VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
Dimensiune font:
Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ați putea fi foarte tentați să spuneți că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „Suntem suficient de deștepți încât să ne dăm seama cât de deștepte sunt animalele?”, Franz de Waal, un cercetător care studiază primatele la Universitatea Emory, ne dă sute de exemple de inteligență a speciilor non-umane.
La finalul articolului puteți urmări un videoclip în care un animal dintr-o specie de nevertebrate dă dovadă de inteligență și aptitudini pe care noi, oamenii, nu le avem. Ne face asta mai puțin inteligenți?
Situațiile cele mai interesante prezentate în carte – și care ar trebui să ne dea de gândit cel mai mult – sunt cele în care animalele par mai inteligente decât noi. Cimpanzeii, de exemplu, bat ușor oamenii la memorarea unor seturi de numere afișate doar o fracțiune de secundă.
Animale inteligente sau ființe cu talente?
Caracatițele pot învăța să deschidă cutii cu încuietori care previn accesul copiilor, un lucru pe care oamenii nu îl pot dibui pe cont propriu. Câinii și caii, printre alte specii care se află permanent în preajma oamenilor, pot recunoaște anumite gesturi din limbajul corpului, care pentru noi nu au niciun sens.
Multe specii pot face lucruri pe care nici nu ni le putem imagina și care demonstrează clar că avem de-a face cu animale inteligente. Liliecii se orientează în spațiu prin ecolocație, iar păsările controlează și folosesc mecanica foarte complexă a zborului și aterizării. Iar căpușele pot depista mamiferele după mirosul acidului butiric.
De fapt, sistemul de operare al fiecărei specii este foarte bine adaptat la acțiunile specifice ale membrilor săi, ceea ce face inutilă orice comparație a inteligenței între specii.
„Este total incorect să te întrebi dacă o veveriță poate număra până la 10, din moment ce viața unei veverițe nu are nimic de-a face cu număratul. Veverița este foarte bună la culesul alunelor, iar unele păsări sunt experte desăvârșite la asta. Că nu putem concura cu veverițele și spărgătoarele de nuci la sarcina asta este irelevant. Specia noastră nu are nevoie de astfel de memorie pentru supraviețuire, așa cum au speciile care îndură iernile geroase în pădure” scrie De Waall.
Confundăm aptitudinea cu inteligența
De fiecare dată când oamenii au încercat să analizeze ce înseamnă animale inteligente, au avut tendința să se concentreze strict pe definiția inteligenței la om. Acest fapt a stricat experimentele de cele mai multe ori.
De Waal vorbește pe larg despre istoria pestriță a acestui domeniu și descrie experimente în care cercetătorii au tras concluzia greșită că primatele nu recunosc fețele și că elefanții nu folosesc unelte sau nu recunosc reflexiile.
Autorul a descoperit un număr foarte mare de teste de cogniție desfășurate incorect, care au pus bebelușii umani în avantaj față de puii de gorilă. De asemenea, De Waal critică așa-zisele teste de măsurare a inteligenței câinilor bazate exclusiv pe capacitatea lor de a executa comenzile primite și nenumărate alte experimente complet irelevante care s-au desfășurat de-a lungul secolelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau