Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
Dimensiune font:
Oamenii au abilități foarte diferite. Unii dintre noi compun cântece care emoționează până la lacrimi, alții aleargă ca vântul și alții inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă acesta este doar vârful aisbergului.
Există persoane capabile de lucruri și mai ieșite din comun – abilități care par să țină de supranatural, nu de anatomie. Probabil că cele mai multe sunt genetice, dar asta nu ne împiedică să ne imaginăm că oricare dintre noi ar putea dezvolta un astfel de talent extraordinar cu puțin exercițiu.
1. Sinestezia
Imaginează-ți cum ar fi să poți să auzi sau să guști culorile sau să vezi muzica învârtindu-se în fața ta! Nu e vorba despre vreun flashback legat de epoca psihedelică a anilor ’60, ci despre un fenomen neurologic numit sinestezie, care activează simultan mai multe simțuri.
Potrivit unor estimări, o persoană din 200 suferă de această afecțiune, în principal femeile.
Cel mai comun tip de sinestezie implică perceperea numerelor, a literelor sau a cuvintelor sub formă de culori (de exemplu, litera „A” ar putea mereu să apară sub o nuanță de verde asemănătoare cu cea a boabelor de mazăre).
Alții ar putea, de exemplu, să audă o melodie ori de câte ori gustă din ciocolată sau să simtă miros de lavandă atunci când cineva le atinge mâna. Combinațiile sunt, practic, nesfârșite.
2. Hipertimezia
Această afecțiune poate fi socotită o binecuvântare sau un blestem, în funcție de perspectiva din care o privești. Anumiți oameni își pot aminti aproape perfect fiecare zi din viața lor.
Dacă le spui o dată, chiar și una aflată cu ani de zile în trecut, ei își vor aminti în cele mai mici detalii tot ce li s-a întâmplat și uneori chiar și ceea ce s-a întâmplat în lume la acea dată.
Un documentar din 2010 numit „De neuitat. Aventurile unui Google uman” îl are drept protagonist pe Brad Williams, unul dintre oamenii cu o astfel de memorie uimitoare.
Dar poate că ar trebui să te gândești de două ori dacă îți dorești și să poți să retrăiești orice zi din viață. Sigur, ar fi ceva ideal în ceea ce privește momentele de fericire (cum ar fi prima dragoste sau ziua în care ai luat o notă de zece la chimie), însă altfel stau lucrurile în privința zilelor pe care ar fi mai sănătos să le uiți.
3. Ecolocația
Liliecii au această abilitate. La fel și delfinii. Și se pare că și unele persoane. Câțiva oameni – orbi cu toții – au dezvoltat abilitatea de a „vedea” obiectele apropiate generând sunete (de exemplu, pocnind din degete) și ascultând ecoul lor pentru a aproxima mărimea, densitatea și distanța la care se află obiectele.
Daniel Kish, care și-a pierdut ambii ochi în copilărie din cauza unei forme agresive de cancer ocular, este atât de priceput la ecolocație (căreia lui îi place să-i spună „Flash Sonar”), încât poate merge cu bicicleta pe străzile aglomerate și poate coborî potecile abrupte ale munților.
Kish se descurcă singur chiar și atunci când își face tabăra în sălbăticie, unde rămâne de unul singur săptămâni la rând.
4. Sindromul savantului
În filmul „Rain Man” (1988), Dustin Hoffman îl interpretează pe Raymond Babbit, un bărbat limitat sever de autism, care avea însă abilitatea remarcabilă de a memora fiecare nume din cartea de telefon, alături de alte exerciții uimitoare de gimnastică mentală.
Unul dintre cei care au inspirat personajul a fost Kim Peek, bărbatul din fotografia de mai jos. Sindromul savantului apare cel mai adesea la oameni cu deficiențe de dezvoltare (deși la unele persoane apare în urma unei lovituri puternice la cap, ca în acest caz).
Aceste persoane au probleme cu cele mai simple sarcini cotidiene și cu interacțiunea socială, dar sunt sclipitori în alte sectoare. De exemplu, pot fi dotate excepțional din punct de vedere muzical sau artistic de la o vârstă fragedă sau pot avea o capacitate cerebrală neobișnuită, care le permite să facă pe loc calcule matematice complicate.
5. Oamenii care văd aura
I-ai putea considera nebuni, însă există oameni care susțin că văd culori luminoase sau lumini strălucitoare în jurul altor oameni. Cei mai mulți savanți neagă existența unui câmp vizibil de energie umană, considerând că e vorba de baliverne paranormale sau de o formă neobișnuită de sinestezie.
Însă o descoperire de acum zece ani ar trebui să-i pună pe gânduri chiar și pe cei mai sceptici cercetători. Oamenii de știință japonezi au demonstrat că trupul uman chiar emite lumină.
Cu alte cuvinte, strălucim zi și noapte cu o intensitate care fluctuează. Aparent, această lumină este prea slabă pentru a fi detectată de ochiul uman, însă nu poți să nu te întrebi: dacă aceasta este aura, câți dintre noi chiar pot să o vadă?
6. Magnetorecepție
O altă descoperire recentă sugerează existența unor puteri umane care până acum nu au fost catalizate. Se pare că în retină avem o proteină, numită criptocrom, care detectează câmpul magnetic al Pământului.
Acest lucru a fost observat implantând proteina în ochii muștelor. Se știe că criptocromul ajută multe creaturi, inclusiv păsările, să simtă (de fapt, să vadă) câmpurile magnetice…
E ca și cum ar folosi un GPS încorporat pentru a naviga în lungi călătorii de migrație. Însă încă se dezbate dacă noi, oamenii, folosim această busolă interioară sau dacă am putea învăța să o folosim. Până atunci, însă, nu renunța la GPS!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau