8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori

porc  e1

Dimensiune font:

| 21-12-2019 10:53

 Te-ai întrebat vreodată când a devenit mistrețul animalul docil din coteț pe care îl știm cu toții astăzi? Sau cât de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem în revistă mai multe curiozități despre porci și îți prezentăm câteva detalii interesante, care îți vor îmbogăți bagajul de cunoștințe despre „cei mai grași prieteni ai omului”.

Porcii se numără printre cele mai versatile animale pe care le-au domesticit oamenii. Adeseori, ne gândim la ei ca fiind lacomi, murdari și nu tocmai inteligenți.

Totuși, greșim. Cei care au avut un porc drept animal de companie spun că aceste creaturi sunt mult mai complexe. Este adevărat că porcii mănâncă aproape orice, dar asta nu poate fi o vină.

Nici restul percepțiilor noastre legate de ei nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Așadar, iată câteva adevăruri surprinzătoare și amuzante despre porci.

1. Oamenii au domesticit porcii de două ori, în locuri și momente diferite

curiozități despre porci
Sacrificarea porcilor la o măcelărie din Evul Mediu. Foto: Wikimedia

Iată prima dintre aceste curiozități despre porci. Oamenii și-au dat seama devreme de utilitatea porcilor. Două culturi diferite, aflate la mii de kilometri și ani distanță, au domesticit mistreții.

În apropiere de Turcia zilelor noastre, oamenii au domesticit mistreții care veneau în satele lor căutând resturi de mâncare cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. De asemenea, cercetările arată că, în urmă cu aproximativ opt milenii, mistreții au fost domesticiți și în Valea Mekong, din China. 

2. Curiozități despre porci: Au reputația de a fi murdari

În ciuda faptului că au fost domesticiți și că sunt folositori, porcii nu erau priviți cu ochi buni în jurul anului 1.000 î.e.n. Vechiul Testament, mai exact Leviticul, considera porcii ca fiind „necurați” și interzicea consumul cărnii de porc.


Coranul instituia aceleași interdicții în secolul VII. Există multe teorii privitoare la motivele pentru care porcii erau desconsiderați, însă motivul cel mai probabil îl constituie faptul că porcii mănâncă aproape orice, inclusiv mâncarea râncedă și chiar și fecale.


Știai că…

  • Guițatul unui porc poate ajunge la 130 decibeli? Este peste nivelul de zgomot al unei drujbe, aproape de zgomotul făcut de un avion.
  • Porcii „vorbesc” unul cu celălalt? Au fost identificate peste 20 de sunete distincte pe care le emit aceste animale, de la chemarea turmei, la „mi-e foame”.
  • Porcii mănâncă inclusiv carne de om?

3. Porcul are un loc în zodiacul chinezesc

curiozități despre porci
Un bărbat din China călărește un porc. China este cel mai mare producător de carne de porc din lume (produce de aproximativ două ori mai mult decât Uniunea Europeană). Foto: Pinterest

Porcul este cel de-al 12-lea simbol în ciclul de 12 ani al zodiacului chinezesc, iar 2019 este anul Porcului. Porcul a ajuns ultimul în cursa mitologică hotărâtoare pentru locul fiecărui animal în cadrul zodiacului.

Porcului i s-a făcut foame și apoi somn în timpul cursei și a fost ultimul care a ajuns la întrunirea convocată de Împăratul de Jad. În ciuda statutului folcloric de animal „întârziat”, cei născuți în anul Porcului sunt considerați a fi buni planificatori, oameni care muncesc din greu pentru a-și atinge scopurile.

Porcul este asociat și cu fertilitatea și virilitatea în China. Datorită acestui fapt, multe cupluri care încearcă să aibă copii au în dormitor statuete de porci. 

4. Porcii pot salva vieți

Dacă o să ai vreodată nevoie de o valvă nouă la inimă, s-ar putea ca un porc să te salveze. Valvele inimii porcilor sunt transformate în valve pentru oameni.

Potrivit Harvard Health Publishing, aceste valve au o durată de viață de aproximativ 15 ani și nu necesită folosirea unor medicamente anticoagulare, cum este în cazul valvelor mecanice.

curiozități despre porci
Foto: Pinterest

Mai mult, porcii sunt în general considerați cea mai bună opțiune pentru xenotransplant, adică transfer de organe de la animale la oameni.

Porcii sunt suficient de asemănători cu noi noi pentru ca organele lor să funcționeze bine în corpurile noastre, dar suficient de diferiți pentru a se evita riscul unei infecții transmise de la o specie la alta, risc prezent în cazul folosirii organelor de primate.

Însă este nevoie de mai multă cercetare, deoarece testele au arătat că unele transplanturi au fost respinse. 

5. Curiozități despre porci: Sunt creaturi inteligente și emotive

Iată a cincea dintre aceste curiozități despre porci. O recenzie a unor studii făcute pe porci sugerează faptul că aceste animale au o psihologie complexă, pe care abia începem să o înțelegem.

„Porcii dau dovadă de caracteristici emoționale și de comportament care au fost descrise drept personalitate, stiluri de reacție, temperament și tendințe comportamentale”, scriu autorii analizei.

„O pereche de porci”, pictură în ulei, circa 1850. Foto: artuk.org

Recenzia a adăugat faptul că porcii reacționează față de emoțiile altor porci.

6. Curiozități despre porci: Folosesc unelte

Cercetătoarea Meredith Root-Bernstein studia porci în Franța, când a observat un comportament care nu mai fusese observat înainte. Porcii visayeni cu negi foloseau bețe și bucăți de coajă de copac ca să construiască vizuini.

În filmarea următoare poți vedea comportament. Această specie de porci este în pericol de dispariție, motiv pentru care Root-Bernstein îi studia în grădina zoologică, însă comportamentul lor spune multe.

 

Porcii nu construiesc mereu vizuini – acest comportament apare o dată la șase luni, când trebuie să vină pe lume porcușorii. După cum a declarat Root-Bernstein pentru National Geographic, această cercetare este importantă deoarece comportamentul porcilor, nefiind des studiat, ar fi putut trece neobservat.

În plus, este o caracteristică pe care porcii o au în comun cu oamenii. Ne apropie de animale și ne ajută să ne dăm seama că toate viețuitoarele sunt interconectate.

7. Porcii nu transpiră

Porcilor le place să facă băi în noroi. Foto: Pinterest

Folosim expresia „transpirat ca un porc”, însă adevărul este că porcii nu transpiră prea mult. Transpirația este o modalitate prin care animalele cu sânge cald își păstrează o temperatură corespunzătoare, însă au nevoie de glande sudoripare bune pentru a face asta.

Porcii au astfel de glande, însă ele nu funcționează prea bine. Acesta este motivul pentru care porcii se rostogolesc în noroi ca să se răcorească. 

8. Porcii au vederea slabă, însă un simț olfactiv puternic

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre porci. Porcii pot să vadă obiectele din lateralele lor, lucru folositor pentru a localiza mâncarea, alți indivizi din aceeași specie și prădători.

Însă porcii nu văd prea bine ce anume se află în fața lor. Compensează lipsa vederii frontale cu un simț extraordinar al mirosului. Își pot folosi râturile pentru a detecta mâncarea, și, mulțumită unui mușchi care oferă flexibilitate râtului, pot să scurme în pământ după hrană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Motivul te va surprinde. De ce nu trebuie să cobori scările cu mâinile în buzunare
18/12/2019 06:27

Nu ţine neapărat de etichetă, cat de siguranţa ta. În cazul in care te-ai dezechilibra sau ai aluneca, vei avea nevoie de maini pentru a prinde balustrada. Mai mult, atunci cand te afli in cădere, b ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei