10 curiozități despre Napoleon Bonaparte. Ce purta mereu la gât și de ce se temea de pisici?

napoleon-bonaparte-ro

Dimensiune font:

| 26-11-2023 14:56

 

10 curiozități despre Napoleon Bonaparte. Ce purta mereu la gât și de ce se temea de pisici?

Napoleon Bonaparte a fost mereu prezentat ca un strateg militar genial și un om de stat extrem de influent. El a fost unul dintre marii lideri ai istoriei, iar acțiunile și deciziile sale sunt analizate și dezbătute și în prezent. Napoleon s-a identificat mai degrabă ca un corsican și, în prima parte a carierei sale, și a luptat cu ardoare pentru independența Corsicii. 

Abia după un conflict cu liderul rezistenței corsicane, Pasquale Paoli, Napoleon a decis că Franța este casa lui și a început să se afirme ca o stea în ascensiune a noii republici, orchestrând o serie de victorii militare vitale, inclusiv asediul de spargere a rezistenței de la Toulon și înfrângerea a 20.000 de regaliști, în Paris, în 1785.

Identificat de politicienii republicani ca un lider natural, ascensiunea lui Napoleon la conducerea guvernului a fost meteorică, propulsată de numeroase victorii pe câmpul de luptă, în Italia, și apoi în Egipt. În 1799, a preluat puterea în Franța și a devenit Prim Consul, stabilindu-se rapid ca un lider extrem de popular, supervizând dominația militară continuă și instituind mai multe schimbări legislative.

Aceste reforme legale, consacrate în Codul Napoleonian, au consolidat obiectivele Revoluției, înlocuind incoerențele învechite ale vechii legislații feudale. Napoleon a reușit chiar să aducă pacea prin înfrângerea Austriei și, pentru o perioadă, a oprit eforturile Marii Britanii de a se opune militarilor francezi. Ascensiunea sa la putere a culminat cu încoronarea sa ca împărat al Franței, în 1804.

Pacea în Europa nu a durat mult, iar restul domniei lui Napoleon a fost definit de ani de războaie în Europa împotriva diferitelor coaliții. În acest timp, reputația sa ca lider militar genial a fost consolidată, până când Războiul Celei de-a Șaptea Coaliții și înfrângerea francezilor la Waterloo au dus la abdicarea sa în data de 22 iunie 1815. Napoleon și-a petrecut restul zilelor în exil pe insula îndepărtată Saint Helena.

Iată 10 lucruri mai puțin știute despre Napoleon Bonaparte

1. A scris un roman de dragoste. În spatele feței sale nemiloase și împietrite de bătălii, Napoleon era puțin mai sensibil, așa cum o dovedesc atât scrisorile sale de dragoste, cât și un roman romantic recent descoperit. Scris în 1795, când Napoleon avea 26 de ani, „Clisson et Eugénie” este un scurt (doar 17 pagini) exercițiu de milogire sentimentală care, potrivit majorității recenziilor, nu îl prezintă ca pe un geniu literar pierdut.

2. Prima sa soție, Josephine Bonaparte, a evitat cu puțin ghilotina. Aceasta fusese anterior căsătorită cu Alexandre de Beauharnais, cu care avusese trei copii, un aristocrat omorât cu ghilotina în timpul Epocii Terorii. Josephine fusese și ea închisă și programată pentru execuție înainte de a fi eliberată cinci zile mai târziu, când arhitectul Epocii Terorii, Robespierre, a fost el însuși ucis astfel.

3. Se deghiza și plimba pe străzi. În apogeul puterii sale, Napoleon a dezvoltat obiceiul de a se îmbrăca precum un burghez de clasă inferioară și a umbla pe străzile Parisului. Se pare că scopul său era să afle ce crede omul de rând despre el și, se spune, că întreba trecători despre meritele împăratului. 

4. Avea urechea muzicală proastă. Se pare că unul dintre obiceiurile mai puțin încântătoare ale lui Napoleon era predilecția sa pentru a cânta sau mormăi și fredona ori de câte ori devenea agitat. Din nefericire pentru cei din jurul său, mărturiile apropiaților sugerează că vocea sa era îngrozitoare.

5. Se temea de pisici. În mod ciudat, o serie întreagă de tirani istorici precum Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Genghis Khan, Mussolini, Hitler dar și Napoleon au suferi de ailurofobie, teama de pisici. Se pare, totuși, că există puține dovezi care să susțină afirmația comună că Napoleon avea această frică de pisici, însă zvonul s-a perpetuat odată cu trecerea timpului. Se susține chiar că presupusa sa teamă provine din momentul când era copil și fusese atacat de un pui de pisică.

6. A descoperit Piatra Rosettă. Aflată acum în Muzeul Britanic din Londra, Piatra Rosettă este o placă de granit cioplită în trei scrieri: egipteană hieroglifică, egipteană demotică și greacă veche. A avut un rol vital în descifrarea hieroglifelor egiptene și a fost mult timp considerată o comoară extrem de importantă. Mai puțin cunoscut este faptul că a fost descoperită de soldații lui Napoleon în timpul campaniei egiptene din anul 1799.

7. Purta otravă la gât. Se spune că Napoleon purta la gât un flacon de otravă, atașat de un șnur, pe care l-ar fi putut înghiți în cazul în care ar fi fost capturat. Se pare că a băut în cele din urmă otravă în 1814, după exilul său pe insula Elba, dar puterea acesteia era atunci diminuată și a avut doar efectul de a-l îmbolnăvi.

8. S-a pus la cale un plan de evadare cu submarinul pentru a-l salva din exilul de pe Saint Helena. După înfrângerea sa la Waterloo, Napoleon a fost exilat pe insula Saint Helena, o insulă mică în Atlanticul de Sud, la aproximativ 1932 de km de cel mai apropiat pământ. Se credea că evadarea dintr-o astfel de izolare era aproape imposibilă. Cu toate acestea, au fost elaborate numeroase metode pentru a-l salva pe împăratul exilat, inclusiv un plan îndrăzneț care implica două submarine timpurii și un scaun mecanic.

9. Nu era atât de scund. De fapt, sintagma „complexul lui Napoleon”, a fost folosită pentru a caracteriza persoanele mici de statură și excesiv de agresive. În momentul morții sale, Napoleon măsura 1,68 metri, o înălțime medie la acea vreme.

10. Cauza morții sale rămâne un mister. Napoleon a murit la vârsta de 51 de ani pe insula Saint Helena, după o boală lungă și neplăcută. Cauza acestei boli nu a fost stabilită în mod concludent, iar moartea sa rămâne un subiect înconjurat de teorii ale conspirației și speculații. Oficial s-a spus că a avut cancer la stomac, dar unii susțin că lucrurile sunt mai complicate. De fapt, afirmațiile că ar fi fost otrăvit par a fi susținute de analiza probelor de păr, care arată o concentrație mult mai mare decât normalul de arsenic, potrivit

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Gerard Depardieu, la un pas de a fi arestat pentru agresiune sexuală
29/04/2024 13:18

Actorul Gerard Depardieu a fost convocat luni pentru a fi plasat in arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris, unde urmează să fie interogat in legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală fo ...

Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă, atribuit unui romancier palestinian deţinut în închisorile israeliene
29/04/2024 11:22

Un romancier palestinian deţinut in inchisorile israeliene din 2004 a caştigat duminică Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (IPAF), unul dintre cele mai prestigioase trofee din universul literatur ...

CTP și Piedone, pe aceeași ”lungime de undă”
29/04/2024 00:11

Cristian Tudor Popescu ii răspunde jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a criticat intr-un mesaj pe Facebook si l-a numit ”candidatul usturoi” „Un vitelus de unde suge trebuie să fa ...

Lucian Mîndruță:
29/04/2024 00:08

Lucian Mindrută, persoană publică extrem de activă in mediul online, a făcut recent o confesiune surprinzătoare. Jurnalistul a spus că se implinesc 10 ani de cand nu a mai pus gura pe alcool. Decizia are ...

Cele mai frecvente nume care sunt sărbătorite de Florii/ Aproape 1,8 milioane de români își celebrează onomastica duminică
28/04/2024 11:52

Aproape 1,8 milioane de romani işi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor, transmite Agerpres.   Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Dat ...

Se mândrește cu un tatuaj obscen, dar a fost obligat de poliție să-l acopere. A fost aproape de arest
28/04/2024 00:12

Tatuajul lui Richard Hart cu o femeie goală care isi intinde picioarele de pe pieptul lui pană la mijlocul corpului a starnit controverse, dar bărbatul nu regretă că si-a făcut tatuajul. Richard Hart, i ...

Ceasul de aur al celui mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vândut la licitație
27/04/2024 11:00

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii de suveniruri. Astor a fost unul dintre cei aproximativ 1.500 de oame ...

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, fost producător de film la Hollywood
27/04/2024 10:39

 Curtea de Apel din New York a anulat joi condamnarea pentru viol şi agresiune sexuală din 2020 a fostului producător Harvey Weinstein, o vedetă la Hollywood, şi a ordonat iniţierea unui nou proces, ...

A început procesul fraţilor Andrew şi Tristan Tate, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol
26/04/2024 14:49

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus vineri inceperea judecăţii de fond in dosarul in care fraţii Andrew şi Tristan Tate sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic ...

Maestru spiritual şi instructor de yoga, acuzat de trafic de persoane şi viol. Polițiștii efectuează percheziții
25/04/2024 15:16

  Poliţiştii Capitalei efectuează, joi, percheziţii la un maestru spiritual şi instructor de yoga, suspectat a fi lider al unei grupări ce racola persoane vulnerabile in scopul exploatării sexual ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei