La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?

image1(1)

Dimensiune font:

| 28-10-2024 16:06

 Inovații emergente precum inteligența artificială (IA), realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) împing limitele proceselor creative și permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, artiștii folosesc algoritmi de inteligență artificială, astfel că instalații de mari dimensiuni pot fi construite de mașini speciale, programate prin folosirea unor cantități uriașe de date.

Progresul tehnologiei nu se limitează doar la dispozitivele pe care le purtăm în buzunar sau pe încheietura mâinii, precum iPhone 15 Pro Max sau Apple Watch. Interacțiunea dintre cultură și inovație modelează noi forme de expresie artistică și ne redefinește experiențele culturale. Modul în care creăm sau trăim evenimentele culturale se află deja într-o schimbare accelerată.

Tehnologia și creativitatea

Inovații emergente precum inteligența artificială (IA), realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) împing limitele proceselor creative și permit noi forme de exprimare.

Prin intermediul IA, artiștii folosesc algoritmi de inteligență artificială, astfel că instalații de mari dimensiuni pot fi construite de mașini speciale, programate prin folosirea unor cantități uriașe de date.

Viitorul inteligenței artificiale în artă ar putea veni cu mult mai multă interactivitate ca până acum, dar și cu elemente de personalizare. Cum ar fi ca fiecare piesă de artă să își schimbe forma sau culorile în funcție de privitor și interacțiunea cu acesta? Întreaga relație între artist și public ar fi complet redefinită.

Tehnologiile imersive precum realitatea virtuală și realitatea augmentată ne ajută deja să experimentăm arta într-o altă formă. Prin VR putem pătrunde într-o altă lume tridimensională, unde să interacționăm cu arta digitală într-un mod imposibil fizic.

Pe de cealaltă parte, AR suprapune conținut artistic digital peste spațiul nostru fizic. Instalațiile AR încurajează îmbinarea între fizic și digital și oferă spectatorilor o experiență cu adevărat interactivă. Picturi faimoase, din vremuri de mult apuse, sunt astăzi readuse la viață chiar în muzeele de mici dimensiuni sau pe străzile noastre.

Este de așteptat ca pasul următor să fie noi forme de povestiri, care implică spectatorii ca participanți activi, încurajați să exploreze perspective diverse sau să facă schimb de impresii cu personajele. 

Nu în ultimul rând, folosirea noilor tehnologii duce la democratizarea artei și face posibil accesul la cele mai valoroase opere și pentru un public aflat la mare distanță sau care are posibilități financiare limitate.

NFT-urile și valoarea acestora

Tehnologia Blockchain are de asemenea potențialul de a remodela domeniul artistic, mai ales dacă ne referim la NFT-uri (tokenuri nefungibile). Conceptul în sine a creat o adevărată vâlvă pe piața artistică, în timp ce drepturile de proprietate ale operelor de acest tip sunt încă aflate sub semnul întrebării. 

Un lucru însă nu poate fi negat atunci când vorbim de NFT-uri. Acestea ajută artiștii să ajungă la un public extrem de numeros și să elimine restricțiile geografice. Artiștii îți pot monetiza acum operele la un nivel imposibil de imaginat acum ceva vreme.

Tehnologia Blockchain poate ajuta și în ceea ce privește autenticitatea creațiilor artistice. În viitor este de așteptat ca orice piesă de artă să aibă un certificat de autenticitate în formă digitală, stocat online, care să ofere un istoric complet și transparent al lucrării. 

Accesul extins la cultură

Platformele digitale, serviciile de streaming și rețelele sociale fac posibil ca oameni din întreaga lume să se bucure de conținut cultural, în moduri din ce în ce mai sofisticate. 

De asemenea, platforme precum TikTok sau Youtube oferă, în mod gratuit, o adevărată scenă pentru liberă exprimare artistică creatorilor din toate colțurile lumii. În viitor, software-ul asistat de inteligența artificială ar putea să facă mai facilă editarea video chiar și pentru un utilizator începător, neinițiat în tainele tehnologiei avansate. Nici echipamentele necesare nu vor mai fi la fel de costisitoare ca astăzi.

Iar dacă ar fi să alegem un plus adus de lumea digitală umanității, conectivitatea sporită ar fi acela. În plan artistic, ne putem așteptat la apariția unor asociații artistice virtuale, cu artiști care pot colabora fără probleme împreună, fără a se cunoaște sau a se întâlni fizic.

Experiențele culturale virtuale, precum galeriile digitale, muzeele virtuale sau festivalurile online vor fi din ce în ce mai numeroase. Deși pare contraintuitiv, tradiții pe cale de a fi uitate ar putea fi readuse la viață în mediul digital și transformate în experiențe interactive.

Considerente etice 

Nu de puține ori, evoluția rapidă a tehnologiei a venit după sine cu o umbră de îndoială cu privire la viitorul creativității umane. În special în domeniul artistic, sunt ridicate destul de multe semne de întrebare cu privire la drepturile de autor.

Să spunem că o operă de artă este creată de autorul său, cu ajutorul unui robot special. Cine ar urma să dețină drepturile de autor? Artistul sau creatorul dispozitivului respectiv?

Secundar, calitatea din ce în ce mai bună a operelor generate de IA poate veni după sine cu riscul ca artiștii umani să nu mai beneficieze de aceeași apreciere.

Cât despre securitate și confidențialitate, colectarea datelor utilizatorilor platformelor artistice ar trebui făcută cu extra precauție, pentru a evita scurgeri de date și expunerea acestora în fața unor entități răuvoitoare.

Doar timpul va arăta cum vom reuși să gestionăm un asemenea progres, inclusiv din punct de vedere administrativ și legislativ, pentru a face față cu brio acestor noi provocări de ordin etic.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Începutul unei noi ere în căutarile pe internet: Google, odinioară de neînvins, dă semne că își pierde din relevanță.
20/10/2024 08:44

In prezentul digital, accesarea informatiilor online a devenit o componentă esentială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, tot mai multi utilizatori au remarcat in ultimii ani o deteriorare a calităt ...

Google a lansat oficial Android 15. Ce noutăți aduce
16/10/2024 11:36

Google a lansat Android 15, sistem de operare care va fi disponibil pe dispozitivele compatibile in săptămanile şi lunile următoare. Mai tarziu decat in anii precendenţi, Android 15 este disponibil in mod ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Cercetătorii au descoperit o a treia stare, dintre viață și moarte
17/09/2024 12:49

Desi pare a fi doar o fantezie, un nou studiu sugerează că intr-adevăr există o „a treia stare” in biologia modernă. Cercetarea sugerează posibilitatea redefinirii conceptului de moarte si des ...

VIDEO Un ceasornicar rus independent a dat peste cap cursa pentru proiectarea celui mai subțire ceas de mână din lume
08/09/2024 17:02

Un ceasornicar rus independent a dat peste cap cursa pentru proiectarea celui mai subtire ceas de mană din lume  În ultimii ani, gigantii orologeriei europene au fost blocati intr-o luptă aprinsă ...

42 de ani de la lansarea primului avion românesc de pasageri, Rombac 1-11. România intra în topul exclusivist al țărilor producătoare de avioane pentru pasageri
01/09/2024 16:00

Pe 27 august sau implinit 42 de ani de cand Romania lansa primul avion de pasageri construit integral in tara noastră, modelul Rombac 1-11. Acum 42 de ani, evenimentul istoric avea loc in prezenta primului p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei