Unde sunt moaștele Sfintei Parascheva? Unde au fost descoperite acestea? Istoria moaștelor Sfintei Parascheva
Dimensiune font:
Unde sunt acestea acum? Acestea se află la Catedrala Mitropolitană din Iași. Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1641.
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași și așezate, în ziua de 13 iunie a aceluiași an, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. Aici au rămas până în anul 1884, când, în contextul lucrărilor de restaurare a sfântului lăcaș, au fost mutate temporar în paraclisul mănăstiresc din clădirea egumeniei, fiind așezate pe un catafalc din lemn. Unde s-au aflat pe parcursul istoriei, dar și unde au fost descoperite, află în rândurile următoare.
Unde sunt moaștele Sfintei Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în localitatea Epivata, așezare aflată pe malul nordic al Mării Marmara, la aproximativ 50 de kilometri de Constantinopol, în apropierea vechii așezări Kallicrateia, pe teritoriul actual al Turciei. Deși unele surse apărute la Moscova, în 1861, afirmă că Epivata ar corespunde cu vechea localitate Drastor din Dobrogea, această ipoteză nu este confirmată de mărturii istorice solide. Astăzi, localitatea Epivata poartă numele de Boiados sau Selim-Pasa, iar Kallicrateia este cunoscută sub numele de Mir Marsinan, ambele fiind situate în apropierea Golfului Athira.
Viața Sfintei Parascheva a fost una pilduitoare încă din copilărie. Născută într-o familie creștină, ea a dus o viață de curăție și rugăciune, alegând de tânără calea monahismului. După o vreme petrecută în mănăstiri și biserici din Constantinopol, s-a retras la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a stat cinci ani. Ulterior, a plecat spre Țara Sfântă, unde a trăit într-o mănăstire de maici de lângă râul Iordan. La vârsta de 25 de ani, în urma unei descoperiri dumnezeiești, Sfânta Parascheva a fost îndemnată să se întoarcă în locurile natale, pentru a-și încheia viața acolo, dăruindu-și trupul pământului și sufletul lui Hristos, Mirele ei ceresc.
Istoria moaștelor Sfintei Parascheva
În privința trecerii ei la cele veșnice, tradițiile sunt diferite. Unele spun că a murit în Kallicrateia, unde și-a găsit sfârșitul la vârsta de 27 de ani, în timp ce alte mărturii o menționează în Epivata, unde ar fi întemeiat o mănăstire împreună cu alte fecioare. Se mai spune că, întoarsă în patria ei, s-ar fi stabilit la biserica „Sfinții Apostoli” din Kallicrateia, unde a slujit până în ultima clipă.
După moartea ei, trupul neputrezit al sfintei a fost descoperit prin voia lui Dumnezeu și păstrat în biserica locală timp de aproape două secole, până în jurul anului 1235. Atunci a fost mutat la Târnovo, în capitala Bulgariei, fiind cinstit acolo vreme de peste 150 de ani.
Odată cu cucerirea Târnovoului de către otomani în 1393, moaștele au fost mutate la Vidin și apoi la Krusevat. După bătălia de la Nicopole, în 1396, ele au fost duse la Belgrad, la cererea țarinei Milita. Mai târziu, în 1521, au fost duse la Constantinopol, unde au rămas până în 1641, când Vasile Lupu le-a adus la Iași, ca recunoștință pentru ajutorul oferit Patriarhiei Ecumenice.
De atunci, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au rămas în Moldova, ocrotind credincioșii și fiind prăznuite în fiecare an pe 14 octombrie.
Moaștele Sfintei Parascheva se află în prezent la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt păstrate de la începutul secolului al XVII-lea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau