Topul pensiilor speciale din România: Cel mai mare venit sare de 50.000 de lei

11

Dimensiune font:

| 08-06-2023 09:30

18 pensionari speciali din România au venituri brute de peste 40.000 de lei, primul din top fiind un fost magistrat, care depășește pragul de 50.000 de lei.

Reforma pensiilor speciale, un demers care pentru moment a luat pauză în Camera Deputaților, urmărește prin una dintre prevederi să supraimpoziteze marile venituri. În acest context, „Adevărul” a solicitat Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) date despre cele mai mari 20 de pensii speciale din România, adică valoarea acestora, dar și legea în baza căreia sunt date, pentru a vedea din ce categorie fac parte, în condițiile în care, din cauza politicii de confidențialitate a datelor, nu pot fi date numele beneficiarilor.

Valoarea brută a celei mai mari pensii speciale din România, din prezent, se ridică la 50.359 de lei și e acordată unui fost magistrat. E singura pensie specială care sare de 50.000 de lei, în condițiile în care următoarele pensii sunt de 48.015 lei (poziția a doua), 46.827 de lei (poziția a treia), 44.904 lei (poziția a patra), 44.143 de lei (poziția a cincea). Toate acestea sunt tot ale unor foști magistrați.

Prima pensie care nu aparține unui fost magistrat este cea a unui fost pilot (în valoare de 41.478 de lei, a 13-a ca valoare, potrivit datelor CNPP). De altfel, în primele 20 de pensii speciale ca valoare, doar două sunt ale unor foști piloți, în timp ce 18 sunt ale unor foști magistrați. Primele 18 pensii speciale din „top” depășesc 40.000 de lei, în timp ce pensia specială cu numărul 20 ca venit e de 39.922 de lei brut.

Media fiecărei categorii de speciali

CNPP a transmis numărul pensiilor de serviciu aflate în plată din evidența lor, precum și media fiecărei categorii de pensii. Mai precis, e vorba de șase pensii care sunt date în baza unor legi: ale foștilor judecători și procurori, ale foștilor diplomați, ale foștilor funcționari publici parlamentari, ale foștilor piloți (personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România), ale celor care au fost la Curtea de Conturi și ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor.

Cei mai mulți pensionari speciali din aceste categorii, potrivit datelor din luna mai, îi regăsim în rândul foștilor magistrați, în număr de 5.252, iar media acestora este de 21.555 de lei (cu 31 de lei mare față de luna precedentă). Următoarea categorie, ca număr, este cea a celor care au fost în personalul auxiliar de specialitate de pe lângă instanțe și parchete: 1.658 de beneficiari, media pensiilor fiind de 5.125 de lei. Apoi, urmează categoria foștilor piloți, cu 1.369 de beneficiari și pensie medie de 11.507.

735 de beneficiari sunt din rândul foștilor diplomați, cu o pensie medie de 5.808 lei, în timp ce 714 sunt foști funcționari publici parlamentari, cu o medie a pensiilor de 5.051 lei. Categoria de pensionari speciali cu cei mai puțini beneficiari sunt cei de la Curtea de Conturi, cu o pensie medie de 8.490 de lei.

De pensii ocupaționale mai beneficiază și cei care au lucrat în sistemul de apărare și de ordine publică: MApN, MAI, SRI, SIE, STS sau SPP. În luna martie, Virgil Guran (vicepreședinte pe teme de apărare al PNL) susținea că pensia medie din acest sistem e de circa 4.000 de lei. În urmă cu aproape un an, în luna august, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale preciza pentru Economedia că pensia medie este de 4.190 de lei.

Cum vrea Puterea să taie din venituri

După încercări ratate de supraimpozitare a pensiilor speciale, una chiar cu 85%, Coaliția a venit cu ideea supraimpozitării cu 30%, însă doar acelei părți a venitului care „excede aplicării principiului contributivității“, adică nu vine de la bugetul asigurărilor, ci este suportată de la bugetul de stat și depășește în prezent suma de 6.789 de lei (adică salariul mediu brut la fundamentarea bugetului pe acest an). Prin urmare, conform datelor furnizate de CNPP referitoare la media pensiilor, supraimpozitarea ar funcționa mai ales la foștii magistrați și foștii piloți. În cazul acestora, media sumei suportate de bugetul de stat este de 19.902 lei la foștii magistrați, iar la foștii piloți de 7.519 lei.

O altă măsură înaintată de Ministerul Muncii, pentru a fi amendat proiectul de lege de la comisiile de specialitate, este cea a interzicerii cumulării de pensii speciale, fiind însă puține cazuri, întâlnite mai ales în cazul celor care au fost și în magistratură sau diplomație, apoi au ajuns și în politică, sau în cazul unor foști parlamentari, care au primit mandate la CCR. Un exemplu cunoscut este cel al actualului șef al CCR, Marian Enache, fost deputat, acum magistrat al Curții Constituționale de șapte ani.

Pauzele lungi și dese

Reforma pensiilor speciale a fost discutată într-un ritm sacadat și lent, încă de la apariția primei forme a proiectului. Prima dată a fost la finalul lunii decembrie, în care în doar câteva zile, fără vreo dezbatere amplă, a trecut de Guvern. La Senat, deși ajunsă imediat, inițiativa a fost dezbătută și votată tot cu câteva zile înainte să fie adoptată tacit, la final de martie. Și la acest for, dezbaterile de substanță au lipsit, fiind doar două încercări ratate la Comisia de buget-finanțe, unde niciunul dintre miniștrii responsabili de reformă, de partea de finanțe sau de vreuna din pensiile speciale nu a venit. Ajunsă în aprilie la Camera Deputaților, singura încercare de dezbatere a fost săptămâna trecută, după ce au ajuns amendamentele de la Ministerul Muncii. Însă ceea ce trebuia să fie o dezbatere aplicată pe proiect s-a transformat în declarații politice, nefiind discutat niciunul dintre amendamente. Concluzia: sunt așteptate noi puncte de vedere de la ministere până vineri, iar săptămâna viitoare sunt reluate discuțiile.

Asociațiile magistrațiilor vin cu acuzații

Patru asociații ale magistraților au transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru justiție Didier Reynders, o scrisoare deschisă în care acuză Comisia Europeană de „ipocrizie și iresponsabilitate” pentru că a negociat reformarea sistemului de pensii cu Guvernul României, nu cu sistemul judiciar.

„La sfârșitul lunii aprilie, au apărut public o serie de amendamente ale coaliției de guvernare care modificau complet proiectul inițial, atât în ceea ce privește cuantumul, cât și condițiile de pensionare. Aceste amendamente, au declarat reprezentanții guvernului, au fost negociate și convenite cu Comisia Europeană. Dacă afirmațiile sunt adevărate, o astfel de metodă netransparentă și neloială de «negociere» între Guvern și Comisia Europeană privind statutul magistraților români este inacceptabilă, demonstrând ipocrizia și iresponsabilitatea Comisiei în relația cu sistemul judiciar din România”, susțin cele patru asociații, adică Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ştafeta României, cu David Popovici în componenţă, calificată în finală la 4x100 metri
20/06/2024 16:49

Ştafeta Romaniei, formată din Patrick Sebastian Dinu, Alexandru Szilagyi, Mihai Gergely şi David Popovici, s-a calificat in finală la 4x100 metri liber, la Campionatul European de nataţie, de la Belgrad. ...

Bărbat de 73 de ani, ținut cu forța într-o anexă a unei rude
19/06/2024 18:58

Poliţiştii din Constanţa au găsit un bărbat de 73 de ani care era ţinut cu forţa intr-o anexă din curtea unei rude, iar anchetatorii au stabilit că el nu avea urme de violenţă pe corp şi a fost inte ...

Vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere locuințe. Ce urmează în perioada următoare
18/06/2024 22:49

Luna iulie vine cu schimbări in ceea ce priveste ratele romanilor, in cazul celor care au deja un credit, dar si cu scumpiri semnificative pentru cei care nu au incă rate la bancă, dar se gandesc să isi cum ...

România, debut cu victorie la Euro-2024: Klaus Iohannis, mesaj pentru tricolori
17/06/2024 20:18

Echipa natională de fotbal a Romaniei a invins luni la Munchen reprezentativa Ucrainei, in primul meci de la Campionatul european de fotbal din Germania. Tricolorii au făcut un meci tactic perfect gandit de E ...

Un nou caz „Bodnariu”, în Suedia? Două fete de 10-11 ani au fost luate dintr-o familie de români. Sen. Titus Corlățean: Două fete, cu cetățenia română exclusivă, sunt ținute ilegal și abuziv de statul suedez
17/06/2024 15:52

Un nou caz „Bodnariu” este pe cale să explodeze in tările nordice, de data aceasta in Suedia. Două fete, de 10, respectiv 11 ani, au fost luate de statul suedez, după ce una dintre copile a incercat s ...

CE dă undă verde achiziționării Alpha Bank România de către UniCredit
12/06/2024 19:07

Comisia Europeană a aprobat, in temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania SA de către UniCredit S.p.A. din Italia Tranzactia se refe ...

Descoperire șocantă la Brăila! Doi concubini, găsiţi morţi într-un imobil, cu urme de violenţă pe corp - Anterior, femeia ar fi sunat la 112
11/06/2024 21:52

Cadavrele a două persoane – o femeie şi un bărbat – au fost găsute, marţi, intr-un imobil din judeţul Brăila, cu urme de violenţă pe corp. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă. Anterio ...

Copilărie furată. O luptă împotriva exploatării prin muncă
11/06/2024 15:15

Parlamentul European lucrează la elaborarea unor reguli stricte care să interzică vanzarea produselor realizate ca rezultat al exploatării copiilor. Aceste reguli nu vor fi doar pe hartie; intreprinderile v ...

Incendiu la Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă
11/06/2024 14:30

Un incendiu a izbucnit in această dimineaţă la Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea transmite că nu este un pericol care să necesi ...

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni care a VIOLAT o minoră și a lăsat-o însărcinată va fi JUDECAT
08/06/2024 20:28

  Daniel Bosanceanu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langă Judecătoria Răducăneni, va fi judecat sub acuzatia de viol Conform anchetei, Bosanceanu ar fi abuzat timp de doi ani o fată de 15 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei