VIDEO: Câți bani câștigă un profesor debutant în România. Mii de posturi sunt ocupate de dascăli care nu au terminat o facultate
Dimensiune font:
Este loc de mult mai bine în învățământul românesc, însă sunt puține semne că lucrurile s-ar putea schimba curând. Salariile debutanților sunt neatractive, puțin peste 2.400 de lei în mână.
<div style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%;"><iframe style="position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowfullscreen width="640" height="360" frameborder="0" allow="autoplay" src="https://stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?site=40&media_id=62320000"></iframe></div>
Așa că mii de posturi, în special de la țară, sunt ocupate acum de oameni care fie nu au terminat o facultate, fie predau altceva decât au studiat. Iar asta se simte. Cheia este așadar la acei dascăli cu vocație care se străduiesc din răsputeri să găsească metoda potrivită și să le stârnească elevilor interesul, ca să nu abandoneze școala. Iată un exemplu!
Ne-am întâlnit cu David Pirneci în fața blocului din București in care locuiește. Predă istorie la școala din Sohatu, judetul Călărași, așa că pleacă cu noaptea în cap ca să ajungă acolo la 08:00 când încep cursurile.
David Pirneci, profesor de istorie: "Fac asta de 6 ani și îmi place foarte mult. Îmi place să predau în mediul rural, deorece e aer proaspăt și îmi plac mult oamenii".
Reporter: "Cum te primesc elevii dimineața?".
David Pirneci, profesor de istorie: "De obicei sunt în clase și mă salută pe la geamuri. Unii elevi mi-au zis că le-am câștigat respectul".
Are 34 de ani și recunoaște că la început de carieră copiii se plictiseau la orele lui, dar nu a renunțat. A căutat calea spre ei. Și a găsit-o. A lansat o platformă în care elevii descoperă istoria pe înțelesul lor.
David Pirneci, profesor de istorie: "Încercăm să găsesc diferite soluții și fix pe asta m-am axat: cum pot să ajung eu în creierașul copiilor".
Reporter: "Și care sunt tehnicile prin care ajungi în creierașul copiilor?".
David Pirneci, profesor de istorie: "Utilizând mijloacele audio video, fișe de lucru upgradate pe elev... Dacă un elev e pasionat de cai, în lecția de istorie scriu anumite chestii de cai. Dacă cineva e pasionat de mașini, într-o lecție contemporană vorbesc de mașini în așa fel încât să-i apropii și le pun întrebări: 'Ce ai face tu dacă ai fi în locul lui Alexandru cel Mare?' sau 'Ce ai face tu dacă ai fi în Decembrie 89?'".
România are peste 200.000 de profesori
În prezent, în Romania, sunt 218.000 de profesori, dintre care 111.000 au peste 40 de ani. În această categorie intră și dascălii care s-au pensionat, dar continuă să predea pentru că este nevoie de ei.
Cei foarte tineri, care au între 18 și 25 de ani, sunt doar 9.000. Alți 10.000 au între 26 și 30 de ani.
Cel mai grav este că la școlile de la țară ajung la catedră oameni care nu predau ce au studiat. Sunt destui în curs de calificare sau cu studii medii.
Anca Popa, specialist în învățare: "De multe ori intră ca profesori necalificați și este o provocare mult mai mare decât în orașe sau în școlile cu mai multă expunere, tocmai pentru că elevii nu au decalalaje numai în înavățământ, ci și emoționale, și atunci rolul profesorului e mult mai complex''.
Tocmai de aceea Ministerul Educației a lansat proiectul PROF, care ar trebui să îi ajute pe profesori să se formeze și să devină tot mai buni de la an la an. Cursurile sunt progamate din luna mai.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau