Cum putem creste si recolta rodii?
Dimensiune font:
Cum putem creste si recolta rodii?
Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya in nordul Pakistanului si India nordica.
A fost cultivat in Caucaz de mii de ani, si astazi este cultivat in Iran, Afganistan, India, europa mediteraneana si multe alte tari. A fost introdus si in America Centrala de catre primii colonisti, iar la noi in tara au aparut soiuri aclimatizate, care pot supravietui inghetului. Rodiile pot fi crescute in interior ca plante pitice unde vor da fructe cam dupa trei ani, sau 4-5 daca sunt crescute din seminte. Ele vor inflori din Septembrie pana in Februarie.
Rodia este un fruct foarte antic, mentionat in povestirile lui Homer si Exodul din Vechiul testament. In acelasi timp este unul dintre cele mai comune fructe pe piata mondiala.
Valoare nutritiva
Sucul de rodii contine aproximativ 16% din necesarul zilnic de vitamina C la suta de grame, si este o sursa bogata de vitamina B5, potasiu, si polifenoli precum taninni si flavonoizii.
Rodiile sunt fructe bogate in fibre. Aceasta fibra totusi, este continuta de samanta care este si o sursa de grasimi nesaturate. Oamenii care aleg sa arunce semintele, renunta la beneficiile nutritive date de fibra, grasimi si micronutrientii existenti.
Beneficii potentiale
In urma studiilor, s-a descoperit ca sucul de rodii este eficient in reducerea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv oxidarea LDL, sau formarea celulelor burete. In urma unui de acum zece ani, s-a demonstrat ca din 1000 de oameni care au consumat suc de rodii de doua ori pe zi pentru doua saptamani, peste 50% din ei au avut o scadere a nivelului LDL de aproximativ 90%. Nu doar atat, dar in cazul bolnavilor de hipertensiune, consumul de suc de rodii a redus presiunea sistolica. Acest suc mai este cunoscut drept un antiviral natural, si efectele sale anti-bacteriale pot sa intarzie aparitia placii dentare.
Dar haide sa ne intoarcem la arbore care poate fi crescut destul de usor in interior sau in gradina. In acest articol vom vorbi despre rodiul pitic, cum il putem obtine, despre rodiul aclimatizat si cum ii putem aclimatiza.
Ingrijire:
Rodiile sunt usor de crescut. Nu au nevoie de multa apa sau fertilizant (de fapt fertilizantul si apa sunt contra-productive daca dorim ca planta sa se adapteze la conditiile noastre). Rodiile sunt adaptate in mod natural la regiuni cu ierni putin racoroase si veri calduroase, desi nu se inteleg prea bine cu iernile geroase de la noi din tara.
Unde plantam rodiul in gradina?
Trebuie sa ne asiguram ca rodiul va fi in cea mai calduroasa zona, si ca are expunere directa la lumina solara. Au nevoie de un sol care se scurge foarte bine, desi copacii se vor descurca la fel de bin in soluri cu pietri, calcaroase sau acidice. Daca arborele nu este unul aclimatizat la vremea de afara, sau este crescut din seminte, atunci va trebui sa il expunem treptat la frig pentru mai multi ani pana cand poate fi plantat in gradina. Dupa aproximativ 3-4 ani de expunere treptata, copacul adolescent ar trebui sa reziste la temperaturi de inghet, dar pentru a fi siguri ar trebui sa asteptam aproape 5-6 ani pana cand putem fi siguri ca rezista la iernile geroase.
Umiditate si apa
Puietii au nevoie de multa apa pentru a se putea dezvolta si a creste. Dupa aceea, rodiile gata stabilite vor avea nevoie de apa la aproximativ 2-3 saptamani in gradina si odata la 5-6 zile in interior. Solurile bogate in materie organica (compost) au capacitatea sa retina apa mai mult.
Taiere
Copacii vor avea nevoie sa se dezvolte in primii ani ai vietii si nu ar trebui taiati sau curatati pana cand nu au minim 80-100 de cm si minim 4-5 ramuri separate. Daca puiul este destul de mare atunci putem taia din ramurile nedorite. In interior, putem pitici arbustul tot cand are aceeasi marime prin taierea repetata a varfurilor de crestere ale ramurilor gata dezvoltate. De fapt, daca dorim sa facem un bonsai din rodii, acest lucru este posibil. Daca ramurile sunt la aproximativ 40-50 de centimetri distanta de sol, copacul va avea un trunchi scurt si bine definit. Fructele sunt produse in varfurile noi de crestere. Daca ramurile sunt taiate anual pentru primii trei ani, atunci anumite ramuri vor produce multe noi ramurele mici care vor creste productivitatea copacului. Dupa taierea si modelarea copacului pentru primii ani, se mai poate mentine totusi o forma specifica, se pot curata ramurile moarte sau scoaterea puietilor.
Fertilizant
Rodiile ar trebui sa beneficieze de un sol fertil, mai ales in primele trei sezoane de crestere. Putem folosi fertilizant pe baza de nitrogen, dar in acest caz vom avea frunzis bogat dar cu putine flori si fructe. Cea mai buna metoda pentru a imbunatati solul este sa folosim compost in substrat.
Rodiul de interior
In interior se pot urmari aproximativ aceleasi conditii cu mici exceptii. Odata la aproximativ doi ani, va trebui sa schimbam ghiveciul si o buna parte din substratul copacului pentru ca planta sa se dezvolte. In aceasta schimbare putem sa modelam radacinile, pentru ca odata cu taierea la cateva varfuri de radacini ne asiguram ca planta isi pastreaza varietatea pitica. Oricum, nu trebuie sa exageram cu taieturile, maxim 10-15 mustati de 5 centimetri este destul. Planta va inflori in toamna si fructele vor fi miniaturizate desi comestibile. Daca dorim ca sa infloreasca mai repede va trebui sa il lasam in gradina sau pe balcon, undeva cu expunere directa la soare ca sa se dezvolte. Daca rodiul este din seminte, fructele vor aparea mult mai tarziu, cu un an sau doi mai tarziu si vor fi mai mici.
Recolta
Daca dorim ca recolta sa fie bogata putem sa il altoim cu ramuri de la rodiu care are deja rodul potrivit. Altoirea nu este potrivita pentru varietatea de interior, pentru ca planta miniaturizata nu poate sustine fructele mari. In schimb am putea sa inlocuim fructul mare cu mai multe fructe mici, asta o facem prin taierea varfurilor de la ramuri (aproximativ 1 centimetru de la fiecare ramura principala), ceea ce va face ca toate ramurile noi dezvoltate sa aiba flori si respectiv fruct.
Propagare
Prin seminte
In primul rand va trebui sa curatam samanta de aproximativ orice material organic care poate putrezi si strica planta. Apoi o lasam in apa pentru aproximativ 24 de ore si o punem la 24 de grade in pamant, desi nu o acoperim cu sol. La temperatura de 27-28 de grade ii va lua aproximativ 30-40 de zile sa germineze, desi mie mi-au iesit la aproximativ 22 de zile. Dupa ce au aparut frunzele reale le putem pune intr-un ghiveci potrivit pentru dezvoltarea lor.
Prin butasire
Vom taia ramurile potrivite vara, si ii vom planta intr-un sol fertil, cu drenaj bun si umiditate stabila. Ii punem la soare direct si asteptam pana cand vor da radacini, care poate insemna si 4-5 saptamani. Rodiul produs prin butasire va produce fructe la 2.5-3 ani dupa ce a fost stabilit.
Varietati de rodii
Fructele de la noi din tara sunt majoritatea din soiul numit Angel Red. Fructele sunt rosii, mari si foarte zemoase. Fructele se vor coace la sfarsitul lui August, inceputul lui Septembrie. Poate fi pastrat la orice inaltime atat timp cat sunt taiati vara. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.
Garnet este un soi care produce copaci foarte mari, cu fructe rosii inchise la culoare si tarte (partea fara seminte) semi-comestibile. Pot fi crescuti ca planta miniaturizata si pastrati la orice inaltime atat timp cat sunt taiati vara. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.
Muscat White este un soi cu fructe mari, rozalii cu alb; cu o coaja subire, carnoase, si cu o pulpa crem dulce. Semintele sunt mai putin acoperite si sunt mai mari. Rezistent la frig, si creste la inaltimi de 3-4 metri. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.
Si in cele din urma soiul Kashmir care produce rodii medii, cu un exterior rozaliu-rosu. Semintele sunt rubinii si au o aroma puternica fara un gust prea acidic. Copacul creste destul de rapid si in 4-5 ani poate avea 2 metri inaltime. Poate fi pastrat la orice inaltime daca sunt taiati vara. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau