Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
Dimensiune font:
Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul sâmbătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind „istorică”. Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ. Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 - valoarea maximă pe scala utilizată de cercetători - au fost observate vineri seară şi apoi, din nou, sâmbătă dimineaţă, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, potrivit căreia fenomenul reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.
Acest eveniment rar le-a permis locuitorilor din numeroase ţări ale lumii să admire superbe aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în cea de sâmbătă spre duminică, iar fotografiile lor spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz, au inundat reţelele de socializare.
„Am senzaţia că trăiesc o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii”, a scris Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Cote d'Azur, pe reţeaua de socializare X. „Şi pentru că am fost întrebat: da, există şanse de producere a aurorelor şi în această noapte. Găsiţi un loc bun, departe de lumini artificiale, cu o vedere degajată spre nord”, a adăugat specialistul francez.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau