Tradiții la sărbătoarea Sfântului Vasile
Dimensiune font:
Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie. Episcop de Cezareea, el este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.
Sfântul Vasile este prima mare sărbătoare din calendarul ortodox 2025, fiind prăznuit în prima zi a noului an. Este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, „păzitor de duhuri rele”. Aproape 600.000 de români care poartă numele Sfântului Vasile își sărbătoresc onomastica în această zi, așadar nu uitați să le transmiteți mesaje de Sf. Vasile cu această ocazie.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină deosebită: sora, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinţi. Sf. Vasile a urmat şcoli în Cezareea, Bizanţ şi Atena, remarcându-se de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Scrierile sale strălucite pun bazele vieţii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental. Sfântul Vasile a moștenit o averea imensă din partea familiei, iar odată cu banii primiți el a acordat o atenţie deosebită păturii sărace şi celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate. Este primul ierarh care întemeiază, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Sf. Vasile e unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor. În 364, a fost chemat în Cezareea de episcopul Eusebiu şi a fost hirotonit preot, aducându-şi o contribuţie importantă în lupta împotriva ereticilor arieni. Pastoraţia pe care o începe de acum înainte a fost dedicată îndeosebi celor nevoiaşi, organizând renumitele azile, spitale şi case de reeducare a celor căzuţi moral, toate grupate sub denumirea de „Vasiliade”. Sf. Vasile a murit în anul 379, când încă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea sa a participat mulţime de creştini şi păgâni, dovadă a marii sale popularităţi.
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330 la Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă. Mama sa, Emilia, și bunica sa, Macrina, o ucenică a Sfântului Grigorie Taumaturgul, i-au dat de mic o educaţie creștină aleasă. El şi-a făcut mai întăi educația în familie cu tatăl sau, retorul Vasile. A studiat apoi la retorii și filosofii timpului, la Cezareea Capadociei, apoi la Constantinopol și în cele din urmă, la Atena, unde i-a avut coleg pe Sfântul Grigorie de Nazianz și pe viitorul împărat Iulian Apostatul (361-363).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau