Tot ce trebuie sa stii despre fructele exotice!

Dimensiune font:

| 14-05-2016 21:39

 

Tot ce trebuie sa stii despre fructele exotice!

 

Mai intai au aparut portocalele si bananele, mai tarziu kiwi si ananas , mango, pomelo - am putea spune ca suntem obisnuiti cu fructele exotice in tara noastra. Insa lista acestor fructe este nesfarsita, si multe alte fructe necunoscute apar in galantarele romanesti in fiecare zi. Sunt sigura ca de multe ori am trecut pe langa ele, le-am privit circumspect si am trecut mai departe.

Acum este momentul sa facem cunostinta cu fructe exotice gustoase mai putin cunoscute, cu tara lor de origine, cu modul in care se consuma acestea si cu motivele care te vor convinge sa le savurezi .. cel putin o data.

Diva Hair iti ofera, astfel, un ghid al fructelor exotice, care sa te ajute nu numai in magazinele noastre, ci si cand te confrunti cu un meniu intr-o tara exotica si iti doresti sa stii ce anume mananci.

PAPAYA

Origine: Mexic, Hawaii, Asia 
Aspect:
Frustul de papaya are o forma ovala, de para, coaja este verde si subtire. Miezul fructului este galben si cremos.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja papayei trebuie sa aiba o nuanta de verde spre galben, si cand apesi cu degetul coaja aceasta trebuie sa fie moale. Daca este prea moale sau are un miros dulceag, papaya este prea coapta. Daca ai cumparat o papaya prea cruda, in 2 zile maximum se va coace.
Informatii nutritionale
Este foarte bogata in antioxidanti si flavonoizi, imbunatateste digestia si previne bolile de inima, artrita, bolile de plamani si de vedere. Contine o multime de vitamine: C, A, K, E, magneziu, beta carotene, luteina, etc.
Gastronomie:
• Curatare: spala fructul bine, taie fructul in doua, pe lungime, curata-l de semintele din interior si foloseste o lingurita pentru a taia bucati din fruct. Daca vrei felii, il poti curata de coaja. 
• Gustul: untos, cremos, cu usoara tenta de alune
• Gatire: se poate manca crud, semintele lui au aroma piperata, si pot fi folosite in salate. Fructul poate fi gatit cu curry, folosit la salate, tocanite mexicane si asiatice dar si sub forma de piure.

 

poza fruct de papaya

RODIE

Origine: platoul Iranian, regiunea Himalaya, Asia
Aspect:
Este un fruct usor rotund, cu o coaja rosie foarte groasa. In interiorul fructului se afla semintele, mici si negre acoperite cu pulpa rosie, transparenta. Semintele sunt cele care se consuma.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Rodia este coapta atunci cand coaja ei are o nuanta aprinsa de rosu-purpuriu stralucitoare, iar fructul se simte greu in mana.
Informatii nutritionale
O rodie contine 16% din necesarul zilnic de vitamina C al unui om, este o sursa excelenta de vitamina B5, potasiu, polifenoli si fibre. 
Gastronomie:
• Curatare: spala fructul bine, taie fructul ca pe un pepene, in felii mici. Apoi scufunda-l in apa si desfa incet feliile, indepartand semintele de coaja, plesnind usor coaja cu o lingura. Acestea vor ramane pe fundul castronului, iar cojile se vor ridica la suprafata. Scurge apa intr-o sita, astfel incat semintele sa ramana in sita.
• Gust: Semintele rodiei sunt foarte dulci, usor acrisoare si zemoase.
• Gatire: semintele rodiei sunt folosite mai ales in sucuri, dar apar si in sosuri si dressinguri de salate specifice Pakistanului si Turciei. In Cipru si Grecia sunt folosite in multe retete, dar si in coliva ortodoxa.

 

poza fruct exotic rodie

PITAYA (Fructul Dragonului)

Origine: Mexic, America Centrala si de Sud
Aspect:
Exista o varietate de astfel de fructe, fructe de cactus, care difera in culoare (de la galben la rosu) si in marime de la 150 de grame la 700 de grame. Pulpa are un aspect asemanator cu fructul de kiwi, cu un continut alb sau gri, cremos, cu seminte negre.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja acestuia trebuie sa fie usor moale, sa poti sa apesi cu degetul pe ea, dar nici prea moale - inseamna ca fructul este prea copt.
Informatii nutritionale
Este o sursa bogata de vitamina C, fibre si minerale, mai ales fosfor si calciu. Semintele contin grasimi nesaturate. Scade colesterolul si tensiunea arteriala.
Gastronomie:
• Curatare: spala fructul bine, taie fructul in doua, pe lungime. Cu o lingura curata pulpa fructului.
• Gust: usor dulce si cremos
• Gatire: Se consuma numai pulpa fructului cu tot cu seminte. Se consuma cruda sau este folosita cel mai adesea pentru sucuri si vinuri.

 

poza fruct exotic pitaya

KIWANO (Castravetele African)

Origine: Desertul Kalahari-Africa, Australia, Chile, Noua Zeelanda, California
Aspect:
Are aspectul unui pepene galben cu multe coarne. Pulpa acestuia este asemanatoare cu a unui castravete, dar cu seminte de dovleac.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Un kiwano copt are o nuanta galben-portocalie. Evita un fruct car are coaja prea moale. Are o durata de viata la raft de 6 luni, si poate fi depozitat la temperatura camerei.
Informatii nutritionale
Nu contine colesterol si grasimi, are un continut bogata de vitamina C, vitamina A, fier si calciu.
Gastronomie:
• Curatare: spala fructul bine, taie fructul in doua, pe lungime. Cu o lingura curata pulpa fructului. Il poti taia si ca pe un pepene, in felii.
• Gust: o combinatie intre castravete si dovlecel, usor dulce
• Gatire: Este consumat cel mai adesea crud, sau in sucuri si salate.

 

poza fruct exotic kiwano

CARAMBOLA (Fructul Stea)

Origine: Filipine, Indonezia, India, Sri Lanka, America de Sud
Aspect:
Este un fruct lung, oval, cu 5 lobi, care ii dau forma unei stele atunci cand este sectionat. Este comestibil in intregime
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja acestuia trebuie sa fie galbena, cu o usoara nuanta de verde deschis. Fructul prea copt este galben cu pete maro. 
Informatii nutritionale
Este bogat in antioxidanti si vitamina C, contine foarte putin zahar. Se lupta cu microbi periculosi precum E.coli sau Salmonella.
Gastronomie:
• Curatare: spala fructul bine, si indeparteaza orice urme maronii, inclusiv in capatele fructului. Taie fructul in felii, pe latime, si indeparteaza semintele din felii cu varful unui cutit.
• Gust: foarte dulce si zemos, un amestec de mar, para si citrice, cu o textura asemanatoare cu cea a unui strugure.
• Gatire: se mananca cel mai adesea crud sau in sucuri, fiind foarte gustos amestecat cu cel de pere. Poate fi alaturat perelor si in salate.

 

poza fruct exotic carambola

RAMBUTAN

Origine: Malaezia, Indonezia, Filipine, Australia
Aspect:
Este un fruct rotund, purpuriu, acoperit in intregime cu fire verzi. Are un miez alb, apos, cu o uriasa samanta in mijloc. Miezul este cel care se consuma.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Un fruct de rambutan copt are coaja rosie, unele varietati au nuanta aprinsa de galben sau portocaliu. Important este ca nuanta acestuia sa fie cat mai intensa. Cel mai bun fruct nu trebuie sa aiba pe "spinii" sai formatiuni negre.
Informatii nutritionale
Are un continut bogat de calciu, magneziu, potasiu, sodium, vitamina C si A si de zahar.
Gastronomie:
• Curatare: cu un cutit bine ascutit, decupeaza pe jumatate fructul, taind numai coaja, circular. Apoi indeparteaza coaja ca un capac pentru a descoperi miezul fructului. 
• Gust: moale, usor dulce, apos
• Gatire: este consumat crud sau sub forma de sucuri sau gemuri.

 

poza fruct exotic rambutan

LYCHEE

Origine: Tailanda, China, SUA, Africa de Sud
Aspect:
Coaja fructului este roz-rosu, cu o textura poroasa si aspra. Miezul este translucid, aproape alb si este cel comestibil. Este asemanator in aspect cu cel al rambutanului.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja trebuie sa fie colorata in roz-rosu, nu verde. Apasa usor cu degetul coaja, daca este moale, fructul este copt.
Informatii nutritionale
Contine o cantitate mare de vitamina C - un singur furct contine necesarul zilnic de vitamina C al unui om. Mai contine fosfor si potasiu. Nu contin colesterol.
Gastronomie:
• Curatare: Spala bine fructul. Taie putin din varful fructului, si incepe sa decojesti cu varfurile degetelor. Coaja se indeparteaza usor si delicat. Indeparteaza si samanta din miez. 
• Gust: dulce, un amestec de banana cu para, cu o textura asemanatoare strugurelui
• Gatire: se mananca crud, in salate, sau sub forma de suc

 

poza fruct exotic lychee

FRUCTUL PASIUNII (Maracuja)

Origine: America de Sud, India, Australia, Africa
Aspect:
Sunt doua tipuri de fructul pasiunii. Primul are o coaja galbena, si este de dimensiunea unui grapefruit. Cel de-al doilea tip are o coaja purpurie si este mai mic decat o lamaie. Miezul este zemos, usor gelatinos, cu multe seminte. Se consuma numai miezul.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja trebuie sa fie ridata, iar nuanta ei trebuie sa fie cat mai intensa.
Informatii nutritionale
Este bogat in beta caroten, potasiu si fibre. Sucul lui este o sursa excelenta de acid ascorbic - vitamina C. Este recomandat celor care sufera de hipertensiune.
Gastronomie:
• Curatare: Spala fructul bine, taie-l in doua si scoate miezul cu o lingura.
• Gust: dulce si foarte aromat, cu o textura gelatinoasa
• Gatire: Este folosit cel mai adesea pentru sucuri si gemuri, dar si in prajituri. In multe tari este amestecat cu miere si gheata pentru un smoothie gustos.

 

poza fructul pasiunii

GUAVA

Origine: Africa de Sud, Asia, America de Sud si Centrala
Aspect:
Fructul de guava este rotund sau oval, cu o marime intre 4 si 12 cm, cu o coaja groasa si aspra. Are un miez moale, cu o textura asemanatoare cu cea a marului. Culoarea coajei poate sa fie galbena, maro sau verde iar nuanta miezului intre alb si roz inchis, in functie de specia de guava. Se mananca atat coaja, miezul cat si semintele.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja trebuie sa aiba o culoare intensa si cand este pasata cu degetul sa fie moale.
Informatii nutritionale
Este un superfruct deoarece contine cantitati uriase de vitamina A si C, Omega 3 si 6 si fibre. 
Gastronomie:
• Curatare: Se spala bine fructul si se taie in patru felii, ca un mar. 
• Gust: foarte aromat si puternic, foarte dulce, cremos.
• Gatire: Se consuma sub forma de suc, dar si cu sos de soia si otet. Este consumat si ca desert in salate de fructe sau sub forma de gem. Guavele rosii pot sa inlocuiasca cu succes rosiile in sosuri.

 

poza fruct exotic guava

KUMQUAT

Origine: Malaezia, Indonezia, Filipine, China
Aspect:
Este un fruct din familia citricelor, de marimea unei lamai, cu o forma ovala, cu coaja subtire si portocalie, fara asperitati. 
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Coaja lui trebuie sa fie de un portocaliu intens, si nu trebuie sa mai aiba nicio urma de verde.
Informatii nutritionale
Fructul de kumquat nu contine colesterol, grasimi si nici sodium. Este o sursa excelenta de fibre, vitamina A si vitamina C, calciu si fier. 8 fructe contin 100 de calorii.
Este folosit pentru durerile de gat. 
Gastronomie:
• Curatare: Se spala fructul bine, se indeparteaza varful. Apoi se taie fructul in doua sau in felii si se curata de seminte. Se consuma si coaja si miezul.
• Gust: Miezul este acru si sarat, iar coaja este dulce.
• Gatire: Este mancat crud, insa este folosit si in gemuri, dar si pentru lichioruri si in salate. Mai nou, inlocuieste garnitura de masline verzi la un martini. In multe tari se conserva in borcane cu sare. Poate fi folosit si in diferite sosuri.

 

poza fruct exotic kumquat

SALAK (Fructul sarpelui)

Origine: Malaezia, Indonezia, Filipine
Aspect: 
Este fructul unui palmier micut, un fruct rotund sau oval, cu o coaja subtire, care are o nuanta maro si aspectul pielii de sarpe. Miezul este alb-crem, cu o textura cremoasa si contine un sambure necomestibil inconjurat de 3 lobi, precum cateii de usturoi.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Nuanta fructului trebuie sa fie cat ma intensa, iar miezul usor moale.
Informatii nutritionale
Este bogat in proteine, carbohidrati, fosfor, calciu si fier. Amestecat cu miere trateaza indigestia si constipatia. 
Gastronomie:
• Curatare: Se spala fructul bine, se decojeste - coja este subtire si se curata usor. Se indeparteaza samburele.
• Gust: este asemanator cu gustul ananasului, dulce si acid, insa nu este zemos.
• Gatire: se consuma miezul proaspat, dar este folosit si in siropuri, salate sau ca muratura. Din el se face ulei sau vin.

 

poza fruct exotic salak

TAMARIN DULCE

Origine: Africa, Sudan, Asia, America de Sud, SUA, Mexic
Aspect:
Fructul de tamarin are aspectul unei pastai, de 12-15 cm, cu o carapace maro tare. Contine o pulpa cremoasa, care ascunde semintele.
Cum imi dau seama daca fructul este copt? 
Pastaia trebuie sa fie foarte uscata, si deschisa la culoare.
Informatii nutritionale
Este bogat in zahar, vitamina B si calciu. Este un remediu vechi pentru durerile de stomac, pentru dureri musculare, febra si pentru ingrijirea pielii.
Gastronomie:
• Curatare: se rupe pastaia usor, se indeparteaza de miez. Miezul se curata de seminte si se pune deoparte.
• Gust: dulce-acrisor si cremos, usor acid
• Gatire: se consuma crud, alaturi de orez sau ca aperitiv. Din pulpa se fac diverse dulciuri, prajituri, inghetata, gemuri. Este folosita si in sosuri picante sau supe, dar si pentru a produce diverse sucuri.

 

poza fruct exotic tamarin

Tu ai consuma sau ai consumat vreunul dintre aceste fructe exotice? Care este preferatul tau?

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei