Antrenorul cu 300 de medalii de aur împlinește 75 de ani și cheamă copiii la concurs!
Dimensiune font:
* antrenorul emerit Iulian Bițucă aniversează, la 2 septembrie, 75 de ani * panoplia sa cuprinde peste 1.000 de medalii, dintre care 300 de aur, obținute de cei pe care i-a format și i-a ridicat la rang de performeri, la competițiile interne și internaționale, la toate categoriile de vârstă * la aniversarea sa, Iulian Bițucă dorește să facă un dar celor mai mici mușchetari din Iași și din țară, oferindu-le un concurs cu cupe și medalii, sâmbătă și duminică, în Sala Sporturilor din comuna Tomești
Dorința permanentă de a fi în prim-plan prin reușitele activității sale i-a călăuzit viața. Pasiunea și profesiunea, iscusința și ambiția sunt principalele trăsături ale personalității antrenorului emerit de scrimă Iulian Bițucă. Elev al unui alt renumit tehnician, Nicolae Pufnei, cel care a pus bazele acestei discipline la Iași, a „tras” pe planșe ca sportiv, dar marile sale izbânzi au venit ca antrenor. Succesul, pentru el și pentru elevii lui, a devenit un fapt obișnuit și, de aceea, după aproape cinci decenii de formator de campioni, antrenorului Iulian Bițucă i se pare firesc să meargă mai departe pe drumul performanței, chiar dacă aniversează, la 2 septembrie, 75 de ani. Panoplia sa cuprinde peste 1.000 de medalii, dintre care 300 de aur, obținute de cei pe care i-a format și i-a ridicat la rang de performeri, la competițiile interne și internaționale, la toate categoriile de vârstă.
Prima distincție a obținut-o, în 1984, Daniel Pintilei, medalie de argint la un campionat național de cadeți. De acolo a început parcursul gloriei pentru tehnician și pentru sportivii săi.
Unii au reușit marile performanțe fiind legitimați la CSM Iași, alții ca sportivi ai cluburilor din Capitală, care i-au preluat în plină ascensiune, pentru că Iașul nu putea să le recompenseze valoarea și succesele.
Mulți tineri au trecut prin „mâinile” lui Iulian Bițucă și au cunoscut gustul gloriei sportive.
După Alin Lupeică („bronz” la Campionatul Mondial de juniori în 1993, „bronz” la C.M. de seniori în 1995, ambele la individual, două medalii din același metal la C.M. pe echipe și trei participări la Jocurile Olimpice, încheiate cu două locuri 4), a urmat triumful câștigării titlului de campioană mondială de către echipa României în 2009, cu trei ieșeni în formația de patru sabreri: Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu și Cosmin Hânceanu.
Trei ani mai târziu, primii doi, alături de Alexandru Sirețeanu, s-au aflat și în echipa României, vicecampioană olimpică la Londra. La aceste realizări se pot adăuga și multe altele obținute de elevii lui Iulian Bițucă la Campionatele Europene și Mondiale, la individual și pe echipe.
În urmă cu zece ani, după pensionarea sa de la CSM Iași, tehnicianul ieșean a înființat clubul privat „Mușchetarul”, continuându-și activitatea de selecție și pregătire cu noi generații. Și o nouă „stea” nu a întârziat să apară. Alexandru Eva, care a început scrima la „Mușchetarul”, la vârsta de 9 ani, a devenit vicecampion european de cadeți cu echipa României în 2023, fiind acum legitimat la CSM Iași.
La aniversarea sa, antrenorul emerit Iulian Bițucă dorește să facă un dar celor mai mici mușchetari din Iași și din țară, oferindu-le un concurs cu cupe și medalii, știut fiind că întrecerile organizate constituie un bun prilej de progres pentru orice sportiv. Competiția va avea loc în Sala Sporturilor din comuna Tomești, sâmbătă, 31 august, între orele 9-13, pentru sabrerii până în 13 ani și duminică, 1 septembrie, între orele 9-13, pentru cei până în 15 ani.
Alături de puștii pasionați de isprăvile legendarilor D’Artagnan, Athos, Porthos și Aramis se vor afla nume de referință în sabia românească, Tiberiu Dolniceanu și Cosmin Hânceanu, precum și „seniorii” Dan Irimiciuc, figură emblematică a sportului ieșean, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976, Alexandru Nilca, dublu vicecampion mondial în 1974 și 1977, Gheorghe Culcea, locul 4 la Jocurile Olimpice din 1972, și Dan Popescu, campion național cu Politehnica Iași, coechipieri în echipa României sau adversari în întrecerile interne.
Federația Română de Scrimă va fi reprezentată de secretarul general Roxana Scarlat Bârlădeanu, vicecampioană olimpică în 1996, la Atlanta, câștigătoare a 13 medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale. Nu va lipsi profesorul Alexandru Mironov, ministru al Tineretului și Sportului (1993-1996) și președinte al Federației de Scrimă (1991-1994).
La ceas aniversar, antrenorul Iulian Bițucă se bucură pentru fiecare clipă pe care o petrece în sala de scrimă, alături de elevii săi. Satisfacția va fi la fel de mare când, la evenimentul prilejuit de aniversarea sa, familia, foștii coechipieri sau adversari și prietenii îi vor cânta „Mulți Ani Trăiască”!
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau