O echipă de navigaţie din Noua Zeelandă a doborât recordul mondial de viteză terestră
Dimensiune font:
O echipă de navigaţie din Noua Zeelandă a anunţat luni că a doborât recordul mondial de viteză terestră pentru un vehicul care utilizează energia eoliană, după ce acesta a atins viteza de 222,4 km/h în Australia, informează AFP.
Acel vehicul aerodinamic, denumit "Horonuku" ("alunecare rapidă pe pământ" în limba maori - n.r.), a fost pilotat de Glenn Ashby, membru al echipei neozeelandeze care participă la competiţia de navigaţie Cupa Americii.
Computerele de la bord au înregistrat o viteză uşor mai mare decât precedentul record terestru - 202,9 km/h - stabilit cu un vehicul de acest tip de inginerul britanic Richard Jenkins în 2009.
Noua reuşită urmează să fie verificată de Federaţia internaţională de iahting terestru (FISLY) înainte de a putea fi confirmată ca un nou record mondial.
"Eu şi membrii echipei suntem evident încântaţi că l-am făcut pe Horonuku să navigheze mai rapid decât a făcut-o oricine altcineva în trecut - fiind alimentat doar de către vânt", a declarat Glenn Ashby, adăugând că "un vânt mai puternic şi condiţii mai bune" vor permite îmbunătăţirea acestei performanţe.
Directorul echipei, Matteo de Nora, a precizat că acel timp record este rezultatul unor îmbunătăţiri care au vizat aerodinamica, metodele de construcţie şi materialele utilizate la fabricarea vehiculului Horonuku.
Echipa din Auckland a atacat recordul de viteză terestră în cadrul pregătirilor sale pentru apărarea titlului de campioană la Cupa Americii. Cursa regină a competiţiei oceanice cu vele va avea loc la Barcelona în 2024.
Vitezele ridicate atinse de Glenn Ashby duminică seară într-un deşert de sare din Australia de Sud au fost obţinute într-o zi cu vreme bună, după mai multe luni de precipitaţii care au amânat adeseori tentativele efectuate în acel poligon de testare.
Glenn Ashby, născut în Australia, a fost medaliat cu argint în cursa cu vele de la Jocurile Olimpice din 2008.
El este convins că Horonuku va putea să se deplaseze încă şi mai rapid în 2023, după o pauză de Crăciun şi după trecerea perioadei cu vânturi slabe prognozate de meteorologii din Australia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau