot să apară abuzuri, aceste persoane nu se pot apăra singure, pentru că fie nu au acces la telefon, mail, plic, timbru, fie nu conștientizează abuzul, fie au reprezentant, tutore, un angajat al sistemului public care evident nu va sesiza nici un abuz.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene, odată cu semnarea PNRR, ca până în 2026, 10% din totalul persoanelor instituţionalizate în centre rezidenţiale să fie integrate în comunitate. În România, sunt 480 de astfel de instituţii, în care traiesc 17 mii de persoane cu dizabilităţi.

Emanuel Botnariu, preşedintele Consiliului de Monitorizare: Eu zic că e posibil, dar dacă mergem în ritmul în care mergem acum, nu prea e posibil. Pentru că este păcat ca în aceste centre să existe copii și tineri care nu fac nimic, rămân dependenți de acest sistem. Nu au studii, nu au nimic.

România a fost condamnată la CEDO în zeci de dosare pentru condiţii inumane şi degradante, bătăi, dar şi pentru decese suspecte în spitalele de psihiatrie. Anual, în România mor în medie 1.500-2.000 de oameni în centrele rezidențiale de asistență socială și în spitalele de psihiatrie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Adio, pensii în ianuarie 2025 la datele obișnuite. Casa Națională de Pensii a anunțat că românii vor fi obligați să-și aștepte mai mult veniturile la debut de an
31/12/2024 13:40

Anul 2025 se prezintă a incepe cu vesti neplăcute din toate directiile. Pe langă taxele si impozitele anuntate incepand cu luna ianuarie, cresterile la pretul combustibilului si inghetările de pensii, pensi ...

Se va întâmpla începând cu 1 ianuarie! Beneficiile de care se vor bucura românii care vor solicita eliberarea unui paşaport simplu electronic
31/12/2024 11:53

Incepand cu 1 ianuarie 2025, romanii vor putea primi pasapoartele simple electronice la orice adresă din tară, fără costuri suplimentare. MAI anuntă că serviciul de livrare, care pană acum costa 15 lei s ...

Câți pensionari are România la finalul lui 2024. Numărul, în creștere cu peste 13.000 într-o lună
30/12/2024 18:47

Un număr de 4.703.349 de pensionari era inregistrat in decembrie 2024 in Romania, cu 13.399 mai mulţi comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.748 de lei, conform datelor centralizate de C ...

Circa 22.500 de angajaţi ai Ministerului de Interne – la datorie în perioada Anului Nou
30/12/2024 13:45

Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, in perioada Revelionului, pentru prevenirea accidentelor rutiere, concomitent cu asigurarea fluenţei traficului, comba ...

Guvernul lasă mediul privat cu gura căscată
29/12/2024 22:02

Deciziile luate de guvern au aplicabilitate in trei zile, dar mediul de afaceri incearcă incă să inteleagă ce e in capul guvernului care nu vorbeste transparent despre reducerea cheltuielilor, noile taxe si ...

Revoltă în mediul de afaceri: 'Antreprenorii tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari'
29/12/2024 18:28

  Directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia, Radu Burnete, acuză duminică, intr-un comunicat de presă, că Guvernul le-a ascuns oamenilor de afaceri, la discutiile de sambătă purt ...

Ne apropiem de 200.000 de muncitori străini în România. Prețul caselor a explodat și datorită lor
29/12/2024 17:12

In ultimii patru ani, Romania a atras aproape 200.000 de muncitori străini. Acestia sustin economia natională prin acoperirea unor sectoare unde romanii nu mai doresc să lucreze, asigurand totodată servicii ...

DOCUMENT Noi decizii la Guvern: lista măsurilor de austeritate pentru anul 2025
29/12/2024 13:44

  Coalitia de guvernare a decis, sambătă, o serie de principii pentru stoparea cresterii cheltuielilor bugetare in anul 2025, au declarat surse guvernamentale pentru Stiripesurse.ro, in contextul d ...

Tabelul vârstei de pensionare. Când te vei retrage din câmpul muncii, în funcție de anul în care te-ai născut, după noua lege
26/12/2024 20:39

La data de 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare noua lege a pensiilor, care a modificat si tabelul varstei de pensionare, nu doar veniturile seniorilor. Un articol din actul normativ prevede si că din 3 in 3 ...

Premierul Marcel Ciolacu le transmite românilor un mesaj de Crăciun plin de speranță și unitate
24/12/2024 17:52

Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteste valoarea comuniunii si a dorintei de a face bine, arată premierul Marcel Ciolacu intr-un mesaj de Crăciun postat pe Instagram. „Indiferent de convingerile noastre, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei