Cum sa creștem curmal in interior?

Dimensiune font:

| 06-11-2012 14:53

Cum sa creștem curmal in interior?

Pana acum am tot vorbit despre plante care se aseamana cu palmierii, poate ca este timpul sa vorbim despre un palmier adevarat. Sunt putine specii de palmier adevarat care pot fi miniaturizate si crescute in apartament. Totusi, specii precum curmalul sau cocotierul au variante usor de crescut la marimi decente in interior.

Cocotierul totusi, este mai greu de crescut, si pentru incepatori acesta este o adevarata provocare care in primul rand are nevoie de foarte mult timp si atentie. Daca il puteti gasi gata mare, atunci puteti sa il luati ca planta de interior, dar cresterea din samanta nu este deloc recomandata.

Deci curmalul, Phoenix dactylifera, este un palmier cultivat in zonele mai calduroase, la nivel industrial pentru fructele sale foarte dulci. Este una din acele plante care nu are o origine reala pentru ca a fost cultivat si raspandit in multe locuri, desi se crede ca este originar de undeva din golful persic.

Istorie

Curmalul este destul de antic, fiind mentionat numai in Biblie de minim 50 de ori. Soiul iudaic, era destul de intalnit pe malul Iordanului. Acesta este mentionat in Biblie, Quran si chiar a jucat un rol politico-financiar cand Romanii au cucerit Iudeea si imparatul Roman Vespasian a cerut stantarea unor monezi care aratau statul ebraic in forma unei femei care plangea la umbra unui curmal. Comertul economic a fost oprit in anii 70 e.n. cand al doilea templu a fost distrus de catre romani. Soiul a disparut de pe fata pamantului pana in 500 e.n.

Dar povestea nu se termina aici. Unul dintre cele mai fascinante lucruri din lumea plantelor are legatura cu acest soi. Dupa aproape 2000 de ani, excavatii in palatul lui Irod, au gasit un borcan sigilat care continea cateva seminte de curmal. Acestea fusese tinute intr-un mediu foarte uscat si ascuns, si datarea cu carbon a aratat ca ele dateaza din 155 iHR-64 en. In 2005 acestea cateva din aceste seminte au fost supuse unor tratamente cu fertilizant si hormoni, iar apoi plantate in sol. 8 saptamani mai tarziu, una din seminte a germinat iar in de-a cursul a cateva saptamani, avea o duzina de prieteni care aveau 2000 de ani vechime. Soiul odata disparut s-a intors inapoi la viata.

Prezentare

Curmalul este o planta cu doua sexe diferite, avand plante de sex masculin si feminin separate. Pot fi usor crescute usor din seminte, dar numai 50% din puieti vor fi femele si deci vor produce rod. Majoritatea plantatiilor folosesc plante taiate din soiuri adulte, pentru ca asa exista garantia ca planta produce fructul dorit. In plus, cele crescute din taieturi vor face fructe 2-3 ani inaintea celor din seminte. Palmierul insasi este de talie medie, creste pana la 25 de metri inaltime, si formeaza o adunatura de tulpini de la un singur sistem bine structurat de radacini. Frunzele sunt intre 3-5 metri, cu tepi si petiol, cu aproximativ 150 de semi-frunze care au 30 de centimetri lungime si 2 centimetri latime. Coroana la o planta adulta poate avea 6-10 metri.

Cum plantam curmalul din seminte?

Pai intai va trebui sa facem rost de niste seminte proaspete de curmal. Bineinteles samanta proaspata se refera si la cele care le gasim inpachetate in magazin, gata dezhidratate. Dupa ce ati mancat fructele luati semintele si puneti-le in apa pentru 24-48 de ore, schimbati apa de vreo 2-3 ori ca sa va asigurati ca ramane curata. Dupa aceea va trebui sa luati o cutie din plastic pe care sa o umpleti cu nisipsau preferabil vermiculita (mineral natural care absoarbe apa) in amestec cu sol si adaugati 4-5 linguri de apa. Imediat dupa aceea puneti samanta si o lasati acolo pentru cateva zile. Doar daca substratul este foarte uscat mai adaugati apa, daca nu lasati in continuare, pana cand semintele vor germina. Dupa aceea le puteti pune intr-un substrat umed si foarte fertil unde daca aveti noroc va iesi o singura frunza mare in cateva saptamani. Daca a iesit aceasta frunza, atunci aveti un curmal in crestere.

Ingrijire

Lumina

Un curmal va avea nevoie de multa lumina, aproximativ 5-6 ore de lumina zilnica. Vestea buna este ca nu au nevoie de expunere directa si se pot multumi de soarele de iarna sau soarele din geam iarna.

Apa si Umiditate

Aici este subiectul cel mai important fiindca, in mare, curmalul are nevoie de foarte multa umiditate. Solul ar trebui sa il udam zilnic sau odata la doua zile, daca ghiveciul are scurgerea potrivita sau odata la 5-6 zile daca acesta nu are scurgere. Este bine sa stropim si frunzele odata pe saptamana.

Temperatura

Curmalul este o planta tropicala si subtropicala, deci are nevoie de temperaturi ridicate si nu poate trai in climatul nostru. Pot fi “aclimatizati” in timp, dar chiar si asa tot va trebui sa fie acoperiti foarte bine si deseori planta nu supravietuieste iernii. Se descurca cel mai bine la temperaturi de 18-25 de grade Celsius.

Sol

Curmalul se descurca foarte bine intr-un sol afanat, fertil si cu o scurgere foarte buna. Puteti adauga un substrat de pietris de altfel pentru a va asigura ca pastrati umiditatea dorita. Cea mai buna varianta este sa amestecati solul negru de flori cu o treime nisip.

Reproducere

Este mai greu sa reproducem curmali dar daca dorim o putem face. Daca planta are mai multi puieti la radacina, alegem unul mai mic, pe care il taiem (Puietul trebuie sa aiba minim 3 ani varsta). Apoi il punem in apa pentru o saptamana timp in care schimbati apa zilnic. Dupa aceea acesta va fi pus o treime in solul foarte umed unde va fi lasat sa se dezvolte.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei