La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
Dimensiune font:
Inovații emergente precum inteligența artificială (IA), realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) împing limitele proceselor creative și permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, artiștii folosesc algoritmi de inteligență artificială, astfel că instalații de mari dimensiuni pot fi construite de mașini speciale, programate prin folosirea unor cantități uriașe de date.
Progresul tehnologiei nu se limitează doar la dispozitivele pe care le purtăm în buzunar sau pe încheietura mâinii, precum iPhone 15 Pro Max sau Apple Watch. Interacțiunea dintre cultură și inovație modelează noi forme de expresie artistică și ne redefinește experiențele culturale. Modul în care creăm sau trăim evenimentele culturale se află deja într-o schimbare accelerată.
Tehnologia și creativitatea
Inovații emergente precum inteligența artificială (IA), realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) împing limitele proceselor creative și permit noi forme de exprimare.
Prin intermediul IA, artiștii folosesc algoritmi de inteligență artificială, astfel că instalații de mari dimensiuni pot fi construite de mașini speciale, programate prin folosirea unor cantități uriașe de date.
Viitorul inteligenței artificiale în artă ar putea veni cu mult mai multă interactivitate ca până acum, dar și cu elemente de personalizare. Cum ar fi ca fiecare piesă de artă să își schimbe forma sau culorile în funcție de privitor și interacțiunea cu acesta? Întreaga relație între artist și public ar fi complet redefinită.
Tehnologiile imersive precum realitatea virtuală și realitatea augmentată ne ajută deja să experimentăm arta într-o altă formă. Prin VR putem pătrunde într-o altă lume tridimensională, unde să interacționăm cu arta digitală într-un mod imposibil fizic.
Pe de cealaltă parte, AR suprapune conținut artistic digital peste spațiul nostru fizic. Instalațiile AR încurajează îmbinarea între fizic și digital și oferă spectatorilor o experiență cu adevărat interactivă. Picturi faimoase, din vremuri de mult apuse, sunt astăzi readuse la viață chiar în muzeele de mici dimensiuni sau pe străzile noastre.
Este de așteptat ca pasul următor să fie noi forme de povestiri, care implică spectatorii ca participanți activi, încurajați să exploreze perspective diverse sau să facă schimb de impresii cu personajele.
Nu în ultimul rând, folosirea noilor tehnologii duce la democratizarea artei și face posibil accesul la cele mai valoroase opere și pentru un public aflat la mare distanță sau care are posibilități financiare limitate.
NFT-urile și valoarea acestora
Tehnologia Blockchain are de asemenea potențialul de a remodela domeniul artistic, mai ales dacă ne referim la NFT-uri (tokenuri nefungibile). Conceptul în sine a creat o adevărată vâlvă pe piața artistică, în timp ce drepturile de proprietate ale operelor de acest tip sunt încă aflate sub semnul întrebării.
Un lucru însă nu poate fi negat atunci când vorbim de NFT-uri. Acestea ajută artiștii să ajungă la un public extrem de numeros și să elimine restricțiile geografice. Artiștii îți pot monetiza acum operele la un nivel imposibil de imaginat acum ceva vreme.
Tehnologia Blockchain poate ajuta și în ceea ce privește autenticitatea creațiilor artistice. În viitor este de așteptat ca orice piesă de artă să aibă un certificat de autenticitate în formă digitală, stocat online, care să ofere un istoric complet și transparent al lucrării.
Accesul extins la cultură
Platformele digitale, serviciile de streaming și rețelele sociale fac posibil ca oameni din întreaga lume să se bucure de conținut cultural, în moduri din ce în ce mai sofisticate.
De asemenea, platforme precum TikTok sau Youtube oferă, în mod gratuit, o adevărată scenă pentru liberă exprimare artistică creatorilor din toate colțurile lumii. În viitor, software-ul asistat de inteligența artificială ar putea să facă mai facilă editarea video chiar și pentru un utilizator începător, neinițiat în tainele tehnologiei avansate. Nici echipamentele necesare nu vor mai fi la fel de costisitoare ca astăzi.
Iar dacă ar fi să alegem un plus adus de lumea digitală umanității, conectivitatea sporită ar fi acela. În plan artistic, ne putem așteptat la apariția unor asociații artistice virtuale, cu artiști care pot colabora fără probleme împreună, fără a se cunoaște sau a se întâlni fizic.
Experiențele culturale virtuale, precum galeriile digitale, muzeele virtuale sau festivalurile online vor fi din ce în ce mai numeroase. Deși pare contraintuitiv, tradiții pe cale de a fi uitate ar putea fi readuse la viață în mediul digital și transformate în experiențe interactive.
Considerente etice
Nu de puține ori, evoluția rapidă a tehnologiei a venit după sine cu o umbră de îndoială cu privire la viitorul creativității umane. În special în domeniul artistic, sunt ridicate destul de multe semne de întrebare cu privire la drepturile de autor.
Să spunem că o operă de artă este creată de autorul său, cu ajutorul unui robot special. Cine ar urma să dețină drepturile de autor? Artistul sau creatorul dispozitivului respectiv?
Secundar, calitatea din ce în ce mai bună a operelor generate de IA poate veni după sine cu riscul ca artiștii umani să nu mai beneficieze de aceeași apreciere.
Cât despre securitate și confidențialitate, colectarea datelor utilizatorilor platformelor artistice ar trebui făcută cu extra precauție, pentru a evita scurgeri de date și expunerea acestora în fața unor entități răuvoitoare.
Doar timpul va arăta cum vom reuși să gestionăm un asemenea progres, inclusiv din punct de vedere administrativ și legislativ, pentru a face față cu brio acestor noi provocări de ordin etic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau