Șefii diplomaţiilor din formatul Munchen privind pacea în Orientul Mijlociu cer încetarea violenţelor și ''proporţionalitate'' în răspunsul militar
Dimensiune font:
Miniştrii de externe german, francez, egiptean şi iordanian, reuniţi joi la Berlin în aşa-numitul format Munchen privind procesul de pace în Orientul Mijlociu (OM), au făcut apel la o detensionare a situaţiei după mai multe zile de schimburi de focuri între grupările armate din Fâşia Gaza şi Israel, transmit AFP şi EFE.
Vărsarea de sânge trebuie să înceteze acum, a declarat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Trebuie să fim uniţi împotriva operaţiunilor militare, violenţele trebuie să înceteze, a adăugat ministrul iordanian Ayman Safadi, în cadrul unei conferinţe de presă.
O nouă izbucnire a violenţelor, cea mai mare între mişcările din Gaza şi Israel din august 2022, a început marţi cu lovituri israeliene pe teritoriul palestinian, vizând organizaţia Jihadul Islamic, considerată teroristă de statul evreu, Uniunea Europeană şi Statele Unite.
Ca represalii, numeroase rachete au fost lansate începând de miercuri asupra teritoriului israelian.
Ca orice altă ţară, Israelul are dreptul la autoapărare şi chiar datoria de a-şi proteja populaţia. Dar vreau să subliniez că, la fel ca orice altă ţară, are în acelaşi timp datoria de a proteja pe cât posibil populaţia civilă (palestiniană) şi de a ţine seama de dreptul internaţional şi de principiul proporţionalităţii, a spus Baerbock.
Ea a condamnat, de asemenea, tirurile de rachete din Gaza spre Israel, cerând să înceteze imediat deoarece nimic poate justifica atacurile nediscriminatorii cu rachete împotriva populaţiei din Israel.
Şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukry, a reiterat condamnarea de către Egipt a operaţiunilor militare israeliene în Fâşia Gaza, care au dus la martiriul de copii şi femei.
El a calificat drept un dublu standard poziţia conform căreia Israelul se poate apăra în mod legitim, dar palestinienii nu. Totuşi, a condamnat spirala violenţei despre care a spus că nu duce la nimic.
Aceste operaţiuni nu numai că pun în pericol securitatea regională şi ruinează toate speranţele de stabilitate şi coexistenţă paşnică în regiune, dar anulează şi toate eforturile noastre în acest cerc vicios al violenţei, a adăugat el.
Egiptul, mediator tradiţional între beligeranţi, depune eforturi pentru a obţine o încetare a focului care să pună capăt escaladării care a costat viaţa a 25 de palestinieni, între care şi copii.
Ministrul francez Catherine Colonna a transmis un mesaj similar. Spirala violenţei nu se va opri până când nu se va găsi o soluţie justă şi durabilă la conflictul israeliano-palestinian, a spus ea.
Miniştrii celor patru ţări s-au întâlnit la Berlin pentru a examina măsurile susceptibile să "redeschidă un orizont politic pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian şi pentru a promova orice acţiune care ar putea contribui la aceasta", potrivit unui comunicat difuzat de Quai d'Orsay, ministerul de externe al Franţei.
Formatul de la Munchen este un forum la care participă patru ţări: Germania, Franţa, Egipt şi Iordania. În prezent, acesta este singurul forum în care partenerii europeni şi arabi cooperează în ceea ce priveşte conflictul din Orientul Mijlociu. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, format din ONU, UE, SUA şi Rusia, a fost blocat încă de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru Germania şi Franţa, evaluările actuale ale situaţiei de către Iordania şi Egipt sunt deosebit de utile. În calitate de vecini imediaţi, aceste două ţări sunt direct afectate de consecinţele conflictului din Orientul Mijlociu.
Membrii formatului de la Munchen doresc cu toţii să promoveze o pace şi o stabilitate durabile în regiune. Fiecare dintre ei are relaţii puternice cu părţile implicate în conflict, atât în regiune, cât şi în afara acesteia, şi împreună sunt pregătiţi să acţioneze pentru a rupe logica violenţei în acest conflict.
Cei patru miniştri s-au întâlnit joi pentru a şaptea oară în acest format pentru a discuta despre posibilităţile unor progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu, despre care toţi au subliniat că trebuie să implice o soluţie cu două state.
Punerea în aplicare a unei astfel de soluţii este din ce în ce mai îndepărtată, a remarcat Baerbock, dar nu există o opţiune mai realistă pentru a obţine o pace justă şi durabilă, astfel încât este necesar să ţinem uşa deschisă şi să evităm măsurile unilaterale, cum ar fi construirea de colonii ilegale, a subliniat ea.
Nu există nimic mai periculos decât disperarea. Acolo unde oamenii nu cred într-un viitor mai bun pentru ei înşişi şi pentru copiii lor, nu există stabilitate, a mai spus şefa diplomaţiei germane, referindu-se la necesitatea de a asigura o viaţă demnă pentru populaţia palestiniană.
Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, la rândul său, a subliniat că orice abordare care se concentrează exclusiv pe securitate şi nu pe repararea "nedreptăţii istorice" suferite de palestinieni este sortită eşecului, deoarece fără o soluţie cuprinzătoare, ciclurile de violenţă vor continua să se repete la fiecare câteva luni.
Soluţia celor două state moare puţin câte puţin în fiecare zi, a denunţat el, afirmând că, odată ce această opţiune va dispărea complet, va rămâne doar soluţia cu un singur stat, pe care a comparat-o cu un regim de apartheid.
Pe de altă parte, şefa diplomaţiei franceze a fost mai optimistă şi a subliniat posibilitatea de a pune din nou în mişcare un proces politic în care cele două părţi să negocieze direct, aşa cum au făcut-o la Aqaba (Iordania) în martie şi aprilie, ceea ce nu s-a mai întâmplat de un deceniu, după cum a remarcat ea, calificând acest lucru drept un ''motiv de speranţă''.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau