„Mica Elveție” din România a ajuns o ruină. Stațiunea din centrul țării unde s-au tratat zeci de mii de oameni e de nerecunoscut
Dimensiune font:
Orașul Băile Tușnad este cea mai mică stațiune balneară din țară, fiind cunoscută și sub numele de „Mica Elveţie”. În ciuda faptului că în urmă cu mulți ani era vizitată de foarte mulți turiști, stațiunea se află acum într-o stare avansată de degradare.
Băile Tușnad se numără printre stațiunile de mare tradiție din țara noastră. În urmă cu mulți ani, micuța localitate situată în partea sudică a Depresiunii Ciucului, între munţii Harghita şi Bodoc, era o adevărată atracție pentru turiștii români și din străinătate. Vremurile de glorie ale stațiunii au apus însă de mult timp, acum aflându-se într-o stare de degradare evidentă.
Stațiunea Băile Tușnad a fost lăsată în paragină
Oraşul Băile Tuşnad este situat la poalele munţilor acoperiţi cu brazi din cheile Oltului, la o altitudine de 650 de metri. Denumită „Mica Elveție”, localitatea este cea mai mică stațiune balneară din țară și a fost fondată în anul 1842. Numele „Băile Tușnad” a apărut din anul 1861, iar în 1968 staţiunea a fost declarată oraş.
Apele minerale din zona Tuşnadului sunt recunoscute din cele mai vechi timpuri. Există dovezi scrise încă din secolul XVIII, în care sunt menționate izvoarele de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere.
Toate acestea au transformat micuța localitate într-un pol de atracție pentru turiștii români dar și pentru cei din străinătate. Din păcate, în ciuda faptului că se bucura de mare succes în urmă cu mulți ani, stațiunea Băile Tușnad se află în prezent într-o stare avansată de degradare.
Partea cea mai degradată a stațiunii este exact cea centrală, unde începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost ridicate vile elegante cu verande spațioase, balcoane largi și fațade impunătoare decorate cu grinzi din lemn încastrate în zidărie, tipice pentru arhitectura din spațiul german. Totodată, un alt loc lăsat în paragină este fostul ștrand mezotermal. Din clădire au mai rămas câteva ziduri, iar spațiul gol rămas a devenit o groapă de gunoi comunală în care se aruncă de toate, de la materiale de construcție la scaune din plastic, PET-uri și saltele.
În plus, orașul Băile Tușnad se află într-un declin demografic accentuat. Astfel, de la 1.641 de locuitori în 2011, stațiunea a ajuns la 1.372 la recensământul din 2021. Băile Tușnad este totodată și cel mai mic oraș din România.
Izvoarele miraculoase din Băile Tușnad
Staţiunea Băile Tușnad este renumită pentru izvoarele de ape minerale, mezotermale şi mofete, acestea fiind recomandate pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare şi ale sistemului nervos.
În total sunt 44 de izvoare naturale şi foraje, din care în prezent sunt utilizate 6 izvoare naturale. Dintre acestea, patru izvoare (Stănescu, Apor, Ileana şi Mikes) sunt recomandate pentru cura externă. Prin cura internă se pot trata afecţiuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice şi neuro endocrine. Prin cura externă băile sunt recomandate în afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulare, reumatice si nevroză astenică sau de suprasolicitare, bolile ale aparatului locomotor.
În plus, climatul subalpin, aerul puternic ozonat, bogat în aerosoli şi ioni negativi fac ca Băile Tușnad să dispună de un bioclimat tonic, favorabil reconfortării psihice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau