9 arme devastatoare care au fost interzise în război

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 13-12-2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte și suferință, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite în conflicte deoarece sunt interzise chiar și în caz de război.

Ideea de a limita efectele războaielor asupra soldaților și civililor are rădăcini în războaiele europene din vremea lui Napoleon Bonaparte și în Războiul Civil American. Cu scurt timp înainte de a emite Proclamația de Emancipare, președintele Abraham Lincoln a emis Codul Lieber.

Lieber era un profesor prusac din Carolina de Sud care luptase în Războaiele Napoleoniene și fusese rănit la Waterloo. Lieber încerca să convingă Uniunea să-și ajusteze comportamentul pe câmpul de luptă astfel încât războiul și sclavia să se sfârșească mai repede.

Victimă a gazului muștar (iperită) din Primul Război Mondial. Foto: Wikimedia

Codul avea 157 de articole care acopereau inclusiv tratamentul acordat dezertorilor, femeilor, prizonierilor de război, partizanilor, iscoadelor, spionilor și mesagerilor capturați.

Schimburile de prizonieri, steagurile care cereau armistițiu, jafurile de pe câmpul de luptă și asasinatele erau, de asemenea, tratate. Codul Lieber a fost textul de bază pentru convențiile de la Haga din 1899 și 1907. 

Multe dintre prevederile convențiilor au fost încălcate în timpul Primului Război Mondial, dar ele încă reprezintă standardul pentru limitările moderne privitoare la arme și pentru acordurile privind conduita pe câmpul de luptă.

Acordurile ulterioare includ convențiile de la Geneva din 1925 și 1949, Convenția privind anumite arme convenționale, din 1979, Convenția armelor chimice, din 1993, Tratatul de la Ottawa, din 1997, și Convenția pentru muniții, din 2008, printre altele.

 

După mai mult de 150 de ani de tratate privind controlul armelor, unele țări au inventat, folosit și apoi interzis arme care sufocă, schilodesc și ucid soldații într-un mod inuman (oricât de ironic ar suna asta), potrivit twentywords.com.

1. Gazele otrăvitoare

Foto: Ebay.com

Există cinci tipuri de agenți chimici interziși în război. Agenții care sunt absorbiți în sânge sunt rapizi și toxici. Sunt absorbiți în sânge și cauzează o moarte chinuitoare și violentă, de obicei prin insuficiență respiratorie.

Gazul fusogen și acidul cianhidric sunt două tipuri de agenți care sunt absorbiți în sânge. Apoi, mai sunt agenții care cauzează arsuri chimice pe piele și ochi. Acești agenți pot fi fatali dacă sunt inhalați, cum este cazul gazului muștar. 

Agenții care atacă sistemul nervos, precum VX sau gazul sarin, distrug neurotransmițătorii care ajută la funcționarea organelor. Pot fi inhalați sau absorbiți prin piele.

Victimele își pierd încet controlul asupra funcțiilor corporale, membrele încep să li se zbată involuntar, iar moartea survine prin insuficiență respiratorie.

Foto: Revolution Bahrain / YouTube

Agenții de sufocare afectează abilitatea victimei de a respira, cauzând acumularea lichidului în plămâni și, în final, moartea prin înecare. Și gazul fusogen poate fi considerat un agent care ucide prin sufocare.

Mai există, în final, și agenții de iritare. Aceștia irită pielea, însă nu cauzează răni profunde. 

2. Fragmente non-detectabile

Convenția privind anumite arme convenționale, semnată în 1979, interzice folosirea fragmentelor non-metalice în război, fiindcă acestea nu pot fi descoperite cu ajutorul razelor X.

Se consideră că aceste fragmente cauzează suferințe nenecesare. Chirurgii trebuie să caute manual fragmentele în corpurile celor răniți. Plasticul în sine nu este interzis la producerea armelor, dar este interzis să fie folosit ca element de război.

3. Minele antipersonal

Foto: Timo Luege / Flickr

Eșecul interzicerii totale a minelor antipersonal în urma convenției din 1979 a dus la apariția Tratatului de la Ottawa. Acest tratat nu cuprinde minele antitanc, capcanele și minele cu acționare de la distanță.

Tratatele anterioare ceruseră ca minele antipersonal să fie dezactivate de la distanță, să se dezactiveze singure după o perioadă de timp sau să fie îndepărtate de cei care le-au pus, odată ce conflictul ia sfârșit. 

4. Bombele incendiare

Folosirea bombelor incendiare pentru a răspândi focul pe zone mari, pline cu civili, este interzisă. Sunt interzise armele care folosesc flacără, căldură sau reacții chimice, astfel fiind limitată folosirea aruncătoarelor de flăcări, a napalmului și a fosforului alb.

Ai voie să folosești un aruncător de flăcări, însă nu în preajma civililor, ceea ce, pe câmpurile de bătălie din ziua de azi, este destul de dificil. Napalmul în sine nu este interzis, ci doar folosirea sa în afara unor zone concentrate în care inamicul folosește vegetația pentru a se ascunde.

5. Armele cu laser orbitor

Foto: DIY Trade

Este interzis laserul care cauzează orbire permanentă, însă, dacă laserul în chestiune orbește accidental, cel care l-a folosit nu este considerat responsabil.

6. Proiectilele „expansive”

Este vorba despre „gloanțe care se extind sau se aplatizează cu ușurință în corp”, care au fost dezvoltate de britanici în India pe vremea Convenției de la Haga, semnată în 1899. 

Delegații de la Declarația de la Petersburg, din 1868, voiau să limiteze războiul astfel încât acesta să includă numai combatanții. S-au gândit că, dacă armele ar fi „mai mortale”, ar cauza mai puțină suferință.

Cum proiectilele dub 400 de grame ucideau un singur om, lucru pentru care era suficient un glonț obișnuit, de ce să se mai fabrice gloanțe explozive?

Foto: wearethemighty.com

Astăzi, interdicția cuprinde și gloanțele cu vârf gol, care sunt proiectate pentru a rămâne în corp și a limita pagubele colaterale.

7. Gloanțele otrăvite

În cadrul celui mai vechi acord privind armamentul, Sfântul Imperiu Roman și Franța au căzut de acord să nu folosească gloanțe otrăvite unul împotriva altuia. La acea vreme, trupele depozitau gloanțele în locuri murdare. 

Abia peste mai mult de un secol medicina a descoperit că, de fapt, microbii răspândesc infecțiile. Până atunci, rănile cauzate de aceste gloanțe erau o amenințare serioasă la adresa trupelor.

8. Bombele cu fragmentare

Bombele cu dispersie (cu submuniții) sunt formate din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, care sunt dispersate pe suprafețe mari, cu scopul de a distruge obiecte în mișcare, invizibile de la distanțe mari. Foto: Wikimedia

O astfel de bombă eliberează alte proiectile la impact, cu scopul de a răni soldații și de a aduce pagube vehiculelor. Convenția pentru Muniții,  semnată în din 2008, a interzis aceste arme din două motive:

  • În primul rând, acționează pe zone întinse și nu fac distincție între militari și civili.
  • În plus, lasă în urmă proiectile neexplodate periculoase. 

9. Armele biologice

Convenția pentru Arme Biologice, semnată în 1972, a fost primul tratat care a interzis o întreagă clasă de arme. S-a interzis dezvoltarea, producerea și depozitarea armelor biologice și a armelor cu toxine, însă nu există niciun for superior care să vegheze asupra acestui lucru.

Photo: Serghei Yeliseev / Flickr

Armele biologice se numără printre cele mai vechi arme de distrugere în masă folosite de oameni. Mongolii au aruncat cadavre în putrefacție peste zidurile orașului Caffa în 1343, răspândind boli și infecții în oraș.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04
În loc să apeleze la bucătari profesioniști, acest restaurant angajează bunici din lumea întreagă
01/12/2019 15:38

 „Nimeni nu găteste mai bine decat bunica!” Îti dai seama cat de mult iti plac mancărurile ei abia după ce incepi să mănanci cu regularitate preparate gătite la restaurant sau la st ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei